Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A hideg hónapok nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat is megviselték, de most itt az idő, hogy új életre keltsük megfáradt tincseinket.

A tél alaposan igénybe veszi a hajszálakat – a sapkák, kalapok alatt a haj sztatikussá válik, összevissza száll, szöszösödik, a frizuránknak jóformán semmi tartása. A tincsek élettelenek, a fejbőr gyakran szárazzá válik és hámlik. A tavasz beköszöntével ezek a problémák valamelyest átalakulnak, de az időjárás most sem maradéktalanul kegyes hajszálainkhoz. A hőmérséklet, a páratartalom változása és a napsugárzás megváltoztatja a haj fizikai és kémiai tulajdonságait.

Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével nő a páratartalom is. A hajszálakat alkotó keratinfehérjék felszívják a levegőben található vízmolekulákat, amelynek hatására azok megduzzadnak, így a haj ebben az évszakban is könnyen begöndörödik, szöszösödik, nehezen kezelhető. De aggodalomra semmi ok, mindez orvosolható néhány fogással és a megfelelő hajápoló készítményekkel!

Egyre többet a szabadban

A tavasz érkeztével egyre többet tartózkodunk a szabadban, ami hatással van a tincseinkre is. A túl sok UV-sugárzás ugyanis nemcsak a bőrünknek lehet ártalmas, hanem a hajszálainknak is. Ezek a sugárzások nagy energiájú és erősen reaktív oxigénfajták képződését idézik elő a haj szerkezetében. Közülük a hidroxilgyök az, ami leginkább felelős a haj károsodásáért. Mivel az, hogy többet tartózkodunk odakint, a haj nagyobb fénykárosodásához vezet, a hajszálak szöszösödnek, törékennyé válnak, a hajvégek pedig töredezetté. Ezért tavasszal fontos a hajunk megfelelő védelmére összpontosítanunk a nappali órákban, amikor nagyobb valószínűséggel vagyunk kitéve a nap káros sugarainak.

Ha hullámos, ha göndör...

Akinek vastag szálú, göndör haja van, vegyes érzelmekkel fogadja a tavaszt, legalábbis ami a haj karbantartását illeti. Egyrészt ugyanis a levegő nedvességtartalma segíthet definiáltabb fürtöket biztosítani, másrészt a pára a szépen megformázott hajkoronát jól lelapítja. Mosáshoz válasszunk szulfátmentes sampont, mert ez nem távolítja el a haj természetes olajait, így nem szárítja ki még jobban az egyébként is szárazabb szálakat. Balzsamnak hidratáló kondicionáló javasolt, ami selymesen és rendezetten tartja a loknikat. Részesítsük előnyben az olyan természetes összetevőket, mint az aloe vera vagy a fehérjék, amik nemcsak segítenek a szálakat hidratálni, de óvják is őket. Ha a szálkásság a fő problémánk, shea vajjal, illetve természetes olajokat tartalmazó termékekkel megóvhatjuk hajunkat a párától. Formázásra mindenképp a könnyű, kifejezetten göndör hajra készült krém vagy gél formázókat válasszuk.

Ha durva, száraz...

A hajban hagyható kondicionálók nemcsak segítenek nedvességgel feltölteni a szálakat, de meg is óvják őket a napsugárzástól és a levegőszennyezettségtől. A száraz hajnak erős hidratálásra van szüksége, amit legjobban mélykondicionálókkal tudunk megadni neki. Ezek mélyen behatolnak a hajrostokba és ott engedik szabadjára intenzíven hidratáló molekuláikat, amelyek hatására a kutikulák bezáródnak – ez pedig megvédi őket a sérülésektől. Az ilyen típusú ápolóktól a tincsek puhák, simák és ellenállhatatlanul ragyogók lesznek. Jó, ha legalább hetente egy alkalommal bevetjük őket. Ha extrém száraz a hajunk, a meleg olajos hajpakolást érdemes kipróbálni. Ezeket az olajos ápolókat meleg vízben kell felmelegíteni és gyengéden a fejbőrbe és a hajba masszírozni, majd a hatóidő után leöblíteni. Nagyon szépen feltöltik és táplálják a tincseket, puhaságot, selymességet és ragyogó fényt adva nekik.

Ha vékony szálú, zsíros...

Ennél a hajtípusnál a gyengéd, de alaposan tisztító szulfátmentes samponokkal járunk a legjobban, mert ezek meghagyják a haj természetes olajait, vagyis nem szárítanak, így a haj nem lesz tőlük durva tapintású vagy töredezett hatású, ugyanakkor gondosan megtisztítják a tincseket a szennyeződésektől. Ha gyakran végzünk valamilyen testmozgást, a magasabb hőmérséklet és az izzadás ásványok és egyéb lipidmolekulák lerakódását eredményezik a fejbőr és a hajrostok felszínén. Emiatt időnként érdemes bevetni egy fejbőrradírt, amivel samponozás előtt finoman átmasszírozzuk a fejbőrt. Ezek segítenek feloldani a lerakódott szennyeződéseket, beleértve a hajformázó készítmények maradványait. Továbbá feloldják az elhalt hámsejteket, így a fejbőr oxigénellátása javul. Ez különösen fontos, ha fokozottabb hajhullást tapasztalunk, mert gyakran csupán a vérkeringés, az oxigénellátás serkentésével enyhíthetők ezek a panaszok.

A hajtő zsírosságát ellensúlyozhatjuk száraz samponokkal, amik felszívják a felesleges olajokat, felfrissítik a hajat, ráadásul volument is adnak a frizurának. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne fújjuk őket közvetlenül a fejbőrre, mert eltömíthetik a pórusokat, és hosszú távon ez is okozhat hajhullást. Frizuraformázáshoz könnyű állagú styling termékeket használjunk, a krémek, tejek helyett lágy habokat vagy zseléket válasszunk, amik nem nehezítik el a tincseket, mert a vékony szálú haj könnyen lelapul és bezsírosodik a hajformázóktól. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration