Melengető fűszerek a hűvös napokra
8 perc olvasás - 2020. december 15.
Ahogy egyre hűvösebbek és rövidebbek a napok, annál inkább gazdag, tápláló finomságokra vágyunk. Az ilyen ételek ízvilága is különleges, hiszen gyakran használunk hozzájuk különösen aromás, kellemesen átmelegítő fűszereket. Az sem véletlen, hogy ezek finom illata legtöbbünk számára az otthont, az ünnepeket idézik.
Télen teljesen más ízeket és ételeket kívánunk, mint nyáron, és ennek részben biológiai oka van. Szervezetünk a zsírosabb, nagyobb kalóriatartalmú ételekkel a zord környezet, a hideg ellen kíván védekezni. A zsír pedig az ízek barátja: mivel a legtöbb ízanyag ebben oldódik, a zsírosabb ételeket intenzívebb, teltebb ízűnek érezzük. A csípős, aromás ízek ráadásul serkentik a vérkeringést, így némileg emelhetik a bőrünk hőmérsékletét, ennek eredményeként pedig melegebbet érzünk.
A hagyományos, kedvelt téli fűszerek közé tartozik például a bors, a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma, a szerecsendió vagy a gyömbér. Ezeket sokféleképpen kombinálhatjuk, és levesekbe, zöldséges és húsos ételekbe, süteményekbe, sőt forró italokba is tehetjük – egyszóval ezer módja van, hogy felmelegítsenek a kinti mínuszok mellett. Ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről!
A bors az egyik legnépszerűbb, leggyakrabban használt fűszer, melyet egykor pénz helyett adófizetésre is használtak. Indiából származik, és már az ókori Görögországban és Rómában is nagy becsben tartották, népszerűségét pedig azóta is őrzi. A borsnak többféle színváltozata van, fekete, fehér és zöld variánsa ugyanazon növény bogyós gyümölcse, ám különbözőképpen szüretelik és készítik elő. A pirosas "borsgyümölcsöt" leszedik, majd száradni hagyják, típustól függően a héjával együtt fermentálják, és később egészben, durvára vagy finomra őrölve kerül az üzletekbe.
A bors különösen az emésztésünknek tesz jót, például serkenti az ételek feldolgozásához szükséges savak termelődését, így megelőzi a gyomorégést és a fokozott, kellemetlen gázképződést és a puffadást is. Emellett antioxidáns, vízhajtó, antibakteriális és izzasztó hatása is van.
A fahéj tulajdonképpen a fahéjfa lehántolt, kiszárított kérge, melyet egészben, de őrölve is alkalmazhatunk. Többféle fahéjjal is találkozhatunk az üzletekben, ezek minősége, egészségre gyakorolt hatásai némileg eltérhetnek. A legjobbnak a valódi ceyloni fahéjat tartják, természetesen, ennek ára is jóval magasabb. A fahéj az egyik legősibb fűszer, melyet már a Biblia is említ, az ókori egyiptomiak pedig nemcsak az ételeik ízesítéséhez, de a múmiák balzsamozásához is használták.
A fahéjban lévő különböző aktív hatóanyagok rendkívül pozitívan hatnak a szervezetünkre, például megakadályozzák, hogy vérrögök kialakulását az erekben, csökkentik a mikroszkopikus gyulladásokat, megállítják a káros baktériumok és gombák elszaporodását is. Egyes kutatások szerint a fahéj jótékonyan hat a vércukorszintre, javítja a cukorbetegek inzulinválaszát, megakadályozza az inzulinrezisztencia kialakulását is. Nagyon hatékony antioxidáns, illata pedig nemcsak kellemes emlékeket és a karácsonyi vásárok hangulatát idézi, de a tanulási képességeinkre és a kognitív funkciókra is jó hatással van.
A kellemes illatú szegfűszeg nem más, mint egy örökzöld növény leszedett és kiszárított bimbója. Ázsiából származik, és közel kétezer éve fogyasztják, ókori kínai iratokban például a lehellet felfrissítésére javasolják a szegfűszeg rágcsálását. A szájhigiéniára gyakorolt pozitív hatásai ma is jól ismertek, a fogfájósoknak vagy ínyproblémákkal küzdőknek gyakran ajánlják. A szegfűszegben található aktív hatóanyagok, illóolajak és flavonoidok antibakteriális, gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő tulajdonságokkal egyaránt bírnak.
A gyömbér az egzotikus konyhaművészet egyik legtöbbször alkalmazott fűszernövénye, szerencsére már hazánkban is szinte bárhol kapható, nyers, egész vagy szárított-őrölt formában egyaránt. A jellegzetes, erős illatú gyömbérnek számos pozitív hatása van az egészségünkre, tehát ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani. Jót tesz például az emésztési bántalmakban szenvedőknek, a hányingerrel küzdőknek (még a kismamák is fogyaszthatják), gyulladáscsökkentő hatásai enyhítik az ízületi fájdalmakat is. A legújabb kutatási eredmények szerint pedig a gyömbér a daganatos betegségek elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet. A gyömbért nemcsak melengető hatása miatt érdemes rendszeresen használni a téli hónapokban ételeink vagy éppen italaink ízesítésére, hanem azért is, mert segíti az immunrendszerünk működését, sőt torokfájás és orrdugulás ellen is kiváló.
A kurkuma szintén ősi, ázsiai fűszer, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben rendkívüli népszerűségre tett szert, köszönhetően többek között annak, hogy egyre több pozitív hatását fedezik fel a kutatók. A kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő hatású, normalizálja a vércukor- és a vérzsírszintet, védi a sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól is. Állatkísérletek során a kurkumin daganatellenes hatásait is bizonyították, emellett pedig a szív és az erek egészségét is védi. A kurkumin rendszeres fogyasztása az agy működésére is pozitívan hat. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a kurkuma hozzáadásával nagyobb mértékben megőrizhető az ételek béta-karotin tartalma, így a kurkuma nagyszerű és egészséges kiegészítője lehet például a sütőtökkel, sárgarépával készült ételeknek.
A szerecsendió már a középkori Európában is igen keresett és drága fűszer volt, többek között azért, mert úgy tartották, hogy segítségével megelőzhetőek a fertőző betegségek. A hagyományos orvoslás szerint a szerecsendió és az abból nyert illóolaj pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre és az idegrendszerre. Ezzel a fűszerrel azonban érdemes óvatosan bánni, mert a szerecsendióban található egyik anyag nagy mennyiségben mérgező hatású, és hányingert, szapora szívverést, kiszáradást, az egész testre kiterjedő izomfájdalmakat okozhat (szerencsére a súlyos mérgezés nagyon ritka).
Ezek a fűszerek nemcsak önmagukban alkalmazhatóak, nagyon sokszor készítenek belőlük olyan keveréket, melyet a tipikus téli, ünnepi ételek, italok és sütemények ízesítésére használnak. Ezek szinte a világ minden táján ismertek, és bár az alapjuk általában ugyanaz a három fűszer (szegfűszeg, fahéj, szerecsendió), a variációk száma végtelen.
A mézeskalács fűszerkeverékbe kerülhet például ezeken kívül kardamom, csillagánizs és szegfűbors is, de gyömbért is tehetünk bele. Amennyiben a fűszerkeveréket nem őrölt fűszerekből állítjuk össze, hanem egészben hagyott fahéjból, szegfűszegből, csillagánizsból, és aszalt gyümölcsöket, narancshéjat is keverünk mellé, akkor olyan finom, valóban melengető italokat készíthetünk belőle, mint a forralt bor vagy a krampampuli.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.