Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A rendszeres fizikai aktivitás minden életkorban fontos, ráadásul sosem késő elkezdeni. Ha viszont valaki idősebb korában vágna bele a rendszeres sportolásba, érdemes néhány dologra jobban odafigyelnie.

A rendszeres mozgásnak idős korban is nagy jelentősége van. Segít megőrizni az ideális testsúlyt, a szív, az érrendszer, a tüdő, a mozgásszervek egészségét, de még a lelki egészség védelmében is szerepet játszik. De vajon mi mindenre kell nagyobb figyelmet fordítani, ha már nem vagyunk fiatalok?

 

Irány az orvos!

Ha eldöntöttük, hogy rendszeresen mozogni szeretnénk, érdemes legelőször ellátogatni a háziorvosunkhoz. Ő az eddigi kórtörténetünk és esetleges krónikus betegségeink ismeretében ellát majd hasznos tanácsokkal, és azt is elmondja, ha valamilyen szakorvosi vizsgálatra van szükség, mielőtt sportolni kezdenénk.

 

Kezdjük könnyedén!

A fokozatosságra minden életkorban fontos ügyelni – különösen akkor, ha régóta nem mozogtunk rendszeresen. Először csak nagyon könnyű terhelésre vállalkozzunk, ne akarjunk egyből rekordot javítani.

 

Ügyeljünk az ízületeinkre!

Válasszunk kifejezetten ízületkímélő sportokat. Futás helyett kezdjük gyaloglással, menjünk el egy jóga- vagy egy tai chi órára, vagy próbálkozzunk meg a rendszeres úszással. Kezdésnek az is megteszi, ha a környéken sétálunk fél-egy órát, vagy rendbe tesszük a kertet. Ahogy javul majd az erőnlétünk, egyre többre leszünk képesek. Érdemes beszerezni egy okosórát vagy aktivitásmérő karkötőt is, amelynek segítségével figyelhetjük a pulzusunkat.

Kérjük az edző segítségét!

Idősebb korban különösen fontos, hogy a minimumra csökkentsük a sérülések veszélyét. Épp ezért érdemes edző segítségével elkezdeni az edzést. Nem kell feltétlenül személyi edzőt fogadnunk, elég, ha nem egyedül akarunk sportolni, hanem elmegyünk egy csoportos órára. A szakember jelenléte azért fontos, mert ő ki tudja javítani a mozdulatainkat, még mielőtt egy gyakorlat rosszul rögzülne, és túlságosan nagy terhelést róna a testünkre. Önálló edzésbe, online órákba csak akkor fogjunk bele, ha már alaposan megtanultuk a sportág alapjait. Még az olyan magától értetődő mozgásformák technikáját sem árt edzőtől elsajátítani, mint amilyen a futás. Ha ugyanis rossz technikával futunk, megterhelhetjük az ízületeinket, ennek pedig sérülés lehet a vége.

 

Csoportban jobb!

A csoportos mozgás más előnyökkel jár: a szociális igényeinket is segít kielégíteni. Aki hasonló korúak társaságára vágyik, legjobb, ha egy kifejezetten seniorok számára meghirdetett órára megy el. Idősebbek számára szervezett kiránduló- és túraklubok is léteznek, amelyek a túra terhelését is a korosabb résztvevők erőnlétéhez igazítják. Aki viszont korát meghazudtolóan friss és fitt, az a vegyes életkorú csoportokban is megtalálja a számítását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration