Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Gyakori bőrgyógyászati panasz, hogy a nem megfelelő körömápolási szokások miatt benő egyik-másik lábujjunkon a köröm. Mit tehetünk, ha már kialakult a probléma?

Benőtt körömről akkor beszélünk, ha a lábujjakon található körömlemez növekedési iránya vagy görbülete rendellenessé válik, és a köröm éles széle belevág a lágy szövetekbe, a bőrbe vagy még mélyebbre a körömágynál vagy a köröm alatt. A benövés igen fájdalmas, és gyulladást is okozhat, mely egy idő után nagyobb területre is kiterjedhet. A seb pedig könnyen felülfertőződhet, gennyedzővé is válhat.

 A leggyakrabban a nem megfelelő láb- és körömápolási szokások okozzák a köröm benövését. Ilyenkor a körmöt túl rövidre vágják, a széleit élesre hagyják, így az felsértheti a lágy szöveteket. Jelentős mértékben növeli a körömbenövés rizikóját a túl szoros, szűk vagy nem megfelelő méretű cipő, a körmöt vagy lábujjat rendszeresen érő terhelés (például focisták, futók, teniszezők esetében). Szintén kockázatnövelő tényező az elhanyagolt, nem kezelt körömgomba, mely a köröm megvastagodását és túlburjánzását is okozhatja. 
Furcsán hangozhat, de nem árt egy-egy pillantást vetni a szüleink, nagyszüleink lábujjaira! Meglepő módon, akinek a családjában előfordul benőtt köröm, az maga is hajlamosabbá válik rá. A köröm alapformája ugyanis genetikailag meghatározott, és egyes formáknál gyakoribb a benövés.

Mennyire súlyos a baj?

A benőtt köröm még a laikus számára is könnyen felismerhető, azonban a szakemberek különböző súlyosságú eseteket különböztetnek meg. A legenyhébb esetben csak némi kipirosodás, duzzanat és érzékenység tapasztalható, míg a legsúlyosabbnál a köröm akár teljesen beékelődhet a lágy szövetekbe, eldeformálódhat, a gyulladás és a fájdalom krónikussá válik, a szövetek túlburjánzása is megfigyelhető. 

Hogyan kezelhető a benőtt köröm?

A benőtt köröm kezelése természetesen a probléma súlyosságától függ. Egyszerűbb esetekben házi módszerek is hatékonyak lehetnek, súlyosabb benövés esetén azonban sajnos műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Enyhe elváltozásnál a cél a köröm és a körömágy, illetve a köröm körüli területek elválasztása, hogy a köröm minél kevésbé ékelődhessen be a szövetekbe. Ehhez alkalmazhatunk akár egy összehajtott gézdarabot, vattadarabkát, amit a köröm és a körömágy közé teszünk. A körmöt érdemes óvatosan visszavágni. Az érintett területet tartsuk minél tisztábban, és gondoskodjunk a köröm és a lábujjak alapos megszárításáról is.

Bármennyire is banális problémának tűnhet a benőtt köröm, kezelésével mindenképpen érdemes szakemberhez, gyógypedikűröshoz fordulni. Különösen ajánlott ez azoknak, akik cukorbetegek vagy más krónikus betegséggel küzdenek!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration