Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A karácsony az év legmeghittebb ünnepe, ám az készülődés időszakában már annál nagyobb a feszültség, a stressz: vajon minden ajándékot megvettünk-e, készen lesz minden szentestére? Szakítsuk meg a hagyományokat és felejtsük el a karácsonyi vitákat! Hasznos és ötletes tanácsokat adunk a békés, nyugodt ünnepekhez.

Sok családban az utolsó pillanatban eluralkodó káosz és a pattanásig feszült idegek tánca a karácsony. Így persze az ünnep sem lehet olyan meghitt, amilyennek szeretnénk. Idén fókuszáljunk az ünnepek valódi lényegére és szervezzük meg a tennivalóinkat még idejében!

Takarítsunk, fényesítsünk, tegyünk rendet

Első lépésként kezdjük az adventi készülődés talán legkevésbé élvezetes részével, a nagytakarítással! Nem kell egy nap alatt végeznünk, de ha minden napra beosztunk egy-két helyiséget, akkor hamar végzünk. Érdemes már novemberben alaposan kitakarítani: pucoljuk meg az üvegfelületeket és a tükröket, húzzuk el a bútorokat, tisztítsuk ki a szőnyegeket, hogy a következő hetekben már csak rövid takarításra legyen szükség. Azzal, hogy alaposan kitakarítjuk a lakást és rendet teszünk magunk körül, magunk is összeszedettebbek leszünk és könnyebben ráhangolódunk a közelgő ünnepekre.

Díszítsük fel a lakást az ünnepekre

Már advent első vasárnapján feldíszíthetjük a lakást a családdal, barátokkal közösen, így sokáig élvezhetjük az ünnepi hangulatot. Menjünk el a hétvégén sétálni, kirándulni, gyűjtsünk szép, nagy leveleket, színes, piros bogyós ágakat, tobozokat és fenyőágakat, valamint szerezzünk be fagyöngyöt és diót. Térjünk be egy kreatív boltba, vegyünk arany, ezüst, vagy fehér színű sprayt, fújjuk le a diókat, a tobozokat és a leveleket, tegyük egy nagy, aranyszínű lapos dísztálba néhány natúr falevéllel együtt, és máris kész a gyönyörű ünnepi dekoráció. Ha elegáns hatást szeretnénk elérni, egy nagy átlátszó üvegvázába tegyünk néhány mélybordó és fekete díszgömböt. Ha van kedvünk, készítsük el magunk az adventi koszorút is, és vonjuk be a gyerekeket is.

Írjunk tételes listát az ajándékokról

Mentsük meg magunkat a zsúfolt sorok gyötrelmeitől, és még idejében szerezzük be az ajándékokat! Gondoljuk végig és írjuk fel, kinek mit szeretnénk adni, ha szükséges, beszéljük meg a családtagokkal, puhatoljuk ki, hogy ki mit szeretne, de legyen B-tervünk is, és ne feledkezzünk meg a csomagolóanyagokról sem. Túlzásokba azonban nem érdemes esnünk, ne feledjük, az ünnep nem a csillogó ajándékoktól lesz valódi. A gyerekek a nagyszülőkkel együtt készíthetnek ötletes ajándékokat, amiket aztán nagy örömmel tehetnek majd a fa alá: sógyurmából formázhatnak dísztárgyakat és karácsonyfadíszeket, filcből ragaszthatnak bábokat, vagy üres üvegekből díszes vázákat készíthetnek üvegfesték, különböző textilek és egy kis ragasztó segítségével.

Találjuk ki a menüt és jegyzeteljük

Talán fejben tudjuk tartani a karácsonyi menüsort, azonban ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy nem elég a margarin, kifogyott a dió, és nincs sütőpor sem, az idilli készülődést egy pillanat alatt megmérgezheti. Azért, hogy se az idővel, se a bevásárlók hadával se kelljen versenyt futnunk, tervezzük meg az ünnepi étkezéseket. Gondoljuk végig, hogy melyik nap kinél vendégeskedünk, mikor leszünk mi a vendéglátók. Vegyük sorra, milyen alapanyagokra lesz szükségünk, így a bevásárlólistára biztosan minden felkerül. Ne felejtsük el az italokat, üdítőket sem, gondoljuk át melyik fogáshoz milyen frissítő illik. Amit lehet, azt már hetekkel az ünnepek előtt vegyük meg!

Vásároljunk időben fenyőfát

Nagyon hamar nem érdemes megvenni a fát, de az utolsó pillanatra se hagyjuk! Egy, maximum két héttel karácsony előtt ajánlott beszerezni, és hűvös helyen vízbe állítani a fenyőt. A karácsonyfa-tartók közül válasszunk olyat, amelyikbe vizet lehet tölteni, így tovább marad szép a fánk a meleg szobában. Ha óvni szeretnénk a környezetünket, és földlabdás fát veszünk, már a vásárláskor kérdezzük meg a fa vízigényét az eladótól. Ha azonban az egyszerűség és a költséghatékonyság hívei vagyunk, állíthatunk műfenyőt is: hátránya, hogy nincs illata, de biztosak lehetünk benne, hogy minden évben ugyanolyan szép fánk lesz, ha megfelelően tároljuk.

Ellenőrizzük a karácsonyi kellékeket

A karácsonyfaégő minden családban az egyik legfontosabb karácsonyi kellék. Vegyük elő, próbáljuk ki időben, és ha kell, pótoljuk a kiégett lámpákat, vagy szükség esetén szerezzünk be új égősort. Nézzük át a karácsonyfadíszeket is, ha találunk egy-két töröttet, még idejében pótolni tudjuk. Gondoljuk végig azt is, milyen stílusú ünnepi terítéket szeretnénk, van-e hozzá illő szalvéta, asztaldísz, terítő.

Hétköznapi teendők

A karácsony közeledtével a nagymosást ne hagyjuk az utolsó napokra, mert a száradó ruhák, a vasalás, majd a hajtogatás még jó indulattal sem tekinthetők az ünnepi hangulat részének. Igyekezzük úgy beosztani az időnket, hogy karácsony előtt két-három nappal már el tudjunk pakolni a szekrényekbe, és ne egy halom szennyes mögül kelljen énekelnünk a Mennyből az angyalt.

Fadíszítés

Akár a Jézuska hozza, akár mi díszítjük, érdemes előre tisztázni a díszítéssel kapcsolatos kérdéseket, ugyanis a karácsonyi családi viták egyik jellemző pontja a karácsonyfa és annak külleme. Még az ünnepek előtt, nyugodt körülmények között beszéljük meg, hogy ki milyen színvilág mellett voksol, idén egységes lesz-e a fa, vagy színes. Ha megegyeztünk, milyen díszek kerüljenek fel a fára, tegyük azokat elkülönítve könnyen elérhető helyre. A fa díszítésekor tanácsos először az égősort felhelyezni, így már az elején láthatjuk, ha valahova nem jutott a fényfüzérből.

Süssünk, főzzünk közösen!

Ha tehetjük, vonjuk be a családtagokat is a konyhai készülődésbe. Ne szenteste reggelén kezdjünk el sürögni a konyhában, helyette osszuk el a teendőinket és lássunk neki az előkészületeknek már egy-két nappal az ünnepek előtt! A töltött káposztát, a halászlevet és a burgonyasalátát elkészíthetjük már két nappal előre is, így karácsonyra már csak a frissensültek maradnak. Hálásak lehetünk, ha a nagymamák is besegítenek, és elkészítik utánozhatatlan bejglijeiket, kalácsaikat, a gyerekek pedig formázhatnak az előre elkészített masszából kókuszgolyókat és díszíthetik a mézeskalácsokat.

Magunkat is öltöztessük díszbe!

A nagy készülődésben ne feledkezzünk meg magunkról sem. Ne csak a lakást díszítsük fel és a konyhában tevékenykedjünk, hanem szánjunk időt magunkra is. Előre válasszuk ki a ruhákat, amiket az ünnepek alatt viselni szeretnénk, és törődjünk magunkkal is: vegyünk egy kellemes fürdőt, készítsünk arcpakolást, menjünk el egy masszázsra, vagy fodrászhoz, és készüljünk fel testben és lélekben is az ünnepekre.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration