Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egy eszpresszót? Vagy inkább egy lattét? Eláruljuk, mi a különbség az egyes kávétípusok között.

Bár a koffein vitathatatlanul megemeli a vérnyomást, a kávénak számos jótékony hatása is van. Amerikai szakértők szerint a rendszeres kávéfogyasztás véd az időskori elbutulástól, mert a felére csökkenti az agyban az úgynevezett béta-amiloid protein szintjét, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelős. Mivel a koffein élénkít, segítségével jobban tudunk összpontosítani, és javítja a memóriát is, ráadásul fitoösztrogéneket tartalmaz, vagyis segíthet a változókor átvészelésében. A felnőttek számára ajánlott napi 300 milligramm  maximális koffeinbevitel három eszpresszónak felel meg.

Arabica vagy robusta? 

A világ összes kávétermésének 60 százalékát kitevő arabica a kávét a 15. században Kelet-Afrikából Arábiába vivő arabokról kapta a nevét. Cserjéje általában magas fák árnyékában virágzik, a robusta főként a trópusi síkságokon nő. Az arabica aromásabb és savasabb, gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, a robusta ezzel szemben inkább erős ízű, sokszor kesernyés. A pörkölés emeli ki az eredeti ízt. Az olcsóbb robustákat nem lehet sötétre pörkölni, mert hamar odaégnek, míg az arabicák bírják a magas hőmérsékletet, így igazán aromásra, sötétbarnára lehet őket pörkölni.

Olasz pörkölés: A kávébab mélybarna, az ital felszínén kiválhat az olaj. Határozott, édes, enyhén füstös ízű, a robusta és az arabica keverékét is gyakran pörkölik így. A lágyabb ízt kedvelőknek való. 
Francia pörkölés: A kávébabszemek sötétbarnák, határozottan füstös, markáns ízű kávé lesz belőlük. A legjobb a klasszikus rövid, néhány kortynyi feketéhez. 
Bécsi pörkölés: Főként arabicát pörkölnek ezzel az eljárással. A kávébab középbarna színű lesz, mivel az íze enyhén kesernyés, általában magas zsírtartalmú tejjel vagy tejszínnel isszák.

Egy feketét?

Ristretto: Alig egykortynyi (legfeljebb 20-25 ml) kávé a csészében. 
Eszpresszó: Általában sötétre pörkölt és finomra darált arabica kávéból készül, mennyisége 25-35 ml.
Macchiato: Presszókávé, tejhab pöttyel a tetején.
Cappuccino: 1/3 eszpresszó, 1/3 gőzölt tej és 1/3 tejhab (a gőzölt tej és tejhab max. 60 C fokos).
Americano: Bécsi pörkölésű kávénál átfolyatják végig a forró vizet, olasz pörkölésnél félig töltik teavízzel a csészét, majd erre engedik az eszpresszót.
Caffè latte: Presszókávé, hideg vagy meleg tejjel.
Latte macchiato: Gőzölt tej és tejhab keveréke egy üvegpohárban, erre öntve az eszpresszót.
Bécsi kávé: Többféleképpen, általában darált jéggel, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal és kevés csokoládéreszelékkel készül.
Frappé: Shakerbe bőven jeget, 1 dl tejet és americanot téve, jól összerázva üvegpohárban tálalt ital.
Jeges kávé: Üvegpohárban 1,5 dl hideg tej 1-2 gombóc (vanília) fagyi, 2 jégkocka eszpresszó és tejszínhab a tetejére.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration