Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A horzsolás a leggyakoribb sérülések egyike, főleg olyan testrészeinken szenvedhetjük el, amit amúgy is rendszeresen használunk, például a könyök, a térd vagy éppen a kezünk sérülhet így. Megmutatjuk, hogyan segíthetjük elő a gyors gyógyulást!

Ki ne emlékezne arra gyermekkorából, mennyi „plezúr” volt rajta folyamatosan? A horzsolás tipikus sérülés a csetlő-botló legkisebbeknél, azonban a felnőttek is gyakran szenvednek tőle. Méghozzá a szó valódi értelmében, hiszen a horzsolás az egyik leginkább fájdalmas sérüléstípus. Ilyenkor a felső hámréteg ledörzsölődik, így szabaddá válik az irha, amelyben pedig sérülnek az erek és az idegvégződések is. Ráadásul egy nagyobb esésnél, netán kerekpáros- vagy motorosbalesetnél nagy felületet érinthet a probléma, így még nagyobb fájdalmakra készülhetünk.

 

A sebgyógyulás folyamata a horzsolás felszínére szivárgó vérből, plazmából és sejtközötti folyadékból kialakuló var alatt történik. Végül a teljes hámosodást követően a pörk leszárad és leesik. Ez az egyszerűnek tűnő folyamat az, amit a seb gondos ellátásával meggyorsíthatunk.

Ha horzsolást szereztünk, azonnal el kell látnunk, hogy megelőzzük a fertőzést és a seb gyógyulásnak indulhasson. A legfontosabb a tisztaság: mossunk alaposan kezet, és csak ezután kezdjünk el a sebbel foglalkozni! Első lépésként tisztítsuk meg a sebet és a környékét: ehhez használhatunk tiszta vizet is, de nem folyassuk sokáig a sérülésre, mert a véralvadást lassítja. Ha van nálunk, jó szolgálatot tehetnek a különféle sebápoló, sebtisztító oldatok vagy spray-k is, ezek nem csak kimossák a szennyeződéseket, hanem enyhén fertőtlenítenek is.

A horzsolások gyakran szennyeződnek földdel, egyéb törmelék is sokszor ragad a sérülésbe. Ha nem mosódott volna le, akkor fertőtlenített csipesszel óvatosan szedjünk ki minden idegen anyagot.

Most jött el az ideje a fertőtlenítésnek! Alkoholos fertőtlenítőt nyílt sebbe, így horzsolásra se használjunk, rendkívüli fájdalmat okozhat és a gyógyulást is gátolhatja. Szerencsére többféle modern jódkészítmény is rendelkezésünkre áll, ezek a színükkel is jelzik, hogy hatékonyak.

A tiszta és fertőtlenített horzsolást szabadon hagyhatjuk, ha csak kis felületet érint. Tipikusan a horzsolások gyors ellátására alkalmasak a sebtapaszok, a nagyobb felületre kiterjedő sérülést pedig fedjük be steril gézlappal, amelyet ragtapasszal rögzítsünk. Ne feledkezzünk meg a kötés rendszeres cseréjéről, ha esetleg a sebbe ragadt volna a kötszer, kevés langyos vízzel áztassuk fel.

 

Végül két jó tanács, javaslat: a sebhintőporok alkalmazását ma már nem tanácsolják a szakemberek, mert ezek fizikailag irritálják, és szellőzni sem engedik a sebet. A viszkető, duzzadt pörk lekapargatásától is tartózkodjunk, mert lassítja a gyógyulási folyamatot, sőt az eredménye egy csúnya heg is lehet.

 

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration