Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A felfázás nagyon kellemetlen, felszálló fertőzés, amelynél a kórokozó először a húgycsőbe, majd onnan a hólyagba kerül. Hogyan lehet megelőzni az ilyen jellegű problémákat, és azok miért veszélyeztetik főképp a nőket?

Felfázást rendszerint bakteriális fertőzések okoznak, amelyeknél a kórokozók nem csak bejutnak a húgyutakba, hanem ott meg is telepednek, elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ennek esélye nőknél azért nagyobb, mert náluk a húgycső rövidebb, így a kórokozók akár annak környékéről, akár a bőrről, akár a hüvely vagy a végbél irányából könnyebben feljutnak a húgyhólyagba. A kórokozók a húgyutakba közös fürdőzések, jakuzzizások során is bekerülhetnek, de történhet fertőződés szexuális együttlétek során is. Ilyenkor nem a szokásos baktériumok okoznak gondot, hanem azok a kórokozók, amelyek egyes nemi betegségekért is felelnek (ezek okozhatnak felfázásos tüneteket is).

Gócok és hiányzó hormonok

Idősebb korban a felfázások általában gyakoribbak, aminek oka az, hogy a menopauza után beálló hormonhiány miatt a nyálkahártya rugalmassága is csökken, így a kórokozók könnyebben átjutnak rajta. Ritkábban, de a baktériumok a vér útján, a belekből, valamilyen gócból is eljuthatnak a húgyutakig, és ott meg is telepedhetnek. Emiatt akár komoly hólyaggyulladás is kialakulhat. Jó tudni azt is, hogy aki egyszer már felfázott, annak a megelőzésre még jobban kell ügyelnie, mert az ilyen problémák hajlamosak a kiújulásra.

Ördög a részletekben

A felfázás megelőzését a higiéniára való odafigyelés mindenképp segíti, célszerű például figyelni arra, hogy uszodában csak saját törülközőre telepedjünk. Érdemes arra is ügyelni, hogy a nedves fürdőruhát minél hamarabb levegyük, hideg vízbe lehetőleg ne menniük, ne üljünk nedves, hideg kőre sem. Segíti a megelőzést az is, ha folyadékot mindig bőségesen, egyenletesen fogyasztunk. Ez azért hasznos, mert az ürülő vizelet segíti „kimosni” a húgyutakból a problémát okozó baktériumokat. Ha már tünetek is jelentkeznek, akkor segíthetnek a gyógynövényekből, például medveszőlőből, kamillából vagy csalánból készített teák, a tőzegáfonya szirupok vagy tabletták. Ha a panaszok nem múlnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, olyankor már általában antibiotikus kezelésre van szükség.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration