Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Rengeteg embert érint a fogérzékenység, amely miatt sokan félve kóstolnak bele a hideg vagy meleg ételekbe és italokba, előre tartva az ezzel járó esetleges kellemetlenségtől. Mi okozza ezt a problémát, és mit tehetünk ellene?

A fogak többféle ok miatt is érzékennyé válhatnak, de magát a panaszt mindig az váltja ki, hogy szabaddá válik a fog puhább, zománc és íny alatt elhelyezkedő belső része, az úgynevezett dentin. Ezen rétegen keresztül apró csatornák futnak a fog közepe felé, ha pedig azok könnyen elérhetővé válnak, akkor a külső ingerek – jellemezően a hideg és a meleg – stimulálhatják a fogban lévő idegeket. Ez okozza a fogérzékenységre jellemző rövid, éles vagy szúró fájdalmat.

 

Fölmérni az okokat

Ilyen panasznál fontos felkeresni a fogorvost, és egyértelműsíteni, mi áll a probléma hátterében. Gyakori például, hogy fognyaki kopás vagy a fogíny visszahúzódása miatt válnak érzékenyebbé a fogak. Ilyenkor a gondot az okozza, hogy ezen a területen eleve vékonyabb a fogzománc, így ha fölkoptatjuk, vagy ha visszahúzódik róla az íny, kényesebbé válnak a fogak. Az ilyen probléma rizikóját a rossz szájhigiénia és a nem megfelelő fogmosási technika – amikor a fogat egy irányban súroljuk, nem pedig körkörösen – egyaránt növeli, de kialakulhat olyan esetekben, amikor ezen a téren minden rendben van. Ilyenkor a fognyaki kopás, és az emiatti érzékenység alkati kérdés, aminek hátterében genetikai okok állnak. A fogíny a kor előrehaladtával is kicsit följebb húzódik, ebből adódóan a fogérzékenység is nagyobb eséllyel jelentkezik idősebb korban. A rizikót a fogkövesedés is emeli, lévén az olyan ínyproblémához vezethet, ami ínyvisszahúzódással járhat. A fog sérülése és repedése is okozhat fogérzékenységet, de növeli a rizikót az is, ha valaki éjszaka csikorgatja, ezáltal pedig koptatja a fogát.

 

Fogkrém vagy kezelés?

A fogérzékenységét speciális fogkrémekkel lehet enyhíteni. Ezek az úgynevezett szenzitív fogkrémek, amelyeknek hatóanyagai lezárják a nyitott dentincsatornákat. Fontos az is, hogy megszokott fogkefénket lecseréljük olyanra, amely kifejezetten az érzékeny fogak ápolására készült, vagy beszerezzünk olyan elektromos fogkefét, amelynek van szenzitív programja. Ha a problémát ez nem oldja meg, fogorvosi beavatkozásokra lehet szükség. Ilyen például az, amikor az érzékeny területet magas fluoridtartalmú lakkokkal kenik le, esetleg úgynevezett fluoridos iontoforézist alkalmaznak. Ez a beavatkozás az ínysorvadás miatt szabaddá vált fognyaki részek érzékenységét csökkentheti. Ha a háttérben komolyabb fognyaki kopás áll, készíttethető fognyaki tömés is. Utóbbi nem fúrást jelent, hanem csak annyit, hogy a fognyakat lesimítják és megfelelően előkészítik, majd tömőanyaggal befedik. Mivel ezzel a módszerrel az elvékonyodott zománcrészt úgymond lefedik, megszűnik a miatta jelentkező érzékenység is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration