Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az észak-afrikai, berber eredetű kuszkusz ma már szinte bármelyik szupermarketben beszerezhető. Rendkívül egyszerű elkészíteni, és igencsak tápláló. Lássuk, miért is érdemes helyet adni neki az étrendünkben!

A kuszkusz egyfajta tészta, hasonló a mi tarhonyánkhoz, ám sokkal kisebb szemű annál. Az apró golyócskákat durumbúza-darából, kézzel készítik, és lisztben hempergetik meg. Mivel búzából készül, a gluténérzékenyek számára nem megfelelő, ráadásul szénhidráttartalma sem elhanyagolható. Aki viszont nem érzékeny a gluténre, és a szénhidrátok fogyasztásáról sem mondott le, annak érdemes rendszeresen fogyasztania, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

 

Támogatja a fogyást és az egészségünket

A kuszkusz növényi fehérjében gazdag étel, így kiváló hozzávalója lehet a vegetáriánus vagy vegán étrendnek. Alacsony kalóriatartalma mellett magas rosttartalma is segíti a fogyást és a jó emésztést. Egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését, valamint az immunrendszert. Egy tál, kb. 150 g kuszkusz a napi ajánlott szelénbevitel nagyjából 60 százalékát tartalmazza. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami az anyagcsere, az idegek, az agy és a máj egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A benne levő folsav a vérképzés, a kalcium pedig a csontok optimális állapotának fenntartásában segít.

 

Édesen is finom!

Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. A kuszkuszt egyszerűen le kell önteni kétszeres mennyiségű forró, megsózott és zöldfűszerekkel ízesített vízzel, vagy zöldség-alaplével. 15 perc állás után, ha a kuszkusz magába szívta a folyadékot, villával átkeverjük, és máris tálalhatjuk. Köretekhez, egytálételekhez kiváló alapanyag. Mivel az íze alapvetően semleges, nem csak sósan, hanem édesen is elkészíthetjük.

 

A Gyöngy Patikák receptajánlata kuszkuszból

Édes kuszkusz gyümölcsökkel

Hozzávalók

  • 1 bögre kuszkusz
  • 2 bögre tej
  • 20 dkg idénygyümölcs (eper, málna, őszibarack, alma, banán, stb.)
  • egy marék olajos mag (dió, mogyoró, mandula)
  • egy marék mazsola vagy aszalt gyümölcs
  • cukor, méz vagy eritrit

Így készül:

A kuszkuszhoz keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat. A tejet forraljuk fel, és édesítsük cukorral, mézzel vagy eritrittel. Egy kiskanál vaníliás cukrot vagy vaníliakivonatot is hozzáadhatunk. Öntsük rá a forró tejet a kuszkuszra, és hagyjuk állni 15 percig. Ha a kuszkusz beszívta a tejet, forgassuk át villával, és máris tálalhatjuk a kockára vágott idénygyümölcsökkel.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration