Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A náthás panaszok mindig kellemetlenek, de szerencsére lehet őket enyhíteni gyógynövényes teákkal, készítményekkel is. Megnéztük, milyen gyógyító füvek jöhetnek szóba felső légúti betegségeknél, és hogyan kell őket alkalmazni.

1. KAKUKKFŰ

Ezt a gyógynövényt felső légúti fertőzéseknél érdemes teaként fogyasztani, illóolaját pedig aromamécsesből is párologtatni. Utóbbi antibakteriális hatású, ami persze nem jelenti azt, hogy helyettesíthetők vele az antibiotikumok, de azt igen, hogy a légtérben pusztítani tudja a kórokozókat. Van a kakukkfűnek köptető, hörgőgörcsoldó hatása is, emiatt készülhet belőle olyan szirup, ami segítséget jelent hurutos problémáknál. Hatására a váladék köhögéskor könnyebben felszakad, és így könnyebben távozik.

2. LÁNDZSÁS ÚTIFŰ

Régi klasszikus a lándzsás útifű is, ami köhögéssel járó betegségeknél lehet igazán hasznos. A benne lévő anyagoknak köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk van, kedveznek az immunrendszeri működésnek is. Emiatt készülhetnek ebből a gyógynövényből is szirupok, szopogatótabletták és egyéb készítmények. Leveleiből házilag tea is előállítható, annak hatása is kedvező felső légúti problémáknál, száraz köhögésnél.

3. BÍBOR KASVIRÁG

Náthaszezonban igazi kincs a bíbor kasvirág, amelynek hatóanyagai az immunrendszert nem specifikusan stimulálják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hatásukra a szervezet védekező rendszere olyan anyagokat állít elő, amelyek a vírusok ellen hatnak. Kutatások azt is bizonyították, hogy a kasvirág hatására fokozódik az úgynevezett falósejtek aktivitása, így ha kórokozók kerülnek a vérbe, azok könnyebben elpusztíthatók. Emiatt van az, hogy ha a bíbor kasvirág készítményeit a felső légúti fertőzés kezdeti időszakában alkalmazzák, akkor betegség esetleg ki sem alakul, vagy ha igen, akkor enyhébb tünetekkel jár.

4. CSIPKEBOGYÓ

A csipkebogyó szárítmányból készülő teát a népgyógyászat főleg megfázásnál és felső légúti betegségeknél használja, friss bogyóból készíthető csipkehús is, ami különösen értékes, C-vitamin tartalmát is remekül megőrzi. Viszont ahhoz, hogy az meg is maradjon, a csipketeát szobahőmérsékletű vízzel kell elkészíteni, a bogyókat forró vízben nem szabad áztatni. Noha szerényebb mértékben, de a C-vitamin mellett tartalmaz ez a gyógynövény B-vitaminokat és flavonoidokat is. A bogyó piros színét a karotinoidok adják, amelyek szintén értékes anyagok.

5. IZLANDI ZUZMÓ

A zuzmó a rekedtséggel, torokfájással és torokgyulladással járó betegségeknél jelenthet segítséget, de jó lehet olyan esetekben is, amikor a hangszalagokat egyszerűen csak túlerőltették. Ilyenkor készítményei segíthetik a gyógyulást, a hangszalagok regenerálódását. Az izlandi zuzmóból készült szirupok és cukorkák jó hatásúak száraz köhögésnél is, lévén csökkentik a torok irritáltságát. Hasznosak olyan esetekben is, amikor valamilyen műtét után hosszabb ideig szájon át kell lélegezni, így esély van arra, hogy a szájüreg nyálkahártyája esetleg kiszárad. A zuzmó gyulladáscsökkentő és immunmoduláló, enyhe kórokozó ellenes hatással is rendelkezik, alkalmazása emiatt is hasznos.

 

6. FENYŐ

Az erdei fenyő gyógyászati szempontból az illóolaja miatt értékes, az ugyanis antiszeptikus, nyákoldó és köptető hatású. Emiatt lehet hasznos, ha felső légúti megbetegedéseknél aromamécsesből párologtatjuk, vagy pedig inhaláljuk. Jó hatású a lucfenyő is, annak illóolaját váladékképződéssel járó köhögésnél érdemes forró vízbe csepegtetni, majd belélegezni. Ilyenkor remekül érvényesül a köptető hatása.

7. BODZA

A fekete bodza teáját elsősorban amiatt használják megfázás kezelésére, mert izzasztó hatása van, ezáltal pedig segíti a gyógyulást. A benne lévő nyálkaanyagok miatt a tea és a bodzából készült cukorka bevonó hatással is rendelkezik, emiatt jelenthet segítséget kortyolgatásuk vagy szopogatásuk torokfájásnál és torokgyulladásnál. A bodzabogyó is hasznos, ugyanis sok antociánt és flavonoidot tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. Emiatt kell nagy becsben tartani a belőle készült lekvárt is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration