Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Az édesburgonya, más néven a batáta, bár hasonlít a hagyományos krumplihoz, nem burgonyaféle. Vajon hogyan hat a szervezetünkre, és milyen finomságot készítsünk belőle?

A batáta őshazája az amerikai kontinens trópusi része, de mostanában már a világ minden részén fogyasztják, és egyre több helyen termesztik is. Bár küllemében hasonlít a burgonyához, és ahhoz hasonló ételek is készíthetőek belőle, rendszertanilag semmi köze a krumplihoz. Számos hasznos tápanyagban, különösen béta-karotinban gazdag, de C-vitamin-tartalma is magas. Tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-, valamint D-vitamint is, és a zöldségekhez képest viszonylag sok, 100 grammonként 1,5-2 g fehérje van benne.

Kiváló antioxidáns-forrás

Az édesburgonya tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. A narancssárga változat béta-karotinja mellett a különlegesebb, lila édesburgonya anthocianint is tartalmaz, amely különösen erős gyulladáscsökkentő vegyület. Mangántartalma a csontok egészségét védi. Kálium- és B6-vitamin tartalma a szív és az érrendszer egészségéhez járul hozzá. 

Bár energia- és szénhidráttartalma kicsivel még magasabb is, mint a klasszikus burgonyáé, mégis érdemes beépíteni az étrendünkbe. Rosttartalma ugyanis lassítja a szénhidrátok felszívódását, így segít a vércukorszint stabilizálásában, abban, hogy elkerüljük a vércukorszint nagy kilengéseit, amelyek farkaséhséghez vezethetnek. A rosttartalom az emésztőrendszer megfelelő működését is támogatja. 
Pár szem édesburgonyából és tojásból remek, gyors vacsorát készíthetünk. A tükörtojással töltött édesburgonyát ráérős hétvégeken villásreggeliként is fogyaszthatjuk


A Gyöngy Patikák receptajánlata édesburgonyából

Tojással töltött édesburgonya
Hozzávalók:

  • 2 szem édesburgonya
  • 4 tojás
  • só, bors, friss vagy szárított zöldfűszerek

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben, tepsire, sütőpapírra helyezzük, és 30-40 percig sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy valamivel gyorsabban megsüljön, kettévágva, héjával lefelé tegyük a tepsire.
Ha egészben sütöttük, kettévágjuk az édesburgonya-szemeket, és kikaparjuk a húsa egy részét – ebből húsok mellé készíthetünk pürét köretként. A fél édesburgonyákba beleütünk egy-egy tojást, sóval borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. Egy-egy szelet paradicsomot, hagymát vagy paprikát is tehetünk rá. Visszatoljuk a sütőbe, ahol addig sütjük, amíg a tojás fehérje megszilárdul, de a sárgája még remegős marad. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration