Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Egy eszpresszót? Vagy inkább egy lattét? Eláruljuk, mi a különbség az egyes kávétípusok között.

Bár a koffein vitathatatlanul megemeli a vérnyomást, a kávénak számos jótékony hatása is van. Amerikai szakértők szerint a rendszeres kávéfogyasztás véd az időskori elbutulástól, mert a felére csökkenti az agyban az úgynevezett béta-amiloid protein szintjét, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért is felelős. Mivel a koffein élénkít, segítségével jobban tudunk összpontosítani, és javítja a memóriát is, ráadásul fitoösztrogéneket tartalmaz, vagyis segíthet a változókor átvészelésében. A felnőttek számára ajánlott napi 300 milligramm  maximális koffeinbevitel három eszpresszónak felel meg.

Arabica vagy robusta? 

A világ összes kávétermésének 60 százalékát kitevő arabica a kávét a 15. században Kelet-Afrikából Arábiába vivő arabokról kapta a nevét. Cserjéje általában magas fák árnyékában virágzik, a robusta főként a trópusi síkságokon nő. Az arabica aromásabb és savasabb, gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, a robusta ezzel szemben inkább erős ízű, sokszor kesernyés. A pörkölés emeli ki az eredeti ízt. Az olcsóbb robustákat nem lehet sötétre pörkölni, mert hamar odaégnek, míg az arabicák bírják a magas hőmérsékletet, így igazán aromásra, sötétbarnára lehet őket pörkölni.

Olasz pörkölés: A kávébab mélybarna, az ital felszínén kiválhat az olaj. Határozott, édes, enyhén füstös ízű, a robusta és az arabica keverékét is gyakran pörkölik így. A lágyabb ízt kedvelőknek való. 
Francia pörkölés: A kávébabszemek sötétbarnák, határozottan füstös, markáns ízű kávé lesz belőlük. A legjobb a klasszikus rövid, néhány kortynyi feketéhez. 
Bécsi pörkölés: Főként arabicát pörkölnek ezzel az eljárással. A kávébab középbarna színű lesz, mivel az íze enyhén kesernyés, általában magas zsírtartalmú tejjel vagy tejszínnel isszák.

Egy feketét?

Ristretto: Alig egykortynyi (legfeljebb 20-25 ml) kávé a csészében. 
Eszpresszó: Általában sötétre pörkölt és finomra darált arabica kávéból készül, mennyisége 25-35 ml.
Macchiato: Presszókávé, tejhab pöttyel a tetején.
Cappuccino: 1/3 eszpresszó, 1/3 gőzölt tej és 1/3 tejhab (a gőzölt tej és tejhab max. 60 C fokos).
Americano: Bécsi pörkölésű kávénál átfolyatják végig a forró vizet, olasz pörkölésnél félig töltik teavízzel a csészét, majd erre engedik az eszpresszót.
Caffè latte: Presszókávé, hideg vagy meleg tejjel.
Latte macchiato: Gőzölt tej és tejhab keveréke egy üvegpohárban, erre öntve az eszpresszót.
Bécsi kávé: Többféleképpen, általában darált jéggel, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal és kevés csokoládéreszelékkel készül.
Frappé: Shakerbe bőven jeget, 1 dl tejet és americanot téve, jól összerázva üvegpohárban tálalt ital.
Jeges kávé: Üvegpohárban 1,5 dl hideg tej 1-2 gombóc (vanília) fagyi, 2 jégkocka eszpresszó és tejszínhab a tetejére.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration