Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A hajdina valóságos szuperélelmiszer, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. A fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető, olcsó és gluténmentes alternatívája lehet a búzalisztnek és a hagyományos köreteknek.

A rendszertanilag a keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát, más néven a pohánkát a Távol-Keleten már az 5. században is fogyasztották, Európába azonban csak a 14. században jutott el. A régen a szegények eledelének számító álgabona rendkívül értékes vitaminforrás, többféle B-vitamin és C-vitamin is található benne. A magnéziumnak, a kalciumnak, a cinknek, a mangánnak, a réznek is remek forrása. Sokféle antioxidáns hatású vegyületet is tartalmaz, flavonoidok, proantocianidok és polifenolok valóságos tárháza. Ezek a vegyületek segítenek kivédeni a szabad gyökök romboló hatását, enyhíteni a gyulladásokat.

 

Gluténmentes és fogyókúrás

Alacsony glikémiás indexének és lassan felszívódó, komplex szénhidrátjainak köszönhetően viszonylag hosszú ideig tartó jóllakottsággal ajándékoz meg, ezért a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthető. Megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését és süllyedését, és az ingadozásból eredő fáradékonyságot, éhségrohamokat. A béltraktus egészségére is jó hatással van.

Rutintartalma kedvezően hat a magas vérnyomásra, aminosavai pedig májtisztító hatással bírnak. A chiro-inositol nevű vegyület, amelynek szintén a bővében van, a vércukorszintre gyakorol jó hatást, így a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők számára is hasznos táplálék lehet a hajdina. Triptofán-tartalma a mentális egészségre van jó hatással. Gluténmentes, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

A süteménytől a fasírtig

A hajdina lisztté őrölve, pehelyként, de akár egészben is megvásárolható. Száraz, hűvös helyen kell tárolni, legjobb, ha légmentesen zárható dobozban tartjuk, a hajdinalisztet pedig a legokosabb a hűtőbe tenni. Ez utóbbiból készülhet palacsinta, sütemény, vagy a japánok hagyományos soba tésztájához hasonló tésztafélék. A hajdinapehelyből és az egész hajdinából készülhet köret, rizottó, levesbetét, vagy hajdinakása – sósan vagy édesen is. Főételként akár fasírtot is süthetünk belőle. A legegyszerűbb elkészítési módja, ha alaposan megmossuk, majd két-háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.

 

A Gyöngy patikák receptajánlata hajdinából

 

Zöldfűszeres hajdinafasírt

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 3 dl hajdina
  • 1 fej hagyma
  • 2 tojás
  • 1 paprika
  • 1 sárgarépa
  • só, bors, friss vagy szárított zöldfűszerek

Elkészítés:

A hajdinát alaposan megmossuk, kevés olajon megpirítjuk, majd háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a paprikát felkockázzuk, a répát lereszeljük. Összekeverjük a főtt hajdinával és a tojással, sózzuk, borsozzuk, friss vagy szárított zöldfűszerekkel ízesítjük. A masszából pogácsákat formálunk, sütőpapírral tepsin, 200 fokon 10 perc alatt megsütjük. Forró olajban is kisüthetjük. Vegyes salátával tálaljuk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration