Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A hátfájás rengeteg embert érint, okai pedig nagyon szerteágazók. Mi váltja ki a leggyakrabban ezt a panaszt, és mit tehetünk ellene? Mikor muszáj orvoshoz fordulni, és kideríteni a probléma pontos okát?

Amikor fáj a hátunk, hajlamosak vagyunk egyből a legrosszabbra gondolni, arra gyanakodni, hogy a panasznak anatómiai oka van, valami súlyos bajunk van. Pedig a sajgás az esetek többségében nem betegség tünete, hanem olyan probléma, aminek életmódbeli oka van. A rossz testtartás és a görnyedt hát például vezethet hátfájáshoz, ha pedig nem javítanak rajta, akár komolyabb gondok is kialakulhatnak. Enyhébb esetben javulást már az is hozhat, ha otthoni tornával erősítjük a házizmokat, vagy eljárunk rendszeresen úszni. Ha a helyzet súlyosabb és régóta fennáll, fontos orvostól, gyógytornásztól tanácsot kérni.

 

Csak egy kis cipekedés?

Gyakran okoz hátfájást az is, ha féloldalasan cipekedünk. Ráadásul ahhoz, hogy ez panaszhoz vezessen, még komolyabb súlyokra sincs szükség, elég egy laptoptáska vagy egy közepesen megpakolt bevásárlószatyor. Emiatt érdemes figyelni arra, hogy az üzletekbe inkább hátizsákkal menjünk, vagy ha az nagyon ellenünkre van, akkor két külön szatyorral.

A gerincet a cipekedés mellett a háztartási munka is megterheli, hiszen emelgetünk például nehéz vödröket, hajolgatunk a géphez is. Hátfájást akár az egyszerű stressz is okozhat, amire főleg akkor kell gondolni, ha nyakfájás is társul hozzá. Ilyenkor a masszázs és a megfelelő stresszkezelés jelenthet segítséget is, de enyhíthetik a bajokat az izomlazító krémek is.

 

A kilók is közbeszólnak

Vezethet hátfájáshoz az elhízás is, méghozzá azért, mert a túlsúly statikailag másképp terheli a gerincet. Ilyenkor megoldást csak a diéta és a testmozgás – és ezáltal a fogyás – hozhat, a fájdalomcsillapítók csak átmeneti megoldást jelenthetnek. Panaszkodhatnak hátfájásra a kismamák is, akiknél a növekvő pocak jelent egyre nagyobb terhet a gerincre, náluk a tüneteket csak a torna, illetve a hátizmok erősítése enyhítheti. Növeli a hátfájás rizikóját a megnagyobbodott mell is, ilyen esetben a jó melltartató hozhat enyhülést (szélsőséges esetben pedig a mellkisebbítő műtét).

Amikor orvos kell

A hátfájás hátterében csontritkulás miatti csigolya-összeroppanás is állhat, amire akkor kell gyanakodni, ha a panasz hirtelen jelentkezik és nagyon erős, több hétig fennáll. Ilyenkor hamar orvoshoz kell fordulni, nem szabad arra várni, hogy a helyzet magától rendeződik. Ugyanez igaz az összes reumatológiai betegsége vagy sérülés nyomán kialakuló panaszra, amelyek jellemzően külön kezelést – például fizikoterápiát – igényelnek, az érintetteknek pedig hosszabb-rövidebb ideig gyógyszerre is szükségük lehet.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration