Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Szeretjük magunkat szobanövényekkel közbevenni, de kiválasztásukra, elhelyezésükre nem mindig fordítunk kellő figyelmet. Pedig a kisgyerekes családoknak érdemes figyelniük arra, hogy a zöldek akkor se okozzanak bajt, ha a kicsik esetleg megrágcsálják őket, vagy bőrük érintkezik nedveikkel. Mely szobanövényekkel érdemes óvatosan bánni?

A hagymás növények csodaszépek, a lakásoknak üde színfoltjai lehetnek, ám sokuk kifejezetten mérgező. Az amarillisznek például minden része veszélyes, ha elfogyasztjuk, hányást és hasmenést okozhat. Persze nem jellemző, hogy valaki ezzel a növénnyel akarna jóllakni, így komolyabb gond általában nem történik, de ha mégis nagyobb mennyiségben kerül a bélrendszerbe, akkor gyomor- és bélgyulladás is kialakulhat miatt. Nem ártalmatlan a jácint sem, amelynek szintén mérgező minden része. Ezek irritálhatják a nyálkahártyát, gyomor- és bélpanaszokat okozhatnak, jelentkezhet miattuk émelygés is.

Veszélyes virágok

Óvatosan kell bánni a ciklámennel is, amelynek virága és szára egyaránt mérgező, a szervezetbe jutva hasi- és gyomorpanaszokat okozhat. Gumójával különösen vigyázni kell, mert az már komolyabb rosszullétet, görcsöket, légzési problémákat is okozhat. Annak esélye persze minimális, hogy a gyerekek a cserépből kiszedett növény gumóját rágcsálni kezdjék, de arra azért ügyelni kell, hogy ha ültetési célból szerzünk be ilyet, akkor azt jól elzárva tároljuk. Kedves növény a kankalin is, de gyerekszobába az sem való, mert ha a kicsik esetleg megkóstolják, akkor hasmenésük lehet tőle. A növény tejnedve emellett okozhat bőrpírt és viszketést, érzékenyebb bőrnél akár hólyagos kiütést is.

Óvatosan a mikulásvirággal!

Téli kedvenc a mikulásvirág, amely szintén rejthet veszélyeket: ha tejnedve bőrrel érintkezik, akkor irritációt okozhat, ha pedig megesszük, akkor erős hányást és hasmenést válthat ki. Irritálja már magát a nyálkahártyát is, így nagyobb mennyiségben véletlenül nem igazán lehet elfogyasztani, de ha mégis, akkor akár komoly rohamokat, fulladást is előidézhet. Ha vannak otthon gyerekek, ezt a növényt mindenképpen érdemes magasra helyezni, a lehullott leveleket, letört hajtásokat pedig hamar fölszedni.

Figyelni a zöldekre is

Mérgezőek lehetnek az olyan hagyományos szobanövények is, mint például a buzogányvirágként emlegetett Dieffenbachia. Ez elfogyasztva égő, maró érzést okoz a szájban és a torokban, majd a nyálkahártya megduzzadása miatta nyelési problémát is jelentkezhetnek, nehezítté válhat a beszéd. Óvatosan kell bánni a rákvirággal (Aglaonema) is, amely elfogyasztva hányáshoz és hasmenéshez vezethet. Nedvei a bőrre nézve sem ártalmatlanok, azzal érintkezve bőrirritáció jelentkezhet. Szerencsésebb száműzni a gyerekszobából az anyósnyelvet (Sansevieria) és a fikuszféléket is, ezekben is vannak mérgező anyagok.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration