Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Teljes menüsor a karácsonyi vacsorához!

Előétel: Sült körte pirított dióval és sajtszósszal

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kisebb zacskó, rukkolát is tartalmazó vegyes salátalevél
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só, frissen őrölt bors
  • 10 dkg dióbél
  • 3 nagy körte
  • 7 dkg vaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg reszelt grana padano vagy más parmezán típusú sajt

A salátaleveleket egy nagyobb tálban összekeverjük az olívaolajjal, a balzsamecettel, egy csipet sóval és borssal, majd hat tányérra osztjuk. A dióbelet előmelegített sütőben pár perc alatt enyhén megpirítjuk. Hamar megkeseredik, ezért vigyázzunk, meg ne égjen! A körte magházát kivájjuk, a gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk. A vajat felhevítjük, és a körteszeleteket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük, majd félretesszük. A fokhagymát 1 perc alatt megfuttatjuk a serpenyőben maradt vajon, felöntjük a tejszínnel és a fehérborral, felmelegítjük, beleszórjuk a reszelt sajtot, és két percig folyamatosan kevergetjük. Végül frissen őrölt borssal ízesítjük. Ezután a salátalevelekkel megágyazott tányérokra elosztjuk a sült körteszeleteket, rákanalazunk néhány evőkanálnyi sajtszószt, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.

Főétel: Afrikai harcsa zöldség-papardellén

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg (4 db) bőrtelen harcsafilé
  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 póréhagyma hosszában kettévágva
  • 2 sárgarépa zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • 2 paszternák zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • 1 kisebb jégcsapretek zöldséghámozóval vékonyra szeletelve
  • fél csokor friss koriander durvára vágva

A halat meglocsoljuk a citrom levével, leszárítjuk, sózzuk, a fele olajon mindkét oldalát megsütjük, majd melegen tartjuk, de ügyeljünk, hogy ne száradjon ki! Tiszta serpenyőben a maradék olajat felforrósítjuk és beledobjuk a zöldségeket. Korianderlevéllel ízesítjük, sózzuk, és 5 percig pároljuk. Tálalásnál a zöldségmetélteket a tányérokra halmozzuk, és ráhelyezzük a halat.

Desszert: Bejgli

Hozzávalók 3 db félkilós bejglihez:  

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1,25 g élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl hideg tejszín
  • 1,25 dl hideg víz 

A töltelékhez: (a recept 3 darab bejglihez elég, tehát ha mindkét ízből készítünk, az adagokat felezni kell!)

  • 40 dkg mák vagy dió
  • 25 dkg kristálycukor
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • Mazsola
  • Őrölt fahéj

Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, de nem kelesztjük, majd a többi hozzávalót is hozzátesszük, és alaposan eldolgozzuk. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, mert a tésztánk szaknyelven szólva "leég", vagyis morzsálódni fog. A tésztának keménynek kell lennie. 270 grammos cipókat mérünk ki belőle, amiket hűtőben pihentetünk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket, vagy elővesszük a fagyasztóból és hagyjuk, hogy kiolvadjon. A töltelékünk soha ne legyen meleg, ezért célszerű mindig előbb elkészíteni a következőképpen: a vizet a cukorral felforraljuk, majd az így kapott cukorszirupot ráöntjük a többi hozzávalóra. Amikor kihűlt, ebből is 270 grammos adagokat mérünk ki. A kimért tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk és elsimítjuk rajta a kimért töltelékeket úgy, hogy körbe egy centiméter széles sávot hagyjunk tölteléktől mentesen. Feltekerjük a bejgliket úgy, hogy a rövidebb oldalán az üresen hagyott peremet a töltelékre hajtjuk, és az egyik hosszabb oldalnál is így teszünk. A felhajtott, széles oldaltól kezdjük szorosan feltekerni a bejglit. A felcsavart bejgliket lekenjük tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni rajta. Ha megszáradt, lekenjük tojásfehérjével is, majd közvetlenül a sütés előtt megszurkáljuk a süteményt úgy, hogy egész a sütemény aljáig leszúrjunk. 180 fokon, 25–30 percig sütjük. 

Tipp! Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni, feltekerni a bejgliket és csak másnap reggel sütni. Addig hűvös helyen legyenek.

Nassolnivaló: Klasszikus karácsonyi sütemény

Hozzávalók:

  • 60 dkg mazsola (vegyesen arany és barna)
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 7 dkg apróra vágott, kandírozott narancshéj
  • 1 dl whiskey vagy konyak + fél dl a kenéshez
  • 20 dkg puha vaj + egy kevés a kikenéshez
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál melasz vagy méz
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 5 dkg vágott mandula

Elkészítési idő: 1 éjszaka áztatás + 2 és fél óra

Tegyük tálba a mazsolát, a vörös áfonyát, a kandírozott narancshéjat és öntsük rá az alkoholt. Hagyjuk állni egy éjszakát. Készítsünk elő egy kerek tortaformát: vajazzuk ki, az alját és az oldalát béleljük ki dupla réteg sütőpapírral, majd vajazzuk ki a papírt is. Keverjük ki a puha vajat a cukorral és a reszelt citrom héjával, majd adjuk hozzá a tojásokat, a melaszt vagy a mézet. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a darált mandulát és a fűszereket, majd adjuk a tojásos masszához, a beáztatott gyümölcsökkel és a vágott mandulával együtt. Jól keverjük össze és öntsük a kibélelt tortaformába. Süssük 150 fokos sütőben másfél-két órát. Még melegen kenjük meg újabb fél deci alkohollal, és a sütőformával együtt csomagoljuk alufóliába. Hagyjuk teljesen kihűlni, fogyasztásig műanyag vagy fémdobozba rakhatjuk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration