Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az idősebb hozzátartozóknak gyakran vannak olyan problémáik, amelyek folyamatos odafigyelést igényelnek, legyen az cukorbetegség vagy magas vérnyomás, egyéb krónikus kórkép. Mit tehetnek a családtagok azért, hogy szeretteik egészségesen éljenek, karban tartsák egészségüket?

Az idősebbek jelentős részének már van valamilyen krónikus betegsége, ritka, hogy egy családban egyik szülőnek, nagyszülőnek se legyen semmilyen problémája. Gyakori civilizációs betegség például a magas vérnyomás, amelynek gyakran nincs is konkrét oka. Ez az esszenciális hipertónia, amelynél csupán a rizikófaktorok ismertek. Mivel ezek nagyrészt életmódbeli tényezők, egy enyhébb magas vérnyomásnál kis odafigyeléssel – erről persze orvossal is konzultálni kell – gyógyszer nélkül is rendezhetők lehetnek az értékek. Érdemes például a szülők, nagyszülők figyelmét felhívni arra, hogy kevesebb sót használjanak, próbáljanak figyelni testsúlyukra, elsajátítani stresszkezelési technikákat.

 

Életmód és vérnyomás

Mivel a vérnyomást a mozgásszegény életmód is emeli 10-15 százalékkal, már az is hatásos lehet, ha a családtagokat heti néhány alkalommal elhívjuk sétálni. Ha a hipertónia már csak gyógyszeresen rendezhető, célszerű időnként rákérdezni, hogy a vérnyomáscsökkentőket sikerült-e kiváltani, és ha nem, elhozni azokat a patikából. Praktikus, ha a szülők, nagyszülők vérnyomásmérőjét korszerűre cseréljük, akár olyanra is, amely képes az adatokat mobiltelefonra menteni. Ez segítheti az orvost is a terápia pontosításában.

Pillantás a tányérra

A kor előre haladtával a diabétesz egyre gyakoribb, a betegeknél pedig a megfelelő diéta, és ha kell, a gyógyszeres kezelés is kulcskérdés. A szabályok betartását segíthetjük azzal, ha a hozzátartozókat ellátjuk cukorbetegeknek szánt receptkönyvekkel, vagy fölhívjuk a figyelmüket olyan telefonos alkalmazásokra, amelyek könnyítik a diéta betartását. Bár az idősek többségét a 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz érinti, köztük is vannak olyanok, akik az 1-es (fiatalkori, eredetileg is inzulin-függő) típussal küzdenek. Ha nekik labilisabb az anyagcseréjük, vércukorszintjük pedig nehezen beállítható, segítséget jelenthet az inzulinpumpa. Emiatt érdemes megkérdezni a szülőket, nagyszülőket, hogy érdeklődtek-e már orvosuknál ilyen eszközről, és ha nem, jó kideríteni, hogy szóba kerülhet-e.

 

Okos megoldások

Ha a hozzátartozók több betegség miatt is gyógyszeres kezelésben részesülnek, érdemes vinni nekik legalább egy patikában kapható gyógyszeradagolót. Ez könnyebbé teszi azok szedését, segíti elkerülni, hogy egy-egy pirula kimaradjon. Vannak olyan okoseszközök, telefonos alkalmazások is, amelyek hatékonyabbá teszik az otthoni gyógyszerszedést. Ezek hang- és látványeffektekkel figyelmeztethetik a betegeket az aktuális adag bevételére, rögzíthetik a gyógyszerfogyasztást is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration