Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A főétel mellé köretként még mindig krumpli, főtt fehér rizs vagy tészta kerül a leggyakrabban az asztalunkra. Pedig érdemes lenne megismerkedni az ezeknél sokkal egészségesebb és változatosabb reformköretekkel!

A krumpli, a hántolt rizs és a fehérlisztből készült tészta sok egyszerű szénhidrátot tartalmaz, rost viszont alig van benne. Érdemes helyettük kipróbálni a különféle reformköreteket, amelyek a hagyományosakhoz képest egyrészt gazdagabbak értékes tápanyagokban, másrészt pedig rendkívül finomak!

 

Burgonya helyett próbáljuk ki az édesburgonyát!

Az édesburgonya béta-karotin tartalma miatt lehet a kedvencünk. Az A-vitamin előanyagaként is ismert vegyület a szemünk, a bőrünk, a nyálkahártyáink egészségét óvja. Az édesburgonya a burgonyához hasonlóan, számos változatban készíthető el. A krumplinál kicsivel édeskésebb az íze, kevés sóval, borssal, esetleg fokhagymával izgalmas, zamatos lesz.

 

Rizs helyett a gabonák egész sora áll a rendelkezésünkre

A fehér rizst a legegyszerűbb barna rizsre cserélni, amelyről hántolás után nem koptatják le a pelyvás héj alatti, korpát és csírát tartalmazó ezüsthártyát. Emiatt a barna rizs gazdagabb értékes tápanyagokban, például omega-3 és omega-6 zsírsavakban, B-vitaminokban, antioxidánsokban, és persze élelmi rostban is.

 

A bulgur előfőzött, tört és szárított búza, amely nemcsak rostforrásnak kiváló, hanem ásványi anyagokban, vitaminokban is gazdag. Két-háromszoros mennyiségű, forrásban levő vízben kell puhára főzni. Egy bögrényiben 25 gramm szénhidrát, 6 gramm rost és 4 gramm fehérje található.

 

A kölest azért is érdemes gyakran fogyasztani, mert rendkívül gazdag vízben oldódó rostokban, és könnyen emészthető. Gazdag B-vitaminokban, káliumban, magnéziumban, vasban, foszforban. Nem csak köretként használható, hanem főételeket, fasírtokat, desszerteket is készíthetünk belőle.

Egzotikusabb, de egyre népszerűbb köret a quinoa is, amelyet magas B-, C- és E-vitamin tartalmáért ajánlatos beépíteni az. Elég forrásban levő vízzel leönteni, fűszerezni, és 10 percig állni hagyni.

 

Fehér tészta helyett válasszuk a teljes kiőrlésűt!

Ahogy a rizs esetében, úgy a tésztáéban is érdemes a fehér lisztből készült helyett a teljes kiőrlésű változatot előnyben részesíteni. Rosttartalma sokkal magasabb, így jobban laktat, vagyis egyszerre kevesebbet eszünk belőle, mint fehér társából. Jó megoldás lehet a kuszkusz is, amely a mi tarhonyánkhoz hasonló, apró szemű tészta, búzadarából és lisztből készül. Elég forró, sós-fűszeres vízzel leönteni, és 5-10 percig állni hagyni, máris kész a finom köret, amelyet zöldségekkel dúsíthatunk tovább.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration