Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Ahogy az év vége felé haladunk, olyan ízek és illatok is előkerülnek, amelyeket máskor ritkábban használunk, vagy jelenlétüknek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget. Milyen gyógyhatásai lehetnek az ilyenkor használatos fűszereknek és aromáknak?

1. Fahéj

Az ázsiai országokban elsősorban emésztési problémáknál, puffadásnál, görcsöknél és étvágytalanságnál használják a fahéjat, korábban pedig Európában is alkalmazták ilyen célra. A fűszer illóolajának bakteriális és görcsoldó hatása van, utóbbinak köszönhetően enyhítheti a bélgörcsöket is.

2. Szegfűszeg

A szegfűszeg illóolaja olyan komponenseket tartalmaz, amelyeknek helyi érzéstelenítő, fertőtlenítő hatásuk van. Bár régen használták a fogászatban is, ma már erősebb, célzottabb hatású szerek is rendelkezése állnak erre a célra. Végszükség esetén persze ma is rágcsálhatunk szegfűszeget, de akinek fáj a foga, annak amint teheti, orvoshoz kell fordulnia.

3. Szegfűbors

Őshazájában főképp emésztési problémák kezelésére használják a szegfűborsot, jellemzően más növényekkel keverve. Készítenek belőle tinktúrákat és bedörzsölő szereket is, amelyekkel fogfájást, izom- és ízületi fájdalmakat csillapíthatnak.

4. Narancs

A citrusfélék héjában olyan illóolajok és keserű anyagok vannak, amelyek javíthatják az étvágyat. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a narancshéjat hogyan szerezzük be. Ez azért fontos, mert citrusfélék héját a hosszú szállítási idő miatt vegyszerekkel kezelik, ezzel megelőzve, hogy a gyümölcsöt kártevők támadják meg. Mivel a bionarancs esetében ilyen szereket nem szabad használni, étkezési célra annak a héját lehet felhasználni, kandírozni is csak azt szabad.

5. Szerecsendió

Klasszikus karácsonyi fűszer a szerecsendió is, amelynek illóolaja erős hatású összetevőt is tartalmaz. Ez a miriszticin, ami gyerekeknél és kamaszoknál hallucinációt okozhat, felnőtteknél pedig kiválthat euforikus állapotot. Attól persze nem kell félni, hogy a vele megszórt süteményeknek ilyen hatása van, ahhoz ugyanis irreálisan sokat kellene elfogyasztani ebből a fűszerből.

6. Gyömbér

A karácsonyi süteményekhez gyakran használjuk a gyömbért is, a hideg téli estéken készülhet belőle tea is. Ilyenkor nem ezért fogyasztjuk, de kiválóan csillapítható vele a hányinger, van gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is. Ez azonban nem olyan erős és gyors, hogy a fejfájást is enyhítse, de például az elhúzódó, gyulladásos eredetű ízületi fájdalmakat csillapíthatja.

7. Vanília

Gyógyhatással a vanília is rendelkezik – fő illóolaj-komponensének, a vanillinnak gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van –, viszont abban a dózisban, amelyben süteményfűszerként fogyasztjuk, ez nem mutatkozik meg. Érdemes tudni, hogy magát a vanillint nem vaníliából vonják ki, hanem mesterségesen állítják elő. Ennek íze és illata azért tér el a vanília aromájától, mert utóbbi nagyon komplex, nem csak a vanillinnak köszönhető.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration