Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A horgászat nem csak azoknak kellemes hobbi, akik szeretik a halat, és így hazaviszik azokat, hanem azoknak is, akik a kifogott uszonyosokat visszadobják. A vízparti tevékenység mindkét esetben segíti a stressz oldását, a lélek felfrissülését, ha pedig csónakból történik, a beevezéssel edzi a fizikumot is. Mi a titka a horgászatnak?

A horgászatot sokan unalmas hobbinak gondolják, viszont akik ezen a véleményen vannak, azok szinte biztosan nem élték még át azt az örömöt és sikerélményt, amit egy szép fogás jelenthet. Pedig mindez nem csak pillanatnyi jókedvet okoz, hanem kiválóan oldja a feszültséget és a szorongást, segíti a gondolatok rendezését. Ez a tevékenység azért jelenthet menekülést a stresszes hétköznapokból, mert türelmet, folyamatos figyelmet és koncentrációt igényel, űzése közben mind lélekben, mind fizikálisan eltávolodunk a mindennapoktól, csak a halakkal foglalkozunk. A horgászterepekre való eljutás szintén kimozdít bennünket a komfortzónánkból, egyfajta kirándulásként, testmozgásként is felfoghatjuk. Ha csónakból horgászunk, akkor az evezés egyfajta edzés is lehet, ami szintén segíti a feszültség levezetését.

 

Hív a természet

A horgászat a lelket amiatt is nyugtatja, mert csöndes, természetközeli helyszínen zajlik, utazáshoz, pihenéshez kapcsolódik. A tevékenység az elmét is edzi, hiszen a siker érdekében jó taktikát kell kidolgozni, hasznosítani lehet a korábbi tapasztalatokat. Ha minden adott, és mutatós uszonyos akad a horogra, mindenképpen javul az önértékelés. A horgászat nem csak a szép fogások – és a történetek, nagy sikerek elmesélése – miatt lehet örömforrás, hanem azért is, mert a megszerzett tudást gyerekünknek, unokánknak is átadhatjuk. Ugyanez fordítva is igaz: nagyszerű érzés, amikor a felmenők megosztják velünk tapasztalataikat.

Ahhoz, hogy horgászni kezdjünk, elég beszerezni a szükséges felszerelést – elsősorban a horgászbotot, damilt és orsót, úszót, horgokat és ólmot –, majd letenni a horgászvizsgát (a turista horgászjegy kiváltásához elég online vizsgát tenni horgászati alapismeretekből). Ezt követően meg kell vásárolni az adott horgászterületre szóló engedélyeket, és indulhat is a horgászat.

 

 

Milyen típusai vannak?

A horgászatnak többféle típusa van, ki-ki ízlése (milyen halat szeret) és habitusa szerint választhat közülük. A rablóhal-horgászat lehet természetes- és műcsalis, attól függően, hogy az uszonyost mivel vonzzák a horoghoz. A műcsalis változatot pergető horgászatnak is nevezik, fontos eszköze a villantó, ami a kishal mozgását és rezgéseit utánozza. Van olyan módszer is (ez az úgynevezett drop-shot), amelynél egy speciális horogra gumihalat tűznek, majd - amikor a zsinór végén lévő súly a fenékre ér -, apró rezgetésekkel mozgatják. Használhatnak a horgászok élettelen csalihalat vagy halszeletet is, amit a műcsalikhoz hasonlóan a horogra tűznek.

Békés halakat fenekezéssel és úszózással lehet kifogni. A fenekezéshez általában etetőkosaras súlyt használnak, a halakat azzal vonzzák a horoghoz, a zsinór pedig akkor rándul be – ezt a bot vége jelzi –, amikor kapás van. Az úszós módszernél a horog és a bot közé egy úszó kerül, a kapást annak mozgása jelzi. Ezt a fajta horgászatot általában keszegezésre, kisebb pontyok fogására használják. Kisebb patakokban, folyókban a legyezés is ismert módszer, ennél mesterséges csalit – úgynevezett műlegyet – dobnak a halak közé, zsinórra erősítve. Ezzel a megoldással pisztrángra vagy domolykóra szoktak horgászni, azok ugyanis a víz felszínén keresik eleségüket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration