Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Az észak-afrikai, berber eredetű kuszkusz ma már szinte bármelyik szupermarketben beszerezhető. Rendkívül egyszerű elkészíteni, és igencsak tápláló. Lássuk, miért is érdemes helyet adni neki az étrendünkben!

A kuszkusz egyfajta tészta, hasonló a mi tarhonyánkhoz, ám sokkal kisebb szemű annál. Az apró golyócskákat durumbúza-darából, kézzel készítik, és lisztben hempergetik meg. Mivel búzából készül, a gluténérzékenyek számára nem megfelelő, ráadásul szénhidráttartalma sem elhanyagolható. Aki viszont nem érzékeny a gluténre, és a szénhidrátok fogyasztásáról sem mondott le, annak érdemes rendszeresen fogyasztania, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

 

Támogatja a fogyást és az egészségünket

A kuszkusz növényi fehérjében gazdag étel, így kiváló hozzávalója lehet a vegetáriánus vagy vegán étrendnek. Alacsony kalóriatartalma mellett magas rosttartalma is segíti a fogyást és a jó emésztést. Egyik legfontosabb ásványi anyaga a szelén, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését, valamint az immunrendszert. Egy tál, kb. 150 g kuszkusz a napi ajánlott szelénbevitel nagyjából 60 százalékát tartalmazza. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami az anyagcsere, az idegek, az agy és a máj egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A benne levő folsav a vérképzés, a kalcium pedig a csontok optimális állapotának fenntartásában segít.

 

Édesen is finom!

Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb. A kuszkuszt egyszerűen le kell önteni kétszeres mennyiségű forró, megsózott és zöldfűszerekkel ízesített vízzel, vagy zöldség-alaplével. 15 perc állás után, ha a kuszkusz magába szívta a folyadékot, villával átkeverjük, és máris tálalhatjuk. Köretekhez, egytálételekhez kiváló alapanyag. Mivel az íze alapvetően semleges, nem csak sósan, hanem édesen is elkészíthetjük.

 

A Gyöngy Patikák receptajánlata kuszkuszból

Édes kuszkusz gyümölcsökkel

Hozzávalók

  • 1 bögre kuszkusz
  • 2 bögre tej
  • 20 dkg idénygyümölcs (eper, málna, őszibarack, alma, banán, stb.)
  • egy marék olajos mag (dió, mogyoró, mandula)
  • egy marék mazsola vagy aszalt gyümölcs
  • cukor, méz vagy eritrit

Így készül:

A kuszkuszhoz keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket és az olajos magvakat. A tejet forraljuk fel, és édesítsük cukorral, mézzel vagy eritrittel. Egy kiskanál vaníliás cukrot vagy vaníliakivonatot is hozzáadhatunk. Öntsük rá a forró tejet a kuszkuszra, és hagyjuk állni 15 percig. Ha a kuszkusz beszívta a tejet, forgassuk át villával, és máris tálalhatjuk a kockára vágott idénygyümölcsökkel.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration