Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Vannak egyszerűen megtanulható módszerek, amikkel azonnal megállíthatjuk a stresszfolyamatokat. Csak pár perc naponta a kiegyensúlyozottabb életért!

A stressz az élet természetes része, és vannak helyzetek, amikor hasznát is vesszük, mert képes motiválni, amikor el akarunk érni egy célt – például lefutni a maratont vagy elérni a munkahelyi előléptetést. De ha állandósul az életünkben és nem kezeljük, komolyan befolyásolhatja közérzetünket, emberi kapcsolatainkat és egészségünket.

Túlélő üzemmód

Sok esetben nem is tudatosul bennünk, hogy milyen régóta élünk ebben az állandó sürgető, lüktető érzésben, mert megszokássá és természetessé válik a „túlélő üzemmód”. Mindeközben pedig a szervezet egésze, hormonháztartásunk, idegrendszerünk folyamatos terhelés alatt van, csúcsra járatódik. A folyamatos stresszhormonáradat nagyon leterheli a szervezetünket, ami ezáltal gyorsabban öregszik és könnyebben meg is betegszik. Pedig testünknek rendszeresen szüksége van regenerálódásra, melyre azonban csak teljes nyugalmi állapotban képes. Nem csoda hát, hogy a stresszesebb, nehezebb időszakok alatt vagy után fáradékonyabbak leszünk, lebetegszünk, elérnek bennünket a vírusok, baktériumok, ugyanis a tartós leterhelés lemeríti nemcsak érzelmi, de fizikai energiakészleteinket is.

De amint felismertük testünk jelzéseit és tudatosítjuk ezt az igencsak kibillent állapotot, meg tudjuk találni azokat a tulajdonképpen egyszerű, mégis tudományosan igazolt hatékonyságú módszereket, amelyek napi szintű gyakorlásával semlegesíteni és kezelni lehet a felmerülő stresszhelyzetek szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait. Az egyik ilyen bárhol és bármikor könnyen, egyedül is végezhető relaxációs technika az autogén tréning.

Orvosilag megalapozott módszer

A J. H. Schultz német pszichiáter által az 1920-as években kidolgozott technika hatékonyságát számos vizsgálat bizonyítja. A módszer gyökerei régmúltra vezethetők vissza, Schultz merített a görög, keleti, buddhista orvoslás gyakorlataiból, és több pszichológiai, terápiás módszer eszköztára megtalálható benne, orvosok, pszichológusok, pszichiáterek, valamint pszichoterapeuták egyaránt előszeretettel alkalmazzák.

A relaxáció célja a központi idegrendszer áthangolása, valamint a testi és pszichés működések rugalmasságának fokozása, egyensúlyuk kialakítása, a szorongásszint, illetve a stressz csökkentése.

A gyakorlatok rendszeres alkalmazása fontos szerepet játszhat a későbbi pszichoszomatikus eredetű betegségek megelőzésében. A szorongás csökkenésének, a kiegyensúlyozott lelki állapotnak hosszú távon fizikai vonatkozásai is lesznek: az immunrendszer erősödik, a szervezet ellenállóbbá válik, könnyebben tudunk koncentrálni, jobban alszunk, kipihentebbnek érezzük magunkat és rendeződhet a vérnyomásunk is.

A kiegyensúlyozottsághoz vezető út

Bonyolultnak hangozhat, de valójában mégis nagyon egyszerű: az autogén tréningben megtanuljuk a testünk tudattalan funkcióit befolyásolni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például amikor félünk – öntudatlanul vagy tanult reflexként – emelkedik a pulzusunk, a szívünk hevesen dobog. Olyan szervi és izomfunkciók aktiválódnak, amelyek hatására fokozottan izgatott állapotba kerülünk. Ezt a fizikai folyamatot mindig egy érzelem vagy gondolat indítja el. Mivel az izgatottságot ilyenkor úgy próbáljuk elnyomni, hogy nem veszünk róla tudomást, sőt kényszeresen igyekszünk összeszedni magunkat, ez újabb feszültséget szül és gerjesztődik tovább a folyamat. Az autogén tréning ezeket a tudattalan reflexeket felhasználva, a képzelőerő segítségével vált ki testi reakciót: az önrelaxálás segítségével például képesek leszünk ezekben a helyzetekben nyugalmi állapotba hozni a szívünket és normalizálni a pulzusunkat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration