Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A böjt, vagyis a tápláléktól való időszakos tartózkodás évezredek óta része az emberi kultúrának. Tényleg érdemes bizonyos időközönként végig csinálnunk egy koplalókúrát?

A legtöbb vallásban jelen van a böjt– gondoljunk csak a húsvét előtti keresztény nagyböjtre vagy a muszlim ramadánra. A szabályok persze nem egyformák, vannak szigorúbb és megengedőbb böjtök. A vallásos böjtöt azonban minden esetben lelki gyakorlatok kísérik. Ez a befelé fordulás, az elmélyülés ideje, amikor a test megtisztulása a lélek megtisztulását is magával hozza.
A modern kor méregtelenítő kúrák formájában elevenítette fel a klasszikus böjtöket. A gyümölcsnaptól a léböjtig, az egynapostól a kéthetesig, vagy akár a wellness-szállók bentlakásos, szakember által vezetett böjtkúráiig széles a különböző méregtelenítések, böjtök választéka. Ide tartozik az utóbbi években divatossá vált úgynevezett időszakos böjt is: az ezt gyakorlók naponta csak egy kijelölt – leggyakrabban 8 órás – időablakban fogyasztanak táplálékot, a többi időszakban legfeljebb csak vizet vesznek magukhoz.

Mire jó a méregtelenítés?

A méregtelenítő kúrák hívei azzal érvelnek, hogy a mai, a szervezetet túl sok táplálékkal, adalékanyagokkal és egyéb mérgekkel terhelő világban szükségünk van olyan időszakokra, amikor a böjttel tehermentesítjük a testünket. Ilyenkor fellélegzik, kitisztul a szervezet, ragyogóbb lesz a bőr, könnyedebbnek, egészségesebbnek érezzük magunkat – ráadásul pár kilót is leadhatunk. A spirituális szemléletű böjtölők viszont elsősorban a testi-lelki megtisztulás lehetőségét látják a modern méregtelenítő kúrákon messze túlmutató, lelki gyakorlatokban, meditációkban is bővelkedő böjtben. Egyes állatkísérletek pedig arra utalnak, hogy azok az állatok, amelyek rendszeres időközönként kevesebb táplálékot fogyasztanak a megszokottnál, egészségesebbek, tovább élnek, mint normál étrenden tartott társaik.

Veszélyes is lehet!

A böjtnek vannak veszélyei és nehézségei is. Ismert fogalom az úgynevezett böjti krízis, amely a böjt első időszakában tapasztalható fejfájást, szédülést, rossz közérzetet, hangulatingadozásokat takarja. A felkészületlenül bármiféle előzetes tudás nélkül elkezdett böjt, főleg drasztikus formái, pedig kifejezetten veszélyesek lehetnek.
Érdemes tudni, hogy a májunk, a vesénk, a tüdőnk és a bőrünk folyamatosan végzi méregtelenítő munkáját. Épp ezért jobb, ha pár napos kúrák helyett hosszú távon gondolkodunk. Ha az étrendünk könnyű, egészséges, rendszeresen mozgunk, és a lelkünkkel is törődünk, nem szükséges böjtkúrákba fognunk. Ha mégis ilyesmit tervezünk, akkor inkább együnk pár napig sok friss zöldséget, gyümölcsöt, salátákat, leveseket, és mondjunk le a húsról, a tejtermékekről, az élvezeti szerekről – de ne koplaljunk, főleg egyedül, orvosi felügyelet nélkül ne. A krónikus betegek, a kismamák és a szoptató anyukák pedig egyáltalán ne böjtöljenek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration