Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A hófehér fogsor ma már nem csak drasztikus, fájdalmas és a fogzománcra veszélyes kezelések által érhető el. De hogy mi a különbség a különböző eljárások között? Ennek jártunk utána.

Hogy mennyire fehér a fogsorunk, annak elsősorban genetikai okai vannak. Színét a fogzománcban és az alatta található foganyagban található összetevők, pigmentszemcsék határozzák meg. Emellett persze jó néhány külső tényező okozhat elszíneződést. A fogakra lerakódott lepedékből például, amit ha ráadásul sokáig nem távolítanak el, fogkő képződik, ami nem csupán esztétikai szempontból előnytelen sárgás-barnás színe miatt, hanem a kórokozó baktériumok melegágya is.

A lepedék mellett különböző élelmiszerek is befolyásolhatják fogsorunk árnyalatát – például a kávé, a cékla, a vörösbor – és az erős dohányzás sem hagyja nyom nélkül a fogak színét.

A fogfehérítést otthon és a rendelőben is végezhetjük. A rendelőben végzett kezelés gyorsabb és hatékonyabb eredménnyel jár, de számolni kell rövid ideig tartó fogérzékenységgel és esetenként enyhébb fájdalommal.

Orvosi fogfehérítés

1. lépés: A fogfehérítő beavatkozás előfeltétele az alapos fogkő-eltávolítás és egy teljes ellenőrzés, a lyukas, esetleg szuvas fogak ellátása, kezelése, a rosszul záródó tömések kijavítása, amolyan „nagygenerál”. Amikor mindez megtörtént, a fogorvos ínyvédő anyagot visz fel az alsó és felső fogínyre, ami biztosítja, hogy a fogfehérítő anyag ne tudjon érintkezni az érzékeny lágyszövetekkel.

Fotó: Dreamstime.com

2. lépés: Ezután történik a fogfehérítő anyag felvitele, amit UV-fénnyel aktivál a fogorvos. A fehérítőanyagban lévő iniciátor (gerjesztő) reakcióba lép a fogakat elszínező kromogén (színképző) anyagokkal, így az oxidáció hatásár azok kémiai és optikai tulajdonságai megváltoznak. Ez pedig gyönyörű fehér fogsort eredményez.

3. lépés: A fogorvos eltávolítja a fehérítőanyagot és az ínyvédő anyagot. Amíg a fogzománc vissza nem nyeri eredeti keménységét a beavatkozás után, fogérzékenységet, ebből adódóan enyhe fájdalmat tapasztalhatunk, de ez csak rövid ideig, mindössze egy-két napig tart.

Otthoni fogfehérítés

Sínes fehérítés: ez az eljárás egy konzultációval és egy teljes körű fogtisztítással (fogkő-eltávolítás és polírozás) kezdődik. Ezután lenyomatot vesz fogorvosunk, amely alapján a fogtechnikus egy átlátszó, a fogsorunkra pontosan illeszkedő műanyag vagy szilikonsínt készít. Fogmosás után ebbe kell belefecskendezni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt a fogakra helyezni. A mai modern anyagoknak hála, ma már nem kell egész éjszakára fent hagyni, elég csupán naponta 1-2 órára felhelyezni a fogsorra. Általában 5-10 napig tart ez a kezelés, attól függően, hogy mennyire vannak elszíneződve a fogak. Ez a módszer olcsóbb, mintha rendelőben csináltatnánk és kevesebb az esélye a fogérzékenység kialakulásának, mivel lassabb, fokozatosabb kezelésről van szó. Ugyanakkor nagyobb odafigyeléssel és kényelmetlenséggel járhat: a rendelőben végzett eljárással ellentétben itt az íny nincs elzárva a fehérítő anyagtól, így pontatlan adagolás esetén a fogszéli íny érzékenyebbé válhat. Emiatt az íny irritációja nagyon gyakori jelenség.

Fotó: Dreamstime.com

A fogszakorvos által végzett fogfehérítésnél a hatásfoka alacsonyabb, kevésbé eredményes, maximum 4-5 árnyalat különbséget érhetünk el vele. A színváltozás lassabban, napról napra következik be, ezért eleve kevésbé szembetűnő lesz az eredmény.

Fogfehérítő csíkok: ez a legegyszerűbb otthoni fehérítő módszer. A fehérítő anyagot tartalmazó csíkokat rá kell ragasztani a fogakra – a hatóanyag érintkezésbe lépve az elszíneződésekkel „kiiktatja” azokat. A látható eredmény elérése érdekében 2-3 héten keresztül érdemes használni és alkalmanként 10-15 percig fent hagyni.

A piacon jó pár fogfehérítő csíkokat forgalmazó márka található, amelyek alapja a hidrogén-peroxid. Ezeket mindenképp ajánlott kerülni, mert ha túl magas a koncentráció, orvosi felügyelet nélkül való alkalmazása károsíthatja a fogzománcot. Egyes gyártmányok a vásárlói visszajelzések alapján nem elég hatékonyak, illetve nem tapadnak megfelelően a fogsor felszínéhez, ezért vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk.

LED-lámpás szettek: az egyik legnépszerűbb otthoni fogfehérítési módszer. Egyszerűen alkalmazható, szinte bárhol és bármikor használható. A szett rendszerint egy fogsínből, fogfehérítő gélből és LED-lámpából áll. A fogorvos által felügyelt sínes kezeléshez hasonlóan a fehérítő gélt a sínbe kell nyomni, felhelyezni, majd a lámpát bekapcsolva a szánkban tartani a használati utasításban meghatározott időtartamra. Az igazán jó minőségű változatok 5-7 árnyalatot is képesek fehéríteni a fogakon. A kezelés időtartama a fog elszíneződésétől függően 10-20 nap, és napi 30-40 percet kell a fogainkat kezelni vele. A hatóidő leteltével le kell venni a sínt és kiöblíteni a szájat.

Fotó: Dreamstime.com


Hátránya, hogy laikusként nem könnyű megállapítani, hogy melyik hatástalan, ahogy azt is, hogy melyik nem biztonságos – merthogy ilyen is van. Ezt kivédendő, érdemes ellenőriznünk az összetevőket és utánaolvasnunk, hogy hatékonyságukat alátámasztják e tanulmányok. A legjobb, ha kikérjük a fogorvosunk véleményét, mielőtt belevágunk.

Fogfehérítő fogkrémek: ezek a termékek fizikai vagy kémiai összetevőkkel, legtöbb esetben a kettő kombinációjával igyekeznek a fogainkat fehérebbé varázsolni. Többnyire nem sok eredménnyel, inkább a fogfehérítő kezelés után, az eredmény fenntartására érdemes használni őket. De veszélyeket is tartogathatnak ezek a készítmények, mivel általában a bennük lévő apró szemcsék (legtöbbször szódabikarbóna) dörzshatásával, valamint hidrogén-peroxid segítségével érik el hatásukat. Ezekkel azonban nem árt vigyázni, hiszen a rendszeres dörzsölés által a fogzománcunkat és az ínyünket is károsíthatják!

Mindent egybevetve, amennyiben fogfehérítésre szánjuk el magunkat, az otthon használható termékek megvásárlása és alkalmazása előtt mindenképp egyeztessünk fogorvosunkkal, hogy elkerüljük a nem megfelelő minőségből, illetve használatból adódó problémákat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration