Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az éghajlat változásával egyre gyakoribbá válnak az extrém hőhullámok. A túl magas hőmérséklet azonban megviseli a szervezetet, akár súlyos állapotba is kerülhetünk tőle.

Vannak a világnak olyan tájai, ahol a helyiek évszázadok óta együtt élnek a forrósággal. Bár a nagy meleg az ő szervezetüket is megviseli, ehhez igazodik az életmódjuk, az étrendjük, a ruházkodásuk. Az éghajlatváltozás viszont olyan helyekre is elhozza az extrém hőhullámokat, ahol a helyben lakók nincsenek hozzászokva ehhez a hőmérséklethez.

 

A test hűtése megterheli a szervezetet

Az emberi szervezet arra törekszik, hogy maghőmérsékletét 37 Celsius-fokon tartsa. Ha a külső hőmérséklet magas, az erek kitágulnak. Emiatt a vérnyomásunk alacsonyabb lesz, így bágyadtabbnak, gyengébbnek érezhetjük magunkat. A szív viszont erőteljesebb munkára kényszerül, hogy pumpálásával a test minden részébe eljuttassa a vért, így a pulzusszám megnövekszik.

A szintén a test hűtését szolgáló verejtékezés erősebb lesz, így a szervezet folyadékot és ásványi sókat veszít. Ez elsősorban a szív- és érrendszeri betegeket és a cukorbetegeket, az időseket és a gyerekeket viseli meg, de a teljesen egészséges emberek szervezetére is rosszul hat. A bőrünk is kiszárad ilyenkor, ennek következtében hőkiütések jöhetnek ki rajta.

 

Vigyázat, életveszélyes is lehet!

A tűző naptól és a nagy melegtől akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk. Ha a fejünket, tarkónkat, huzamosabb ideig éri a napsütés, napszúrást kaphatunk, amelyre a fejfájás, szédülés, hányinger, és a kipirosodó arc, felforrósodó fej hívhatja fel a figyelmet. A beteg fejére ilyenkor hideg vizes borogatást tegyünk, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról, illetve arról, hogy hűvösben tartózkodjon.

 

A hőguta súlyos állapot: a nagy meleg hatására az egész test hőszabályozása felborul. Ilyenkor nem csak a fej, hanem az egész test felforrósodik, a betegnek fáj a feje, gyenge, émelyeg, szédül. A vérnyomása leesik, a pulzusszáma viszont megnő. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt, és addig is vigyük a beteget a hűvösbe, itassuk meg izotóniás itallal vagy vízzel, tegyünk hideg borogatást a kezére, a lábára, a tarkójára.

A hőkimerülés, más néven a hősokk a nagy meleg és a fizikai megerőltetés, együttes hatására alakul ki. Ilyenkor a fokozott izzadás teljesen felboríthatja a test só- és folyadékháztartását. A betegség jellegzetes tünetei az izom- és hasi görcsök, a hányinger, a látászavar és a szapora pulzus. A beteg azonnali orvosi ellátást igényel, elsősegélyként pedig hűvösre, ágynyugalomra, hideg vizes borogatásra és folyadékpótlásra van szüksége.

 

Előzzük meg a bajt!

Ahhoz, hogy a hőség ártalmait kivédjük, fontos, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg otthon tartózkodjunk, és a déli fekvésű ablakok függönyeit behúzzuk. A légkondicionálás is jó megoldás, de ne hűtsük túl a helyiséget. Igyunk minél több vizet, izotóniás italt vagy gyümölcslevet. A nagy melegben kerüljük a fizikai munkát és a sportot. Ha mégis el kell mennünk valahová, vegyünk fel szellős, természetes anyagú ruhát, szalmakalapot, kenjük be magunkat fényvédő krémmel, és vigyünk magunkkal vizet. Gyereket, kisállatot egyetlen másodpercre se hagyjunk az autóban!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration