Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Peruból és Bolíviából származik, de Európában is egyre népszerűbb a quinoa, amelyet valóságos szuperételként tartanak számon. Több oka is van, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Gluténmentes, fehérjedús, segít a fogyásban – ez csak néhány annak az apró magocskának az előnyei közül, amely egyre népszerűbb reformköretnek számít mind az Egyesült Államokban, mind pedig Európában.

 

Nem gabona, de nagyon értékes táplálék!

Bár sokan gabonának tartják, meglepő módon a parajok és céklák családjába tartozik. A levele is ehető, de inkább a magját fogyasztjuk. A magok ízre és állagra leginkább a barnarizshez hasonlítanak, és szintén a rizshez hasonlóan, főzve tálaljuk őket. Méretre akkorák, mint a szezámmag, a színük azonban egészen változatos lehet: sokszor sárgás-fehéres, de létezik sárga vagy akár vörös változata is. A barna rizsnél azonban a quinoának jóval magasabb a fehérjetartalma: egy csésze száraz quinoában körülbelül 4,5 gramm fehérje van. Ráadásul a növény teljes értékű, minden szükséges aminosavat tartalmazó fehérjében gazdag, ami különösen értékes fehérjeforrássá teszi a húsmentes étrendet követők számára. Magas a vas- és kalciumtartalma, de a magnéziumnak és a mangánnak is jó forrása. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, a fogyást, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Antioxidáns hatású vegyületei is segítenek az egészség megőrzésében.

 

Csak megfőzzük, és készen is van!

Elkészíteni nem túl bonyolult: alaposan meg kell mosni, majd 10-15 perc alatt puhára főzni. Reggelire kása formájában fogyaszthatjuk, de levesekhez, vagy húsok mellé köretként is adhatjuk. Sütemény tésztájához is keverhetjük, zöldségekkel vegyítve pedig tápláló saláta készülhet belőle.

 

A Gyöngy Patikák receptajánlata quinoából

Quinoa-saláta

Hozzávalók:

  • 10 dkg quinoa
  • 5 dl víz
  • 1 kávéskanál só
  • zöldfűszerek ízlés szerint
  • 2 szál sárgarépa
  • 20 dkg idényzöldség ízlés szerint (spárga, paradicsom, paprika, uborka, zöldborsó, brokkoli, karfiol, stb.)
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

Így készül:

A quinoát megmossuk, és annyi vízzel együtt felforraljuk, amennyi éppen ellepi. Főzés előtt sózzuk és zöldfűszerekkel ízesítjük. 15 perc alatt alacsony lángon puhára főzzük. A zöldségeket feldaraboljuk, a sárgarépát, spárgát, brokkolit, karfiolt, zöldborsót kissé megpároljuk. Ha a quinoa megfőtt összeforgatjuk a zöldségekkel. Az olívaolajat a citromlevet, a sót a borsot és a zöldfűszereket összekeverjük, majd az öntetet a salátára kanalazzuk. Tálalás előtt fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration