Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Szervezetünket a mindennapok során rengeteg pszichés és fizikai stressz éri, változó, hogy ezekkel szemben ki mennyire ellenálló. Aki kevésbé, az hasznát veheti azoknak az adaptogén gyógynövényeknek, amelyek javíthatják az általános állapotot és a megküzdési képességet. Milyen növénynek jöhetnek ilyenkor szóba?

Adaptogén hatása több gyógynövénynek is lehet, közülük talán a legismertebb az ázsiai ginzeng. Gyökerét Kínában már évezredek óta élelmiszerként fogyasztják, bevetik fiatalító és erősítő hatása miatt is. A fizikai és szellemi teljesítmény javulása érdekében már a nyugati világban is régóta használják, sok olyan készítmény kapható, ami kivonatait tartalmazza. A gyógynövény ezen hatását – ami a gyökérből izolált hatóanyagoknak köszönhető – humán vizsgálatok is igazolták. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy készítményeit három hónapnál hosszabb ideig nem tanácsos használni, hosszabb távon ugyanis befolyásolhatják a hormonrendszer működését.

 

Csodás tajgagyökér

Szintén adaptogén hatása van a tajgagyökérnek, amit emlegetnek szibériai ginzengként is. Ez a növény csak nevében, rendszertanilag viszont nem tartozik a ginzengek közé, hatóanyagi is elérnek azokétól. Ezt a fajt elsősorban a Szovjetunióban alkalmazták, főleg extrém helyzetekben igyekeztek vele növelni a fizikai és szellemi teljesítőképességet. E növénynél is igaz, ami az ázsiai ginzengnél: hormonrendszeri hatása miatt csak három hónapig javasolt alkalmazni, ezt követően pár hétig szünetet kell tartani. Érdemes tudni azt is, hogy ilyen készítményeket csak orvosi, gyógyszerészi konzultáció után használhatnak azok, akik magas vérnyomásban vagy cukorbetegben szenvednek. Fontos információ az is, hogy mellettük mellőzni kell a koffeintartalmú italok fogyasztását.

Erősít a homoktövis?

Egyéb gyógynövények mellett van adaptogén hatása a homoktövisnek is, amely eredetileg Ázsia mérsékelt égövi területein honos. Ez a gyógynövény a fizikai és szellemi teljesítőképességet roboráló, általános erősítő hatásának köszönhetően fokozza, tehát más jellegű, mint a ginzeng. Értékes hatóanyaga például a C-vitamin, de vannak benne karotinoidok és antioxidáns hatású flavonoidok is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration