Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Az emberek túlnyomó többsége legalább időnként megtapasztalja a fejfájás kellemetlenségeit. A gyerekek és a felnőttek is érintettek lehetnek – de vajon hogyan érdemes csillapítani a fájdalmat?

A fejfájás három fő típusa, a migrén, a tenziós fejfájás és a cluster fejfájás gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulhatnak. Az igen erős, pulzáló fájdalommal járó migrén fény- és hangérzékenységgel, esetenként hányingerrel. hányással is együtt járhat. A fej- és nyakizmok feszülése által kiváltott tenziós fejfájás enyhébb vagy középsúlyos fájdalommal jár, és fizikai aktivitásra sem erősödik. A fej egyik oldalán, gyakran a szemek mögött jelentkező, szaggató, éles cluster fejfájás 12 év alatt ritka, utána azonban rohamokban jelentkezhet.

De okozhat fejfájást a kevés folyadékfogyasztás, az éhség, a hosszas, erős koncentráció, egyes szemészeti problémák, fertőzések, a magas vagy épp túl alacsony vérnyomás, a tartós stressz, a depresszió vagy akár egy fejet ért ütés, trauma, sőt, akár daganatos betegség is. Épp ezért a fejfájás szervi okát mindig ki kell vizsgálni. Azonnali orvosi ellátást igényel, ha a fejfájáshoz láz, hányás, nyaki merevség társul, vagy ha fejsérülés után lép fel.

 

Természetes módszerek

A fejfájást gyógyszerrel és természetes módszerekkel is csillapíthatjuk. Sok esetben elegendő egy kis pihenés, a homlokra tett hideg vizes borogatás, vagy ha éhség, szomjúság okozza a fejfájást, akkor evés, ivás – akár egy nagy pohár víz is. Ha az alacsony vérnyomás a fájdalom oka, akkor egy kávé is segíthet, persze csak felnőttek esetében. Feszültség okozta fejfájás esetén beválhat a borsmenta- vagy citromfűtea. Jó hatású lehet a váll és a nyak melegítése, masszírozása is, ha a fejfájás oka ezeknek az izmoknak a merevsége. A homlok és a halánték masszírozása is enyhítheti a fájdalmat. Az illóolajok közül a borsmenta vagy a levendula illóolaja válik be fejfájás ellen. Sokszor az is elég, ha a szabadban sétálunk egyet, vagy a nyitott ablaknál veszünk néhány friss levegőt. És persze nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiegyensúlyozott napirend, az elegendő pihenés és a stresszoldás, a megfelelő feltöltődés fontosságát.

Ha gyógyszerre van szükség a fejfájás ellen

Gyerekeknek csak akkor adjunk fájdalomcsillapítót, ha máshogyan valóban nem enyhíthető a kellemetlenség, és erről mindenképp konzultáljunk a gyermekorvossal is. Náluk általában a vény nélkül kapható, paracetamol és ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók válnak be. A kicsiknél a szirup a legjobb formátum, míg a nagyobbak már a tablettát is beveszik. Az aszpirin-tartalmú készítmények azonban gyerekeknél nem alkalmazhatók. Vigyázni kell az adagolásra is, az ajánlott adagot semmiképp ne lépjük túl.

 

A felnőttek számára sokféle fájdalomcsillapító készítmény áll rendelkezésre. A fájdalomcsillapító hatóanyagot, például az ibuprofént, a paracetamolt vagy az aszpirint gyakran kombinálják koffeinnel is. A tablettás kiszerelésnél gyorsabb hatásúak a lágyzselatin kapszulák, amelyek folyékony formában tartalmazzák a hatóanyagot, amely így gyorsabban felszívódik.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration