Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A vöröslencse az indiai és a vegetáriánus, vegán konyha kedvelt alapanyaga. A család étrendjébe számtalan módon illeszthető be, ideális alapanyaga krémleveseknek, színes és ízletes köreteknek, ráadásul egészséges is. Nézzük a főbb előnyeit!

Az eredetileg a Földközi-tenger környékéről származó vöröslencse a hüvelyesek közé tartozik, mára minden kontinensen termelik és fogyasztják. Különösen kedvelt az indiai gasztronómiában, ahol az úgynevezett dhal ételek alapanyaga. Szinte nincs is olyan ételféleség, amit ne készíthetnénk belőle, leves, köret, egytálétel, saláta egyaránt elképzelhető ezzel az élénk vöröses, narancssárga színű lencseféléből.

 

1. Magas a fehérjetartartalma

A vöröslencse nagyjából annyi fehérjét tartalmaz, mint a húsok. Tíz dekagrammban 25-26 gramm úgynevezett nem teljes értékű protein van. Emiatt is fontos alapanyaga a vegetáriánus és a vegán életmódot élők konyhájának, akár az éppen húsmentes étrendet tartó tinédzsereknek is jó fehérjeforrás lehet.

 

2. Alacsony a glikémiás indexe

Egy tányérnyi vöröslencse a napi rostszükségletünk harmadát is fedezheti, tehát elmondható róla, hogy magas az élelmirost-tartalma. A benne megtalálható szénhidrátok ráadásul lassan emelik a vércukorszintet, ezért a cukorbeteg vagy inzulinrezisztenciával élő családtagunk étrendjébe is könnyen beilleszthető.

 

3. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

A B1- és a B2-vitaminnak, valamint a folsavnak nagyon jó forrása, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, magnézium, cink, vas és mangán van benne kiemelkedő mennyiségben.

4. Nem puffaszt (annyira)

A hüvelyesekkel kapcsolatos leggyakoribb kifogások egyike, hogy puffaszt, különösen az arra érzékenyeknél szelességet okoz. A vöröslencse az úgynevezett oligoszacharidokból – amelyek a puffadásért felelőssé tehetők – jóval kevesebbet tartalmaz a hagyományos lencséhez képest is, ezért nem, vagy csak alig puffaszt.

 

5. Nem kell áztatni és gyorsan elkészül

Minden háziasszony tudja, hogy a szárazhüvelyeseket be kell áztatni, különben szinte sohasem puhulnak meg. Nos, a vöröslencse esetében ezzel nem kell bajlódni, áztatás nélkül is elkezdhetünk vele dolgozni, és nagyon rövid idő alatt – jellemzően 15-2 perc – el is készül.

Külön előnye, hogy finom krémesre főzhető, ezért szó szerint pillanatok alatt készülhet belőle szuper krémleves, de egy gyors köretként is megmentheti a vacsorát.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration