Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A porcok egészségére, épségére már fiatalkorban vigyázni kell, később pedig még inkább védeni kell őket, megelőzve ezzel az ízületeket érintő problémákat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy mozgékonyságukat minél tovább megőrizhessük?

1. Ismerjük a korlátokat

Bár a porcok a kor előrehaladtával mindenképp kopnak, annak mértékét kellő odafigyeléssel csökkenthetjük. Fontos például tudni, hogy az egyszeri túlterhelések önmagukban nem okoznak kopást, viszont ha ez a gyakorlat rendszeres, akkor már károsodhat az ízület struktúrája is. Emiatt kell tartózkodni az olyan munkáktól és edzésektől, amelyek újra és újra komoly terhelést jelentenek.

2. Készüljünk fel

Az ízületvédelem télen különösen fontos, mindig része a bemelegítés, majd a mozgás utáni nyújtás. Ez nemcsak a klasszikus téli sportok előtt elengedhetetlen, hanem még kocogásnál is ajánlott. Fontos, hogy az ízületeket hidegebb időben mindig védjük melegebb öltözékkel, de ne öltözzünk túl: szerencsésebb, ha olyan öltözetben sportolunk, amit az adott mozgásformához terveztek.

3. Legyünk tisztában a helyzettel

Ha az ízületeink fájnak, akkor jobb már a nagyobb problémák kialakulása előtt konzultálni szakorvossal. Vény nélküli készítményeket, gyulladáscsökkentő krémeket csak pár napig vagy hétig szabad használni – utóbbiak főleg a csukló, a boka és az ujjak környékén jelenthetnek segítséget, ahol jobb a felszívódás –, de ha ez idő alatt nem történik javulás, fontos megejteni egy vizsgálatot, majd a kezelést az alapján megkezdeni.

4. Ne várjunk csodát

Az ízületek egészségének megőrzését porcvédő készítmények is segíthetik, ezekből többféle is létezik. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek az étrend-kiegészítők, még ha értékes anyagokat is tartalmaznak, az elkopott porcokat már nem építik vissza, inkább a megelőzésben lehet szerepük, illetve a porckopás lassításában, megállításában.

5. Használjunk védőeszközöket

Az ízületek egészségének megőrzését az is segíti, ha munkához és sportoláshoz megfelelő védőfelszerelést viselünk. Viszont olyan segédeszközöket, mint a térdszorító vagy a csuklószorító, nem szabad fölöslegesen viselnünk, azok alkalmazását mindig át kell beszélni szakorvossal. Ennek oka, hogy ha indokolatlanul hordjuk őket, akkor az ízület nem tud megfelelően mozogni és dolgozni.

  6. Figyeljünk a kilókra

Mivel az elhízás terheli az ízületeket, annak elkerülésére törekedni kell. Ha már van rajtunk felesleg, akkor annak leadását jól meg kell tervezni, figyelni kell a táplálkozásra és arra is, hogy milyen mozgásformát választunk. Az ízületeket jobban terhelő futás helyett jobb például tempós, de nem megerőltető gyaloglás vagy edzőteremben az ellipszistréner. Remek választás lehet a szobakerékpár is, illetve szabadban a nordic walking.

7. Erősítsük az izmokat

Az izmok képesek tehermentesíteni a porcokat, így erősítésük kulcskérdés. A jó izomzat amiatt is fontos, mert az ízületeket – például a térdet – kívülről is védi, úgymond összefogja. Ez a hétköznapokban is rengeteget számít, az olyan sportoknál pedig pláne – ilyen például a síelés –, amelyek az ízületeket kifejezetten terhelik. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration