Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A lábunk nehéz, mint az ólom, alig tudjuk megmozdítani, estére pedig meg is duzzad – ezek mind az úgynevezett „nehézláb-érzés” tünetei. Vajon mi okozhatja ezt a kellemetlenséget, és mit tehetünk ellene?

A „nehézláb-érzés” néven ismert tünetegyüttest több dolog is kiválthatja. Ilyenkor elnehezedik a láb, nem esik jól a gyaloglás, estére megduzzad, sőt, éjszaka akár be is görcsölhet. Sokszor társul láthatóvá váló, kanyargós visszerekkel.

 

A visszérbetegséggel forduljunk orvoshoz!

Amennyiben a visszerek láthatóvá válnak, szinte biztos, hogy visszérbetegséggel állunk szemben. A vénákban visszafelé áramlik a vér, ami nagy nyomást fejt ki az érfalakra. Ezt a nyomást csökkentik az egészséges érrendszerben a vénabillentyűk, amelyek csak felfelé engedik áramolni a vért. Amikor azonban a sok állástól, üléstől ezek a vénabillentyűk károsodnak, az erek kitágulnak, kanyargóssá válnak, a faluk megmerevedik. A vénákban megnő a nyomás, ez áttevődik a kis erekre is, amelyekben gyulladásos folyamatok indulnak meg. Az érfalak átengedik a folyadékot, ettől alakul ki az alsó végtag duzzanata, ödémája, és maga a kellemetlen nehézláb-érzés.

A visszérproblémákkal érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, mert kezelés nélkül a betegség folyamatosan rosszabbodik. A visszérgyulladás nem csak fájdalmas, hanem veszélyes is, akár mélyvénás trombózis is lehet a következménye.

Enyhébb problémák is okozhatják

A kellemetlen nehézláb-érzés azonban nem csak visszérbetegségtől alakulhat ki. Néha egyszerűen csak a fáradtság és a túlzott terhelés áll a háttérben, ilyenkor a tünetek pihentetés hatására elmúlnak. Bizonyos ásványi anyagok, például a vas, a magnézium, a kalcium hiánya is hasonló tünetekkel járhat. Ha azonban a vérképben semmi nem utal erre, és a tünetek állandósulnak, érdemes vénabetegségre gyanakodni.

 

Előzzük meg!

A nehézláb-érzés megelőzésének és csökkentésének az egyik legjobb ellenszere a mozgás. Ha sokat kell egyhelyben állnunk, ülnünk, rendszeres időközönként álljunk fel, mozogjunk, vagy legalább mozgassuk meg a bokánkat, a lábfejünket. A sportok közül – a kifejezetten vénás panaszokra ajánlott gyakorlatokon kívül - jót tesz a vénáknak a kerékpározás, a tánc, az úszás. Kevésbé ajánlott viszont a tenisz, a fallabda, a kézilabda és a kosárlabda. A hő sem tesz jót a vénáknak, így a forró fürdő, a napozás, a szaunázás szintén kerülendő, a hideg vizes öblítés viszont enyhíti a tüneteket.

Az egészséges életmód mellett kompressziós harisnya viselésével is támogathatjuk a vénás keringést. Alvás közben pedig érdemes a lábakat kissé felpolcolni. A vadgesztenye hatóanyagát tartalmazó krémek, valamint a diozmin és heszperidin hatóanyag tartalmú szerek is támogatják az ideális vénás keringést. Ilyen tartalmú készítmények bőséges választékban kaphatók a Gyöngy gyógyszertárakban is – érdeklődjön a gyógyszerésznél irántuk!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration