Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső


A jóga nem csak nyakatekert pózokból áll – egyszerűbb válfajait bárki gyakorolhatja. Míg a testünket jól átmozgatja, a fejünket alaposan kitisztítja. Népszerűsége a nyugati világban is töretlen, olyannyira, hogy ma már rengeteg formája közül választhatunk. Ezek között segítünk most eligazodni!

A jóga népszerűsége jelentősen megugrott az elmúlt bárki talál a fizikai képességeihez, határaihoz vagy éppen csak években. Nem csoda, hiszen az elmére és a testre egyaránt kedvező hatást gyakorló mozgássorok a mai rohanó, folyamatos stresszhatás alatt álló ember számára minden szempontból jótékonyak, mert miközben lelassítanak és a nyugalom érzésével töltenek el, alaposan átmozgatják a számítógép előtt görnyedő tagjainkat.

Ám a közösségi médiában gyakorta felbukkanó, kivitelezhetetlennek tűnő pózok gyakran elbizonytalanítják a jóga iránt érdeklődőket. Szerencsére a jógának számos válfaja létezik, így a kedvéhez való stílust, amelyek gyakorlatait különösebb hajlékonyság vagy rugalmasság nélkül is el lehet végezni.

A jóga több mint 3000 éves holisztikus tudományát az ókori Indiában fejlesztették ki, és bár egyes stílusok fizikailag megerőltetők lehetnek, összességében az izmok erősítése és nyújtása mellett a relaxációs és légzési technikákra, a meditáción keresztüli jobb összpontosításra és az éberségre helyezi a hangsúlyt, amely a mozgássorokat kiegészítve pozitív gondolkodást eredményez mind a jógaszőnyegen, mind azon kívül.

Fizikai előnyök

Sokan úgy gondolják, a jóga fizikailag kevésbé tart edzésben, inkább a meditációról szól. És bár ahogy írtuk, valóban az egyik nagy előnye az éberség, a fókusz gyakorlása, ezáltal az elme lecsendesítése, rendszeres gyakorlása számos kedvező fiziológiai hatást eredményez. A különböző ászanák végzése amellett, hogy fokozza az általános erőnlétünket, javíthatja a szív- és érrendszer egészségét, kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, fejleszti az egyensúlyunkat, tonizálja, lazítja a túlerőltetett izmokat. A jógaászanák növelik a test rugalmasságát, erősítik és nyújtják a végtagokat, növelik a felsőtest erejét. Mivel megdolgoztatják a fontos törzsizmokat is, nőknek különösen hatékony lehet a várandósság, szülés után.

Mentális előnyök

Bár a testmozgás bármely formája segíthet mentális egészségünk javításában, a jóga fokozottabban támogatja az érzelmi, szellemi jóllétet. Amikor stressznek vagyunk kitéve a munkahelyen vagy magánéleti változások okoznak nyugtalanságot bennünk, a jóga segítségével tudatosan kikapcsolhatunk. Ahogy figyeljük a lélegzetünket és a fizikai testhelyzetekre fókuszálunk, lecsendesül aggodalmaskodó gondolataink állandó zakatolása, ami elhomályosítja ítélőképességünket, vagyis általa nem vagyunk képesek más perspektívából szemlélni az adott helyzetet. A jóga megtanít kapcsolódni önmagunkhoz, a belső csendhez, segít nyitottnak maradni, együtt áramolni és békében lenni a természettel. Tisztábbak lesznek a gondolataink, könnyebben felismerjük a nehezebb élethelyzetekből kivezető megoldásokat. Megtanulunk a jelenben lenni, és ez rendkívül jó hatással lehet az életünk minden területére.

Első lépések

Mielőtt belevágunk, érdemes elgondolkodnunk, mi a célunk a jógával. Szeretnénk változatosabbá tenni az edzésprogramunkat? Vagy az érzelmi, szellemi kiegyensúlyozottság az, ami a jóga irányába terelne? Ha még csak most ismerkedünk a jógával, érdemes időt adni magunknak és kipróbálni több irányzatot, hogy megleljük a hozzánk illő stílust és oktatót. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő fajtát, tanárt és stúdiót, mindenképp egészítsük ki a jóga otthoni gyakorlásával is – ebben kezdetben segítségünkre lehetnek az online programok, amíg nem igazodunk ki annyira a pózok között, hogy magunk állítsuk össze a számunkra legmegfelelőbb gyakorlatsort.

A LEGNÉPSZERŰBB JÓGAFAJTÁK

▸ HATHA JÓGA

Ideális kezdő gyakorlók számára, mert a jóga gyengédebb válfaja. A testi gyakorlás nagyobb szerepet kap ebben a stílusban. Lényege, hogy egy komplex mozgás- és filozófiai rendszerben a gyakorlatokon keresztül igyekszünk befolyásolni a mentális történéseket. Elsősorban az ászanák (testhelyzetek), pránájáma technikák (légzőgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával segít a finom energetikai test fejlesztésében, melynek célja a mentális működés kiegyensúlyozása.

▸ ASHTANGA JÓGA

Ez a dinamikus stílus a hatha jóga egyik összetett formája, amely kötött, hat sorozatból összetevődő gyakorlatsorból áll. A sorozatok nemcsak az ászanákra, hanem az azokat összekötő mozgásokra is hangsúlyt fektetnek, illetve fontos részük a légzés és a tekintet egy adott pontra szegezése. A gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát egy speciális légzés adja. Mind a légzésnek, mind a tekintet vezetésének célja az elme lecsendesítése. A mozgássor közben termelt hő célja nemcsak a hajlékonyság növelése, hanem az is, hogy a verejtékezés által beindítsuk a test tisztítófolyamatait, hogy a testszövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagok távozzanak.

▸ VINYASA FLOW JÓGA

Az ashtanga egyik változata, amiben az egyes pózok közötti mozgások ugyanolyan fontosak, mint maguk a pózok. Itt ahelyett, hogy az egyes ászanák felvétele után a légzésre összpontosítanánk, a mozdulatok során veszünk folyamatosan mély lélegzeteket. Ez a modern, szabad stílusú irányzat nem ragaszkodik az ashtanga sorozat struktúrájához. A lényeg inkább a folyamatos áramlás, amely összeköti a különböző gyakorlatokat, és az egyik pózból a másikba vezet.

▸ BIKRAM JÓGA

A stílust Bikram Choudhury állította össze a hetvenes években. A bikram 26 nyújtó és erősítő póz ismétlését foglalja magában, amelyeket meghatározott sorrendben, kilencven percen keresztül végeznek 38-40 fokra felfűtött teremben. A gyakorlatok egymásra épülnek, mindig előkészítve a testet a következő ászana végrehajtására. Célja, hogy megdolgozza a test minden egyes részét, friss, oxigéndús vérhez juttassa a belső szerveket, ezáltal helyreállítva egészséges működésüket. Choudhury szerint a felfűtött környezet elősegíti a mélyebb, hatékonyabb nyújtást, ugyanakkor csökkenti a sérülés veszélyét is, és a jóga hatása – azaz hogy megváltoztatja a test felépítését – könnyebben végbemegy a felhevített testben, ami puhább, flexibilisebb, így könnyebben alakítható.

▸ YIN JÓGA

A Yin jógát a hetvenes évek végén alapította a harcművészeti szakértő és jógaoktató, Paulie Zink. Ez egy lassú tempójú stílus, amelynek a gyakorlása során a hagyományos kínai orvoslás elvei alapján az ászanákat hosszabb ideig kitartják, mint más jógafajtáknál. Előnye, hogy a pózok mérsékelt stresszt gyakorolnak a test kötőszöveteire – az inakra, a fasciára és az ínszalagokra –, amelynek célja, hogy növelje az ízületek keringését és javítsa a rugalmasságot.

▸ KUNDALINI JÓGA

A kundalini a gerinc tövénél található energiára utal, amelyet gyakran ábrázolnak összetekeredett kígyóként. Ha a kundalini energia végigvonul a gerinc mentén, felébresztheti a hét csakrát, vagy más néven energiaközpontot. A hagyományos tanítások szerint akkor éli át valaki a megvilágosodást, amikor ez az energia eléri a fejtetőn található koronacsakrát. A kundalini jógagyakorlás célja ennek az őserőnek a felébresztése. Jellemzően ismétlődő pózokat és légzőgyakorlatokat, valamint mantrák éneklését foglalja magában. Itt a gyakorolt mozgássorokat kriyáknak nevezzük, amelyeknek egyedi funkciója van, meghatározott légzések és testgyakorlatok tartoznak hozzájuk.

▸ AERIAL JÓGA

Az air vagy antigravitációs jóga néven is ismert jógastílus lényege a mennyezetre felfüggesztett függőágyszerű jógaeszköz, amely segítségével végezzük az ászanákat. A heveder nagy teherbírású, de rugalmas anyagból van, ami amellett, hogy megtámasztja a gyakorlót, segít fokozni a hajlékonyságot és olyan gyakorlatok elvégzését is lehetővé teszi, amiket önállóan már nem tudnánk végrehajtani. Mindezeknek köszönhetően a hatékonyság mellett különleges élményt is nyújt.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration