Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Életmódváltásnál szeretjük a mágikus dátumokat: a diéta mindig hétfőn kezdődik és mindig hónap végén szívjuk el az utolsó szál cigit. A legerősebb hatással január elseje bír - új év, új élet. De valóban beválik, ha így ragaszkodunk egy dátumhoz?

Minél nagyobb változtatást igényel egy szokásunk megvalósítása, annál könnyebben adjuk azt fel - ennek hátterében nemcsak a hatalmas fordulat áll, hanem az is, ha nem hagyunk magunknak elegendő időt a felkészülésre. Az újévi fogadalmakkal éppen ez a baj: egyik napról a másikra, január első napját kitűzve, nagy hévvel elhatározzuk, hogy teljesen megváltoztatjuk az életünket. Nem gondoljuk azonban át, hogy a szokásaink hosszú idő alatt alakultak ki és az újak felvételéhez, illetve megerősödéséhez legalább annyi idő kell. 

Szakemberek szerint a szokások megváltoztatásához legalább két hónapra van szükség, ennyi idő alatt válik egy szokás a mindennapjaink részévé. Az idő függ a szokás bonyolultságától, az egyéni tulajdonságoktól, és attól is, milyen nehéz a szokást megtörni. Ha felkészülünk a nagy változtatásokra - legalább ugyanennyi időt szánva a tervezésre -, akkor hatékonyabbak leszünk, és könnyebb is lesz az átmenet. Adunk néhány tippet, hogyan kezdje el már most a felkészülést a januári életmódváltásra! 

  • Írja le, miért változtat! Ne csak azt próbálja meg szavakba önteni, miért szeretne változtatni az életmódján, hanem azt is, mit nyer a változtatással. Sorakoztasson fel érveket és ellenérveket (például a cigarettázás megnyugtatja, de rosszat tesz a tüdejének), fogalmazza meg a kételyeit és próbálja meg felderíteni, miért is alakult ki a rossz szokás!
  • Bontsa le az átállást a lehető legkisebb lépésekre! Mindegyikhez rendeljen hozzá egy dátumot is, így sokkal átláthatóbb és feldolgozhatóbb lesz a feladat. Minél pontosabban látja, milyen apróságok elegendőek ahhoz, hogy végül elérje a célját, annál könnyebb lesz.
  • Dolgozzon ki rendszert és koncentráljon a jutalmakra! Ne büntesse magát, ha nem sikerült azonnal az átállás, néha engedjen meg kisebb kilengéseket és jutalmazza önmagát, ha teljesültek aznapi feladatai! Természetes, ha egy-egy nap nem úgy alakul, ahogy szeretné. A legfontosabb, hogy legyen terve, mit tesz vészhelyzetben, és gondolja ki, mivel tud a leggyorsabban visszakerülni a változtató üzemmódba.
  • Keressen egy társat, beszéljen a céljairól! Sokunk ismerősei között vannak magányos hősök, akik egyik pillanatról a másikra eldöntötték, hogy gyökeresen megváltoztatják az életüket, ráadásul úgy, hogy nem szóltak róla senkinek. A legtöbbünknek viszont szüksége van a barátok, a családtagok támogatására. Keressen magának egy társat, akivel kölcsönösen motiválják és inspirálják egymást! Beszéljen a céljairól, terveiről a rokonainak, munkatársainak! Ideális esetben támogatni fogják önt, de gyakran a kérdőre vonástól, a nevetségessé válástól való félelem is elég ahhoz, hogy betartsuk a fogadalmunkat.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration