Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Viszonylag köztudott, hogy az édeskömény csillapítja a csecsemők emésztési gondjait, enyhíti a puffadást és a gyomorgörcsöket, ám nem ez az egyetlen jótékony hatása ennek a gyógynövénynek. Miben segíthet nekünk az édeskömény?

Az édeskömény ánizsos illatú termésével az ókor óta kezelnek emésztési panaszokat, előszeretettel alkalmazzák a modern fitoterápiában is. Nem véletlenül, ugyanis csecsemőknek adott teája görcsoldó hatású, csökkenti a pár hetes babák kólikás hasfájását, a kismamáknál pedig fokozza a tejelválasztást. A termés hatóanyagai általában is segítenek enyhíteni a görcsös emésztőrendszeri panaszokat, a puffadást és a menstruációs görcsöket. Kevésbé ismert, de köptetőként is hasznát vehetjük megfázásnál.

 

Átjut az anyatejbe

Az édeskömény hatóanyagaival a Pirulakalauz külön is foglalkozott, az ott megjelent írásból pedig kiderült, hogy az édeskömény illóolajának komponensei az anyatejbe is átjutnak. Emiatt a tejszaporító tea fogyasztása áttételesen is csökkenti a csecsemők hasfájását. Mivel azt feltételezték, hogy a növénynek ösztrogénszerű hatása van, vizsgálták azt is, hat-e a túlzott szőrnövekedésre. Kiderült, hogy alkoholos kivonata néhány hónapos alkalmazás után csökkenti a szőrrel borított terület nagyságát az arcon. Az ösztrogénszerű hatást állatkísérletekben külön is igazolták.

Bővülnek az ismeretek

Vizsgálatokkal támasztották alá azt is, hogy az édeskömény kivonata jobban csökkenti a menstruációs vérzés mennyiségét, mint a placebo. Szintén ismert, hogy hüvelykrém formájában jó hatással van a hüvelynyálkahártyára, optimális irányba tereli a hüvely pH-értékét. Humán vizsgálatok egyedül a tejelválasztást fokozó hatást nem igazolták (illetve nem publikálták az erre vonatkozó eredményeket), de erről a tulajdonságról a tradicionális felhasználás miatt már annyi tapasztalat felgyűlt, hogy vizsgálat nélkül is biztosra vehető. A köptető hatást állatkísérletekkel igazolták, kísérletesen pedig az antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokat is bizonyították a kutatók.

 

Figyelni a mértékre

Bár az édesköménynek rendkívül sok előnyös tulajdonsága van, korlátlanul ez sem használható, nagy dózisban ugyanis májkárosító az illóolajának egyik komponense. Emellett egyes vegyületei állatkísérletekben daganatkeltő hatásúak voltak. Bár olyan bizonyíték nincs, ami alátámasztaná, hogy ez a veszély emberi alkalmazásnál is reális lenne, az édeskömény alkalmazását kisgyermekeknél korlátozták, túladagolása kerülendő. Terhesség és szoptatás alatt a gyógynövény és az abból készült tea ettől függetlenül alkalmazható, egyedül az illóolaj használatát kell mellőzni. Utóbbit nem ajánlják epilepsziás betegeknek sem, náluk ugyanis görcsrohamot válthat ki.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration