Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Átlagosan napi százkilencvenöt percet töltünk a telefonunkat kattintgatva, ami nem is csoda, hisz a fél életünk a készülékbe költözött. Ha azonban sikerül néha egy kis szünetet tartanunk és tudatosabban gazdálkodnunk az időnkkel, javulhat az alvásunk, a koncentrációs képességünk és kisebb eséllyel szaladnak fel a nem kívánt kilók. De hogyan kezdjünk neki? Íme, 7 hatékony módszer!

1. Első és utolsó

Sokunk rutinjává vált, hogy elalvás előtt és reggel, rögtön ébredés után hírportálokat olvasunk, vagy épp az ismerőseink bejegyzéseit nézegetjük Instagramon. Az elszakadás egyik titka az, ha ezeket a szokásokat elhagyjuk, és inkább olvasunk, meditálunk helyettük. A képernyő kék fénye egyébként is éberen tartja az agyat és alvási nehézségeket okozhat. A telefon helyett a régi jó ébresztőórát használjuk felkeléshez!

2. Pittyegés nélkül

Az ember átlagosan 110-szer nézi meg a telefonját naponta. De valóban szükségünk van ennyi információra? Igyekezzünk csak akkor feloldani a képernyőzárat, ha tényleg van vele célunk! Gondoljuk át, hogy szükséges-e ennyi értesítés, és ha megvagyunk nélkülük, állítsuk le őket a különböző appokon, így nem fogjuk percenként felkapni a fejünket és elveszíteni a fókuszt valójában lényegtelen dolgok miatt.

3. Kijelentkezés

Töltsünk le egy olyan alkalmazást, amely megmutatja, melyik appal mennyi időt töltünk el. A legnagyobb időrablóktól váljunk meg, ha tudunk nélkülük élni, ha pedig nem, akkor igyekezzünk minden használat után kijelentkezni belőlük. Amennyiben újra és újra be kell jelentkezni, nem esünk abba a hibába, hogy észrevétlenül, csupán megszokásból görgetünk.

4. Határok között

Határozzuk el, mennyi telefonidőt engedélyezünk magunknak, és akár írjuk is be a naptárunkba. Reális határokban gondolkozzunk. Például legyen ez napi 90 perc, vagy alkalmanként legfeljebb 15 perc. Segítenek a követőappok, amelyek figyelmeztetnek, ha kifogytunk az időből.

5. Édes semmittevés

Az elmének szüksége van üresjáratokra, amikor nem foglalja le semmi a külvilágból, és a gondolatok szabadon jöhetnek-mehetnek. Az agy ilyenkor rendszerez és felkészül a jövőbeli helyzetekre. Unatkozni néha jó! Legyünk jók magunkhoz és iktassunk be ilyen szüneteket annak tudatában, hogy a mentális egészségünknek teszünk jót velük!

Fotó: Dreamstime.com

6. A hajgumitrükk

A telefonfüggés egyik hatásos ellenszere, ha egy széles hajgumit ráhúzunk a készülékünkre, és a képernyőnk közepéhez illesztjük. Ennek eredményeképpen a bejövő hívásokat tudjuk fogadni, viszont ahhoz már egy extra mozdulatsor kell, hogy hozzájussunk az appjainkhoz. A lényeg, hogy adjunk magunknak néhány másodpercet átgondolni, tényleg érdemes-e levenni a hajgumit és hozzájutni a teljes felülethez.

7. Mobilmentes zónák

Igyekezzünk a családot is bevonni, mert együtt sokkal könnyebb a digitális detox. Jelöljünk ki a lakásban olyan területeket, ahol senki sem veszi elő a mobilját – ilyen lehet a hálószoba vagy az ebédlőasztal. Ezzel a szociális kapcsolatainkat is javítani tudjuk, bár eleinte nem lesz könnyű betartani a szabályokat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration