Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A köhögés számos betegséget jelezhet, és a felső légúti problémák mellett akár lelki okok is állhatnak a hátterében. Mit kell tudnunk a köhögésről?

A köhögés reflexszerű folyamat, azaz bizonyos hatások maguk is kiválthatják, ugyanakkor képesek vagyunk akaratlagosan is köhögni, vagy visszatartani a köhögést, amely azt mutatja, hogy az úgynevezett magasabb szintű agypályák is részt vesznek a folyamatban.

Normál esetben akkor köhögünk, ha a garatban található speciális idegvégződéseket ingerli valami. Betegségek esetén előfordul az is, hogy a légcső vagy a tüdő hörgőinek gyulladása a kiváltó inger. Köhögéskor általában egy mélyebb lélegzetet veszünk, majd mellkas izmai, a hasi izmok, sőt a törzs egyes izmai is összehúzódnak, amivel megnövekszik a nyomás a tüdőnkben. A levegő a hirtelen megnyíló hangrésen nagyobb nyomással és sebességgel préselődik ki a légutakból, ezzel – remélhetőleg – eltávolítva az ingert kiváltó anyagot.

 

Miért köhöghetünk?

A köhögés nem betegség, hanem tünet. Ezért az a legfontosabb, hogy a megszüntetéséhez vezető legjobb út az, ha a kiváltó betegséget derítjük fel és kezeljük.

A köhögés a felső légúti fertőzések egyik leggyakoribb tünete, nincs ez másként a világjárványt okozó koronavírus-fertőzés esetén sem. Ilyenkor a kiváltó inger a garatba csorgó váladék. Ám megfázás nélkül is köhöghetünk, erre a legjobb példa a reflux, amikor is a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav váltja ki a tünetet. Lelki okok miatt is köhécselhetünk, mert a stressz hatására görcsös állapotba kerülnek a mellkas izmai. Sőt, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet köhögés, ilyenek például egyes vérnyomáscsökkentő hatóanyagok.

Milyen típusú lehet a köhögés?

Nagyon fontos, hogy alapvetően kétféle köhögés létezik: a hurutos (más néven produktív) köhögés során a légutakban letapadt váladék egy része is távozik. A száraz, improduktívnak is nevezett köhögés során viszont ez nem történik meg.

 

Mikor csillapítsuk a köhögést?

A köhögés csillapításánál a legjobb módszer az kiváltó betegség kezelése, és általában a hurutos köhögést sem kell elfojtani, hanem nyákoldók adásával segíteni a váladék felszakadását és távozását.

Ám sokszor szükség lehet a száraz köhögés csillapítására, mert az nem segíti a kórokozók és a váladék kiürülését, ugyanakkor megterhelő a tüdő és az izmok szempontjából. Erre a célra számos készítmény közül választhatunk a patikák polcain, többségük a központi idegrendszerben fejti ki hatását.

 

Ha a köhögés nem múlik magától és a kezelés hatására, illetve mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés, fulladásérzet, esetleg véres köpet kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration