Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, jellegzetes tüneteit valószínűleg mindenki ismeri. A szem pirosodásával, enyhébb vagy erősebb váladékozásával járó probléma hátterében több ok is állhat, a kezelésnél ezt mindig figyelembe kell venni. Mire ügyeljünk, ha enyhíteni akarjuk a kellemetlen panaszokat?

Kötőhártya-gyulladást a leggyakrabban baktériumok okoznak, de állhatnak az ilyen jellegű fertőzés hátterében vírusok is. Sokszor előfordul, hogy a gyulladásos szemprobléma enyhe felső légúti huruthoz vagy bélpanaszhoz társul. Ez amiatt van, mert a bélfertőzéseket és a légúti tüneteket okozó vírusok egy része képes lehet enyhe kötőhártya-gyulladást is kiváltani. Szerencsére ritkán, de okozhat kötőhártya-gyulladást a herpesz vírusa is. Ilyenkor már nem csak szempirosodás észlelhető, hanem erős szemfájdalom és látásromlás is jelentkezik. Ez az állapot nagyon veszélyes, komoly szemészeti szövődményekkel is járhat amiatt, mert nem csak a kötőhártyát érintheti, hanem a szaruhártyát és a szem érhártyáját is. Ugyan elvétve, de gombák is paraziták is okozhatnak kötőhártya-gyulladást.

 

Szabad vele várni?

Ugyan megesik, hogy a kötőhártya-gyulladás magától is meggyógyul, de erre túl sokáig nem szabad várni: ha pár napon belül nem történik enyhülés, mindenképp föl kell keresni egy szemészt, aki a problémára az októl függően szemcseppet írhat fel. A bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladásra – ennek tipikus tünete a bőséges, sárgás váladék, ami miatt a szempillák reggelre összeragadnak – általában szélesspektrumú antibiotikum-szemcseppet ajánlanak, a kórokozót nem határozzák meg pontosan. Ha nem bakteriális fertőzésről van szó, hanem lassan enyhülő vírusosról – ilyen például a járványos kötőhártya-gyulladás, ami 10-12 napig is elhúzódhat –, akkor érdemes lehet enyhe antibiotikum-szemcseppet is használni (ezt az orvos javasolhatja). Ez ilyenkor nem jelent oki terápiát, de hosszabb távon segíthet megelőzni a bakteriális felülfertőződést.

Ha jön az allergia

Ismert az allergiás kötőhártya-gyulladás is, ami allergiaszezonban sok embert érint. Ez a viszketéssel, duzzanattal és minimális váladékozással járó szemprobléma alapvetően nem veszélyes, de gyakori, hogy erős gyulladáscsökkentő szerekkel is csak nehezen uralható. Megelőzését, illetve enyhítését segíti, ha a szemet a tünetek jelentkezésekor azonnal tiszta vízzel lemossuk. Ez azért jelent segítséget, mert eltávolíthatjuk vele a szemhéjszélen és a szempillákon megtapadó polleneket, amivel akár a gyógyszeres kezelést is elkerülhetővé tehetjük.

Létezik olyan kötőhártya-gyulladás is, ami a szem szárazságából ered. Ez főleg az idősebb korosztályt érinti, megoldást a műkönnyek használata jelenthet rá. Ezek beszerzésekor érdemes arra figyelni, hogy a termék ne tartalmazzon tartósítószert.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration