Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A vérszegénység – más néven anémia – a vörösvértestek hiányát jelzi. A vér csökkenő oxigénszállító-képessége az egész szervezetre kihathat, azonban az étrend változtatásával sokat tehetünk az értékek javításáért. Hogyan állítsuk össze a vérszegény családtag étrendjét?

Vérszegénység alapvetően három ok miatt léphet fel, ezek közül az egyik – és talán a legfontosabb – bizonyos tápanyagok, így a vas vagy a B12-vitamin abszolút vagy relatív hiányához köthető. Míg az előbbi esetben az étrendünk tartalmaz a szükségesnél kevesebbet ezekből az anyagokból, utóbbiban vagy nem képesek felszívódni és hasznosulni, vagy pedig életmódunk más tényezői (pl. terhesség, szoptatás vagy alkoholproblémák) miatt az igényelt szint nő meg.

Külön figyelmet igényel, ha valaki vegetáriánus, netán vegán életmódot követ. Nála ugyanis külön pótolni szükséges a csak állati eredetű élelmiszerekben megtalálható B12-vitamint, vagy a vasat, amely növényi élelmiszereinkben leginkább kevésbé hasznosuló formában van jelen.

Az anémiák között is a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység. Ha az orvosunk diagnózisa szerint ez áll fent, akkor természetesen a minél nagyobb vasbevitelre kell ügyelni. A napi szükségletünk 12-15 mg, ezt körülbelül egy adag sertésmájnak, vagy 10 dkg tökmagnak felel meg, ám sajnos a vas felszívódását számos tényező befolyásolja: az oxál- vagy fitinsavtartalom (ezek növényekben fordulnak elő), a C-vitamin- és a folsavbevitelünk.

A vashiányos vérszegénység étrendjében ezért előnyben kell részesíteni a húsokat, belsőségeket, ezen belül is a májat, mert ezek nagyon jól felszívódó, úgynevezett hem-kötésű vasat tartalmaznak. Fontos szabály, hogy minél vörösebb színű egy húsféle, annál több vasat tartalmaz, ezért a marha- vagy a sertéshús ilyenkor előnyösebb választás, mint a baromfihús. Aki kedveli, bőségesen fogyaszthat vadhúst, mert ez remek vasforrás. Mindennapi vasbevitelünk megalapozására viszont jó szívvel ajánlható a tojás, amelyből 2-3 darab akár ez egész napi szükségletünket is tudja biztosítani. Főleg, ha inkább a sárgáját fogyasztjuk el, mert a fehérjében a felszívódást gátló anyagokat találunk.

A vérszegény családtag minél több étkezése tartalmazzon húsfélét, minőségi felvágottat. Ezen kívül az étkezések biztosítsanak megfelelő mennyiségű C-vitamint is: jó ötlet például a májkrémes kenyér vagy a szendvics mellé újhagymát, salátát vagy frissen facsart narancslevet fogyasztani. Érdemes ilyenkor kerülni a túlzott rostbevitelt, mivel az csökkenti a vas felszívódását, és mérsékeljük a kávé- valamint a teaivást is, mert a bennük lévő vegyületek oldhatatlan formájú teszik a táplálékban lévő vasat, amely így nem tudja betölteni szerepét.

Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonaféléből készült pékárut, esetleg gabonapelyhet fogyasztani tejjel, narancslével, hiszen a búzakorpa nagyon gazdag vasban. Ideális ebéd a grillezett hús salátával, a hüvelyesekből (bab, borsó, lencse) készített ételek, a teljes kiőrlésű tészta. Tízóraira, uzsonnára tejtermék vagy sótlan olajos mag (mogyoró, kesudió, dió) javasolható.

Bár az állati eredetű élelmiszerek vastartalma körülbelül háromszor jobban hasznosul, a sörélesztőpehely magas vastartalma jó segítséget nyújt azoknak, akik kevésbé szeretik a húst, esetleg vegetáriánus étrendet követnek. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration