Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az aromaterápia több enyhe tünetekkel járó probléma esetén is megoldást jelenthet. Ám az illóolajok használatához nem árt betartani néhány alapszabályt.

Ha illóolajok segítségével szeretnénk javítani a közérzetünkön, az első és legfontosabb előírás, hogy megfelelő minőségű illóolajat vásároljunk. Az esetek többségében itt az ár a minőségre is utal – a gyanúsan olcsó piaci illóolajok nagy valószínűséggel nem természetes kivonatok, hanem szintetikusak, így nincs jó hatásuk, sőt rosszabb esetben akár ártalmasak is lehetnek. Érdemes ragaszkodni a megbízható, terápiás minőségű márkákhoz, és keresni a gyógyszerkönyvi minőséget.

Ne használjuk töményen!

Ugyancsak fontos, hogy az illóolajokat ne nyeljük le - kizárólag külsőleg és csakis hígítva használjuk őket. Egy evőkanál hordozóolajba (amely lehet extra szűz olívaolaj, sárgabarackmag-olaj stb.) két-három csepp illóolaj kerüljön. Emésztési problémák esetén ezzel masszírozzuk át a has területét. Első használat előtt végezzünk a keverékkel kis felületen bőrtesztet, nem okoz-e irritációt az adott illlóolaj. Ha a fürdővízbe szeretnénk olajat tenni, akkor keverjük össze egy kiskanál mézzel, vagy kevés sóval, mert különben cseppekben megáll a víz tetején, és a tömény illóolaj a bőrünkre kerülve irritálhatja azt. Az illóolajokat párologtatva is a légtérbe juttathatjuk, sokuk így is beválik a különféle kellemetlenségek ellen. 

A leghatásosabb illóolajok

  • A borsmenta illóolaja az emésztés legjobb barátja. Különösen jó hatással van az emésztőrendszerre, ha citrom illóolajjal keverve cseppentjük a hordozóolajba. Ellazítja a gyomor izmait, enyhítve ezzel a görcsös fájdalmakat, és puffadás ellen is gyógyírt jelenthet.
  • A levendula illóolaj stresszoldó és az éjszakai pihenést elősegítő hatásáról ismert. Ám gyulladáscsökkentő hatása az immunrendszerre is hat, és a bélflóra egyensúlyának fenntartását is segíti. Különösen jól hat a stressz okozta emésztési problémák ellenszereként.
  • A koriander olaja természetes görcsoldó hírében áll, segíthet a hasi diszkomforton, de gyulladáscsökkentő hatását is ismerik. A szintén fűszernövényként ismert kakukkfű illóolaja is a bélbetegségek kiváló ellenszere lehet.
  • Az édeskömény illóolaját régóta használják emésztési panaszok enyhítésére. Segít az emésztőrendszer és a máj optimális működésének fenntartásában, különösen akkor jó hatású, ha túl sokat ettünk.
  • A gyömbér gyökeréből nyert illóolaj melegítő hatású és megnyugtatja a felbolydult emésztőrendszert, stimulálja az emésztőenzimek termelését. Az émelygés kiváló ellenszere, ám mivel kifejezetten erős illóolajról van szó, amely irritálhatja a bőrt, fokozott körültekintéssel érdemes használni. 
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration