Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Ismert nagyanyai tanács, hogy megfázásra nincs jobb a tyúkhúslevesnél, sokan ma is esküsznek erre a módszerre. Mi az alapja ennek hiedelemnek, és van-e valóban jótékony hatása a forró levesnek?

Finom, átmelegíti a testet és a lelket, így placebohatása minimum van – egészen biztos, hogy semmit nem vesztünk azzal, ha a náthás időszakban húslevest fogyasztunk. A tyúkhúslevest már a 12. századi orvosok is nagy becsben tartották, előszeretettel ajánlották a megfázás kezelésére. Rengeteg népi hiedelem is kapcsolódik ehhez az ételhez, szinte minden kultúrában tápláló, erősítő és könnyen emészthető fogásnak tartják. A hatás mibenlétét régóta kutatják, már több mint 40 éve kimutatták például, hogy a húsleves növeli az orrváladék viszkozitását, méghozzá vagy a szagláshoz, vagy az ízleléshez kapcsolódó mechanizmusokon keresztül. Ezzel magyarázták azt, hogy a tyúkhúsleves fogyasztása jobban csökkenti az orrdugulást, mintha pusztán meleg vagy hideg vizet innánk.

 

Csökkenti a gyulladást

A témát később a nebraskai egyetemen is kutatták, és ők is úgy találták, hogy a tyúkhúsleves hatásos a megfázás tüneteinek kezelésére. Ennek több oka is van, az egyik legkézenfekvőbb, hogy a meleg, párolgó folyadék jót tesz a légutaknak, a pára belégzése szó szerint tisztítja az orrot, lazítja a légutakban lévő váladékot. Emiatt válik könnyebbé az, hogy orrfújással, köhögéssel könnyebben megszabadulhassunk tőle. A másik hatás, hogy a szervezetből a megfázás miatt eleve nagy számban gyűlnek oda a fehérvérsejtek, amelyek mozgás közben nyákot termelnek. Ez egy olyan gyulladásos folyamat, amelyet a húslevesben található összetevők enyhítenek. Ezzel a gyulladáscsökkentő hatással is magyarázzák azt, hogy a tyúkhúsleves segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit.

Ízletes és vitamindús

A leveszöldségekben, így a sárgarépában, fehérrépában, karalábéban és zellerben sok vitamin és ásványi is anyag van, így ez az étel ezáltal is segítheti a gyógyulást. Szintén támogatja a gyógyulófélben lévő szervezetet az, hogy a levesben lévő hús kiváló fehérjeforrás. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a húsleves értékes összetevői könnyen fogyaszthatók: maga a leves zsírossága miatt selymes – a hús viszont nem zsíros, így az nem terheli a gyomrot –, a benne lévő zöldségek pedig puhára vannak főzve, könnyen össze is törhetők. Emiatt még az is el tudja kortyolgatni, kanalazgatni a levest, akinek torokfájdalom miatt nehézséget okoz a nyelés, vagy éppen nincs étvágya. És végül, de nem utolsó sorban: lázas betegségeknél a folyadékpótlás kulcskérdés, amihez a húsleves kiváló eszköz. A naphosszat gyógyteát szürcsölő családtagoknak igazi felüdülést jelenthet a finom, sós íz. A tyúkhúsleves hatékonyságát már a koronavírus-fertőzésnél is vizsgálták, és arra jutottak, hogy nem csodaszer, de a felépülést, az immunrendszer munkáját közvetett módon támogathatja.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration