Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A kollagén valószínűleg előkelő helyre kerülne az utóbbi évek slágernek számító étrendkiegészítőinek listáján. De vajon mire jó a kollagénpor?

A kollagén egy nagy méretű fehérje, amely nagyjából testünk egyharmadát teszi ki, szerepet játszik a bőr és a belső szervek rugalmasságának megőrzésében, hozzájárul az ízületek és a csontrendszer egészségének megóvásához, de a körmökben, a hajban is megtalálható. Neve a görög „kólla” szóból ered, amely ragasztót jelent.
 
Természetes formájában zselatinként a zsíros, porcos állati részekben, például a kocsonyában, a húslevesben található meg. Az étrend-kiegészítők úgynevezett hidrolizált kollagént tartalmaznak, amelynek hasznosulása egyes vizsgálatok szerint jobb, mint a nagy molekulatömegű kollagéné. 

A szervezetünk is képes előállítani

Kollagént a szervezetünk is képes előállítani, de az idő múlásával, nagyjából 30 éves kor fölött ez a folyamat lelassul. A kollagénporok fogyasztása hozzájárulhat a bőr, a haj, a körmök rugalmasságának, valamint az ízületek optimális működésének fenntartásában, de akár a pihentető alvásban is. Persze ezekben a jó hatásokban az életmód egésze is szerepet játszik, így az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot, és a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást. 

A legjobb a hidrolizált kollagén

A hidrolizált kollagénkészítmények állati eredetű, azaz sertés-, marha- vagy halkollagént tartalmaznak, amelyet állati bőrből, porcból vagy halpikkelyből, szálkából vonnak ki. A vegán minősítésű termékek a kollagént felépítő aminosavakat tartalmazzák, hasonló arányban, mint ahogy azok a kollagénben megtalálhatók. A kollagénporok lehetnek ízesítettek, ebben az esetben vízzel felengedve, italként fogyasztandók. Az ízesítetlen készítményeket ellenben bármilyen ételbe, italba, például joghurtba vagy turmixba is belekeverhetjük.

Hogyan válasszunk?

Érdemes megbízható forrásból származó étrend-kiegészítőt vásárolni, és arra is ügyeljünk, hogy a készítmény ne tartalmazzon túl keveset a hatóanyagból: A legjobb készítmények napi adagonként 10 gramm kollagént tartalmaznak, bár halkollagénből már 2,5 - 5 gramm is elegendő lehet. Természetesen, aki valamilyen ételérzékenységgel él, annak ezt is figyelembe kell vennie: a halra érzékenyeknek például nem tanácsos halkollagént fogyasztaniuk. A C-vitamin segíti a kollagén hasznosulását, így a kollagénporok szedése mellett érdemes ennek pótlásáról is gondoskodni, mindenekelőtt friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration