Miért érdemes megszeretni a kuszkuszt?
3 perc olvasás - 2022. július 04.
Az észak-afrikai, berber eredetű kuszkusz ma már szinte bármelyik szupermarketben beszerezhető. Rendkívül egyszerű elkészíteni, és igencsak tápláló. Lássuk, miért is érdemes helyet adni neki az étrendünkben!
A kuszkusz egyfajta tészta, hasonló a mi tarhonyánkhoz, ám sokkal kisebb szemű annál. Az apró golyócskákat durumbúza-darából, kézzel készítik, és lisztben hempergetik meg. Mivel búzából készül, a gluténérzékenyek számára nem megfelelő, ráadásul szénhidráttartalma sem elhanyagolható. Aki viszont nem érzékeny a gluténre, és a szénhidrátok fogyasztásáról sem mondott le, annak érdemes rendszeresen fogyasztania, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.
Támogatja a fogyást és az egészségünket
A kuszkusz növényi fehérjében gazdag étel, így kiváló hozzávalója lehet a vegetáriánus vagy vegán étrendnek. Alacsony kalóriatartalma mellett magas rosttartalma is segíti a fogyást és a jó emésztést. Egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését, valamint az immunrendszert. Egy tál, kb. 150 g kuszkusz a napi ajánlott szelénbevitel nagyjából 60 százalékát tartalmazza. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami az anyagcsere, az idegek, az agy és a máj egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A benne levő folsav a vérképzés, a kalcium pedig a csontok optimális állapotának fenntartásában segít.
Édesen is finom!
Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. A kuszkuszt egyszerűen le kell önteni kétszeres mennyiségű forró, megsózott és zöldfűszerekkel ízesített vízzel, vagy zöldség-alaplével. 15 perc állás után, ha a kuszkusz magába szívta a folyadékot, villával átkeverjük, és máris tálalhatjuk. Köretekhez, egytálételekhez kiváló alapanyag. Mivel az íze alapvetően semleges, nem csak sósan, hanem édesen is elkészíthetjük.
A Gyöngy Patikák receptajánlata kuszkuszból
Édes kuszkusz gyümölcsökkel
Hozzávalók
Így készül:
A kuszkuszhoz keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat. A tejet forraljuk fel, és édesítsük cukorral, mézzel vagy eritrittel. Egy kiskanál vaníliás cukrot vagy vaníliakivonatot is hozzáadhatunk. Öntsük rá a forró tejet a kuszkuszra, és hagyjuk állni 15 percig. Ha a kuszkusz beszívta a tejet, forgassuk át villával, és máris tálalhatjuk a kockára vágott idénygyümölcsökkel.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.