Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az édesburgonya, más néven a batáta, bár hasonlít a hagyományos krumplihoz, nem burgonyaféle. Vajon hogyan hat a szervezetünkre, és milyen finomságot készítsünk belőle?

A batáta őshazája az amerikai kontinens trópusi része, de mostanában már a világ minden részén fogyasztják, és egyre több helyen termesztik is. Bár küllemében hasonlít a burgonyához, és ahhoz hasonló ételek is készíthetőek belőle, rendszertanilag semmi köze a krumplihoz. Számos hasznos tápanyagban, különösen béta-karotinban gazdag, de C-vitamin-tartalma is magas. Tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-, valamint D-vitamint is, és a zöldségekhez képest viszonylag sok, 100 grammonként 1,5-2 g fehérje van benne.

Kiváló antioxidáns-forrás

Az édesburgonya tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. A narancssárga változat béta-karotinja mellett a különlegesebb, lila édesburgonya anthocianint is tartalmaz, amely különösen erős gyulladáscsökkentő vegyület. Mangántartalma a csontok egészségét védi. Kálium- és B6-vitamin tartalma a szív és az érrendszer egészségéhez járul hozzá. 

Bár energia- és szénhidráttartalma kicsivel még magasabb is, mint a klasszikus burgonyáé, mégis érdemes beépíteni az étrendünkbe. Rosttartalma ugyanis lassítja a szénhidrátok felszívódását, így segít a vércukorszint stabilizálásában, abban, hogy elkerüljük a vércukorszint nagy kilengéseit, amelyek farkaséhséghez vezethetnek. A rosttartalom az emésztőrendszer megfelelő működését is támogatja. 
Pár szem édesburgonyából és tojásból remek, gyors vacsorát készíthetünk. A tükörtojással töltött édesburgonyát ráérős hétvégeken villásreggeliként is fogyaszthatjuk


A Gyöngy Patikák receptajánlata édesburgonyából

Tojással töltött édesburgonya
Hozzávalók:

  • 2 szem édesburgonya
  • 4 tojás
  • só, bors, friss vagy szárított zöldfűszerek

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben, tepsire, sütőpapírra helyezzük, és 30-40 percig sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy valamivel gyorsabban megsüljön, kettévágva, héjával lefelé tegyük a tepsire.
Ha egészben sütöttük, kettévágjuk az édesburgonya-szemeket, és kikaparjuk a húsa egy részét – ebből húsok mellé készíthetünk pürét köretként. A fél édesburgonyákba beleütünk egy-egy tojást, sóval borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük. Egy-egy szelet paradicsomot, hagymát vagy paprikát is tehetünk rá. Visszatoljuk a sütőbe, ahol addig sütjük, amíg a tojás fehérje megszilárdul, de a sárgája még remegős marad. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration