Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Praktikáink a fájdalom gyors enyhítésében és megszüntetésében segítenek.

A fejfájás hátterében számtalan ok állhat – a vérnyomásproblémáktól a frontérzékenységig. Viszont aki hajlamos rá, érdemes kerülnie a hisztamintartalmú ételeket és italokat: a sajtot, a csokoládét, a vörösbort, a pácolt ételeket, a savanyú káposztát. Ahogyan fontos arra is figyelnie, hogy eleget igyon, legalább négyóránként egyen, illetve kerülje az intenzív illatú parfümöket és az erős színeket. Ám ha már beköszöntött a fájdalomérzet, akkor is vannak házi trükkök, melyek segíthetnek.

A leggyakoribb típusok

Ha a fejfájás önmagában jelentkezik, és nem egy másik betegség tüneteként lép fel, akkor a fájdalom mielőbbi csillapítása a cél. A primer fejfájásnak három típusa van. A tenziós a leggyakoribb, ami többnyire tompa, szorító fájdalommal jár, és az emberek közel négyötödét érinti. Jóval ritkább a cluster, viszont intenzívebb panaszokat is eredményez. Ilyenkor a fájdalom néhány perc alatt csap le, és gyakran csak a fej egyik oldalát érinti. A szintén rohamokban ránk törő, gyakran napokig elhúzódó migrén kezelése már összetettebb feladat, hiszen ehhez a fejfájáshoz több más tünet (émelygés, hányinger) is társulhat.

Folyadékkisokos

Agyunk a legkisebb folyadékveszteséget is nehezen tűri. Ha tudjuk, hogy keveset ittunk, pótoljuk azt rövid időn belül, gyakori ivással.

Borogatás és hűtés

Az intenzív hűtésre szervezetünk egyfajta fájdalommal reagál, ennek az ingernek a hatására pedig mérséklődhet a fejfájás. Tegyünk a tarkónkra hideg vizes borogatást, vagy, ha még erősebb hatást szeretnénk elérni, abba csomagolhatunk pár jégkockát is. Hasonló hatást érthetünk el, ha borsosmentaolajjal dörzsöljük be homlokunkat vagy halántékunkat.

Ősi gyógymódok

Alkalmazhatjuk az energiapontok stimulálását is: az arcunkon a szemöldökünk feletti területet masszírozzuk át, a halántékunkra gyakoroljunk erőteljes nyomást, de hatásos átvakarni a fejbőrünket is, fokozva a fejbőrünk alatti szövet vérkeringését. Végül, de nem utolsósorban érdemes a fejfájás ellen jó légzéstechnikával küzdeni. Vegyünk egy mély levegőt, tartsuk benn lehetőleg 10 másodpercig, majd lassan engedjük ki – ezt ismételjük meg legalább tízszer.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration