Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A digitális vérnyomásmérők elterjedésével ma már a legtöbben otthon mérik a vérnyomásukat. Vajon hogyan kell értelmezni a készülék kijelzőjén megjelenő értékeket?

A vérnyomásmérő kijelzőjén általában három szám jelenik meg. Az első az úgynevezett szisztolés, a másik az úgynevezett diasztolés érték, a harmadik pedig a pulzusszám. A szisztolés érték azt mutatja, mennyi a vér nyomása az artériában a szív összehúzódásakor. A második, az úgynevezett diasztolés érték azt mutatja, mennyi a vér nyomása a szívverések közötti elernyedések fázisában. A vérnyomásértékek mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm).

 

Veszélyes lehet a magas vérnyomás

Az ideális vérnyomásérték egészséges felnőtt ember esetén 120/80 Hgmm. 140/90 Hgmm-ig azonban nem tekinthető kórosan magasnak a vérnyomás. 160/100 fölött viszont már orvosi kezelést igénylő magas vérnyomásról van szó. 180/110 fölött azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, mivel ilyenkor megnő a stroke és az infarktus veszélye. A tartósan magas vérnyomás a szív- és érrendszer mellett a vesét és a szemet is károsíthatja, és számos súlyos betegség előszobája lehet. A várandósság idején mért 140/90 Hgmm feletti vérnyomás értékekkel minél hamarabb orvosi segítséget kell kérni.

 

50 év feletti életkorban és a túlsúlyosaknál gyakran fordul elő az is, hogy a szisztolés érték magas, ám a diasztolés érték normális vagy alacsony. Az úgynevezett szisztolés hipertónia is utalhat szív- és érrendszeri betegségre, így mindenképp orvoshoz kell vele fordulni.

Az alacsony értékekkel is forduljunk orvoshoz!

Ha a vérnyomásérték 110/70 alá esik, az alacsony vérnyomás miatt szédülés kábaság, rossz közérzet léphet fel. Nem csak akkor érdemes orvossal konzultálni, ha túl magas a vérnyomásunk, az alacsony vérnyomás is igényelhet orvosi kezelést. Van, akinek folyamatosan alacsony a vérnyomása, de alacsony vérnyomást okozhatnak különböző betegségek, fertőzések, hormonális változások, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásai is.

 

Mit mutat a pulzusszám?

A pulzusszám azt mutatja, mennyit ver a szív egy perc alatt. Az egészséges felnőtt ember pulzusa 72, a gyermekeké ennél több. A nyugalmi helyzetben tartósan magas pulzusszámot tachycardiának, a tartósan alacsonyat bradycardiának nevezzük – mindkettőről érdemes beszélni a kezelőorvosunkkal, aki az esetleges további teendőkről dönt.

 

Így mérjük a vérnyomást

A vérnyomásmérést nyugalmi állapotban végezzük, hiszen fizikai megterhelés után a normálistól eltérő értékeket kapunk. A mért vérnyomásértékeket jegyezzük fel, vagy ha a vérnyomásmérőnk alkalmas rá, tároljuk el a memóriájában. Egyetlen mérési eredményből az esetek többségében még nem szabad elsietett következtetést levonni, a vérnyomást érdemes rendszeresen ellenőrizni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration