Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Égési sérülés bárkit, bármikor érhet: nyáron grillezéskor vagy a tábortűz mellett, télen főzéskor vagy vasaláskor elég egy óvatlan mozdulat, és máris fájó élménnyel gyarapodunk. Megmutatjuk, hogyan kell ellátni a kisebb sérüléseket, és mikor forduljunk orvoshoz!

Az égésen a bőrfelületet ért fizikai vagy kémiai ártalmat is értik, így például okozhatja a nap, forró tárgy vagy láng, de például sav vagy lúg is. Most maradunk a hőhatás okozta égésnél, de ebből is többféle létezik, súlyosságától függően:

  • Az elsőfokú égésnél a bőr kipirosodik, feszesség válik és (általában) intenzíven fáj. Hólyagok nem képződnek rajta.
  • A másodfokú égés során a bőr mélyebb felületei is sérülnek, ilyenkor hólyagok is megjelennek és nagyon intenzív fájdalom kíséri.
  • Harmadfokú égésnél a mélyreható károsodás mellett a fájdalom ideiglenesen eltűnik, aminek az az oka, hogy elhalnak az idegvégződések.
  • Végül a negyedfokú égésnél a szövetek mélyen károsodnak, akár egészen a csontig. Ilyenkor az adott terület még az orvosok számára is menthetetlen.

 

Az első és legfontosabb szabály az égési sérülések ellátásánál: ha a sérült felület nagysága a sérült tenyerének nagyságát meghaladja, az elsősegély után irány az orvos! A második szabálya: azonnal előzzük meg a további károsodás lehetőségét is, tehát például napégés esetén rögtön vonuljunk árnyékba, oltsuk el a tüzet, tegyük biztos helyre a forró vizet tartalmazó edényt. Így tudjuk csak minden figyelmünket az ellátásra fordítani.

 

Így lássuk el a kisebb égeseket

10-15 percig folyassunk hideg vizet a sérült felületre. Szükség esetén az álló víz is jó, de az gyorsan felmelegszik és kisebb hatékonyságú. Ennek a lépésnek két fontos tulajdonsága van: azonnal és hatékonyan csillapítja a fájdalmat, de ennél is fontosabb, hogy a hűtés megelőzi a mélyebben fekvő szövetek károsodását.

Az égési sérülést – mivel nem nyílt seb – nem szükséges fertőtleníteni. A kárt szenvedett felületet fedjük be lazán száraz, nem szálas, nem szöszölő anyaggal (a vatta tehát nem jó). A ragtapasz sem ajánlott, mert levételekor fájdalmas károsodást okozhat. Használjunk az égési sérülés ellátásához steril mull-lapot és kötszert.

 

A súlyosabb égési sérülések esetén az elsősegélynyújtás menete ugyanez, plusz figyeljünk a folyadékpótlásra és a sérült nyugalomba helyezésére is. Azonnal hívjuk a mentőket a 112-es számon, vagy kisebb sérülés esetén szállítsuk az orvosi ügyeletre a balesetet szenvedőt.

Amit ne tegyünk:

  • Ha lehet, ne érintsük kézzel a sérült területet, különösen a súlyosabb fokú égéseknél.
  • A károsodott felületre ne kenjünk semmit (kenőcs, zsiradék, tejföl, egyéb házi praktikák).
  • Ha hólyag keletkezik a sérült felületen, hagyjuk békén. Ne szúrjuk ki, ezzel csak a fertőzésveszélyt növeljük.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration