Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Hogyan óvják az ismert művészek, sportolók, sztárok a saját és családtagjaik egészségét? Exkluzív interjúinkban erre válaszolnak a Gyöngy Patikák weboldalának minden olvasója számára! Sorozatunk legújabb részében Bánsági Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt kérdeztük.

Mi az, amit mindennap megtesz az egészségéért?
Ezzel kapcsolatban van egy vírus előtti és egy vírus alatti életem. Nincs konditerem és amíg próbák sem voltak a színházban, gyaloglással próbáltam magam fitten tartani. A kutyámmal naponta két kilométert sétáltam, dombra fel és dombról le. Most viszont már táncpróbáról jövök; a Budapesti Operettszínházban a Nine című musical állítjuk színpadra, így újra megjelent a mozgás ezen formája is az életemben. 

Mi az, amit a gyermekeinek adott útravalónak az egészség témájával kapcsolatban?
Leginkább a rendszerességre próbáltam őket rávenni, de természetesen, ez sokkal könnyebb volt, amíg együtt laktunk. A karantén idején a lányom három hónapra hazaköltözött hozzám, így újra tudatosabban táplálkoztunk, együtt főztünk, sok zöldséget, gyümölcsöt ettünk és bevezettük a napi ötszöri étkezést. A házikoszt irányába szerettem volna mindig is terelgetni őket, és remélem, sikerrel jártam. Előfordul, hogy a fiam felhív, hogyan kell krumplis lángost csinálni.

Mi az, amit Ön szerint változtatnia kellene az embereknek az életükben, hogy egészségesebbek legyenek?
Mozogjanak sokat a szabad levegőn! Szerencsére kertes házban lakom, sokat lehetek kint, kertészkedem, teszek-veszek. De az is fontos, hogy tudjunk mértéket tartani. Elég napi 1-2 kávé, nem kell öt csészével meginni és együnk kevesebbet, mint amennyit először szednénk a tányérunkra. Én is eszem tésztát, süteményt, de harmada annyit, mint évekkel ezelőtt. És hat óra után már lehetőleg ne együnk semmit. 

Egyetért azzal, hogy a színház sejtszinten fiatalít?
Talán igen. Azt mondják, a színész játszik, de valójában ez kőkemény munka. Próba, szövegtanulás, korrepetitor, tánc nap, mint nap. De az biztos, hogy ad egy állandó ösztönzést a gondolkodásra, fejlődésre. 

Mi az, amit a szépségéért megtesz?
Időnként mindent, máskor alábbhagy a lelkesedésem. Van aloe vera növényem, török belőle és az arcomra kenem. Vagy amikor citromos ételt készítek, facsarok egy kicsit a kezemre is. 

Egészséges konyhát visz?
Kipróbálok minden újdonságot a kókuszlisztet, a mandulalisztet, de valahogy mindig visszatérek a bevált dolgokhoz. Szeretem a csicseriborsólisztet és a teljes kiőrlésű termékeket. Megtartom a nagyböjtöt is, negyven napig nem eszem húst, és ezt fel is ajánlom valamilyen fontos célért. Ez nem csak a lelkemnek, az egészségemnek is jót tesz. Foglalkoztat a vegetáriánus életmód is, de a gyerekeim imádják a húst, így nehéz lenne nemet mondani a rántott velőre vagy a töltött paprikára. 

Mi az, ami a testét-lelkét fiatalon tartja?
Az, hogy szeretek élni. Szeretem a gyerekeimet, az állataimat, azt, hogy kinézek az ablakon, és egy gyönyörű fenyőfát látok. Etetem a madarakat, figyelem, ahogy nő a hóvirág és ettől már mosolygok. 

Milyen tanácsot adna az egészséggel kapcsolatban a 10 évvel ezelőtti önmagának? 
Becsülje meg, hogy ekkora élet van körülötte. És még jobban figyeljen oda az egészségére. 

Van olyan terület, amire kimondottan oda kell figyelnie az egészségével kapcsolatban?
Minden az ételnél kezdődik. Ott kell odafigyelnem és kiszűrni azokat a dolgokat, amelyektől forgolódom az ágyban. 

Hozott a szülői házból valamilyen egészséggel kapcsolatos praktikát?
Az édesanyám orosz származású és gyakran főzött nekünk citromos teát, édesapám viszont tengerészként finom kávékat hozott. Az orosz konyhából megjelent nálunk a sok céklás, káposztás étel, zsír helyett vajat használt. Ezeket továbbvittem. És ha újítani akarok, a fiam rám szól: „Álljon meg az a kanál a töltött paprikában!”

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration