Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A hajdina valóságos szuperélelmiszer, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. A fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető, olcsó és gluténmentes alternatívája lehet a búzalisztnek és a hagyományos köreteknek.

A rendszertanilag a keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát, más néven a pohánkát a Távol-Keleten már az 5. században is fogyasztották, Európába azonban csak a 14. században jutott el. A régen a szegények eledelének számító álgabona rendkívül értékes vitaminforrás, többféle B-vitamin és C-vitamin is található benne. A magnéziumnak, a kalciumnak, a cinknek, a mangánnak, a réznek is remek forrása. Sokféle antioxidáns hatású vegyületet is tartalmaz, flavonoidok, proantocianidok és polifenolok valóságos tárháza. Ezek a vegyületek segítenek kivédeni a szabad gyökök romboló hatását, enyhíteni a gyulladásokat.

 

Gluténmentes és fogyókúrás

Alacsony glikémiás indexének és lassan felszívódó, komplex szénhidrátjainak köszönhetően viszonylag hosszú ideig tartó jóllakottsággal ajándékoz meg, ezért a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető. Megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését és süllyedését, és az ingadozásból eredő fáradékonyságot, éhségrohamokat. A béltraktus egészségére is jó hatással van.

Rutintartalma kedvezően hat a magas vérnyomásra, aminosavai pedig májtisztító hatással bírnak. A chiro-inositol nevű vegyület, amelynek szintén a bővében van, a vércukorszintre gyakorol jó hatást, így a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők számára is hasznos táplálék lehet a hajdina. Triptofán-tartalma a mentális egészségre van jó hatással. Gluténmentes, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

A süteménytől a fasírtig

A hajdina lisztté őrölve, pehelyként, de akár egészben is megvásárolható. Száraz, hűvös helyen kell tárolni, legjobb, ha légmentesen zárható dobozban tartjuk, a hajdinalisztet pedig a legokosabb a hűtőbe tenni. Ez utóbbiból készülhet palacsinta, sütemény, vagy a japánok hagyományos soba tésztájához hasonló tésztafélék. A hajdinapehelyből és az egész hajdinából készülhet köret, rizottó, levesbetét, vagy hajdinakása – sósan vagy édesen is. Főételként akár fasírtot is süthetünk belőle. A legegyszerűbb elkészítési módja, ha alaposan megmossuk, majd két-háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.

 

A Gyöngy patikák receptajánlata hajdinából

 

Zöldfűszeres hajdinafasírt

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 dl hajdina
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 1 paprika
  • 1 sárgarépa
  • só, bors, friss vagy szárított zöldfűszerek

Elkészítés:

A hajdinát alaposan megmossuk, kevés olajon megpirítjuk, majd háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a paprikát felkockázzuk, a répát lereszeljük. Összekeverjük a főtt hajdinával és a tojással, sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük. A masszából pogácsákat formálunk, sütőpapírral tepsin, 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Forró olajban is kisüthetjük. Vegyes salátával tálaljuk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration