Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Ismert nagyanyai tanács, hogy megfázásra nincs jobb a tyúkhúslevesnél, sokan ma is esküsznek erre a módszerre. Mi az alapja ennek hiedelemnek, és van-e valóban jótékony hatása a forró levesnek?

Finom, átmelegíti a testet és a lelket, így placebohatása minimum van – egészen biztos, hogy semmit nem vesztünk azzal, ha a náthás időszakban húslevest fogyasztunk. A tyúkhúslevest már a 12. századi orvosok is nagy becsben tartották, előszeretettel ajánlották a megfázás kezelésére. Rengeteg népi hiedelem is kapcsolódik ehhez az ételhez, szinte minden kultúrában tápláló, erősítő és könnyen emészthető fogásnak tartják. A hatás mibenlétét régóta kutatják, már több mint 40 éve kimutatták például, hogy a húsleves növeli az orrváladék viszkozitását, méghozzá vagy a szagláshoz, vagy az ízleléshez kapcsolódó mechanizmusokon keresztül. Ezzel magyarázták azt, hogy a tyúkhúsleves fogyasztása jobban csökkenti az orrdugulást, mintha pusztán meleg vagy hideg vizet innánk.

 

Csökkenti a gyulladást

A témát később a nebraskai egyetemen is kutatták, és ők is úgy találták, hogy a tyúkhúsleves hatásos a megfázás tüneteinek kezelésére. Ennek több oka is van, az egyik legkézenfekvőbb, hogy a meleg, párolgó folyadék jót tesz a légutaknak, a pára belégzése szó szerint tisztítja az orrot, lazítja a légutakban lévő váladékot. Emiatt válik könnyebbé az, hogy orrfújással, köhögéssel könnyebben megszabadulhassunk tőle. A másik hatás, hogy a szervezetből a megfázás miatt eleve nagy számban gyűlnek oda a fehérvérsejtek, amelyek mozgás közben nyákot termelnek. Ez egy olyan gyulladásos folyamat, amelyet a húslevesben található összetevők enyhítenek. Ezzel a gyulladáscsökkentő hatással is magyarázzák azt, hogy a tyúkhúsleves segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit.

Ízletes és vitamindús

A leveszöldségekben, így a sárgarépában, fehérrépában, karalábéban és zellerben sok vitamin és ásványi is anyag van, így ez az étel ezáltal is segítheti a gyógyulást. Szintén támogatja a gyógyulófélben lévő szervezetet az, hogy a levesben lévő hús kiváló fehérjeforrás. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a húsleves értékes összetevői könnyen fogyaszthatók: maga a leves zsírossága miatt selymes – a hús viszont nem zsíros, így az nem terheli a gyomrot –, a benne lévő zöldségek pedig puhára vannak főzve, könnyen össze is törhetők. Emiatt még az is el tudja kortyolgatni, kanalazgatni a levest, akinek torokfájdalom miatt nehézséget okoz a nyelés, vagy éppen nincs étvágya. És végül, de nem utolsó sorban: lázas betegségeknél a folyadékpótlás kulcskérdés, amihez a húsleves kiváló eszköz. A naphosszat gyógyteát szürcsölő családtagoknak igazi felüdülést jelenthet a finom, sós íz. A tyúkhúsleves hatékonyságát már a koronavírus-fertőzésnél is vizsgálták, és arra jutottak, hogy nem csodaszer, de a felépülést, az immunrendszer munkáját közvetett módon támogathatja.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration