Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A kenyér a legrégebbi ételeink egyike, amely több mint tízezer éve szerepel az asztalunkon. Manapság azonban hírneve megkopott, egyre többen száműzik étrendjükből a szénhidrát- vagy kalóriacsökkentés, esetleg a gluténmentesség érdekében. Pedig rosszul teszik.

Az őskenyér valamikor i.e. 10.000 környékén sülhetett ki. Persze egyáltalán nem hasonlított a ma ismert pékárura, hiszen több technológia hiányzott még akkoriban hozzá. Kezdve azzal, hogy a gabonaszemeket hántolni és megőrölni sem tudták, ezért csak kövek között ütögetve törték össze, így bőven jutott bele kődarabka, homok is. Nem ismerték még a kovászt vagy az élesztőt sem, így az első kenyerek lapos, kemény lepények voltak, amelyeket valószínűleg a tűzbe tett forró köveken sütöttek meg. Néhány ezer év telt el addig, amikor a mai Egyiptom területén kifejlesztették a kelesztés technikáját, így végre könnyebben harapható és emészthető, lazább tésztából készülhetett a kenyér.

 

Ennyit történelmi kitérő után nézzük a mai kenyereket. Egy közepes méretű boltban is több mint tucatnyi fajtából választhatunk: fehér, félbarna, teljes kiőrlésű, rozskenyér, burgonyás kenyér és még sorolhatnánk. Egy magyar évente körülbelül 40 kilogrammnyi kenyeret eszik, nem mindegy tehát, milyen minőségűt választunk.

A legfinomabb kenyerek búzalisztből sülnek, hiszen csak ebben található nagy mennyiségben sikér, azaz egy gluténtartalmú fehérje, amelynek köszönhetően a tészta ruganyos, az élesztővel vagy kovásszal együtt pedig nagyon szép buborékos lesz, ami puha, könnyen harapható kenyeret eredményez. A vásárlók nagyjából fele ma is a fehér kenyeret részesíti előnyben, tízből négyen pedig félbarna kenyeret vesznek, amely búzaliszt és rozsliszt keverékéből készül. A teljes kiőrlésű vagy másféle gabonából készült kenyereket minden negyedik vásárló keresi rendszeresen. Érdekesség, hogy általában árérzékenyek vagyunk, de a kenyérre nem sajnáljuk a pénzt, ott a minőség a legfontosabb választási szempont.

Évszázadokig a teljes kiőrlésű kenyér volt az egyeduralkodó, azonban a 20. században egyre inkább átvette a helyét a fehér típusú. Most viszont – az egészségtudatosságnak is köszönhetően – visszarendeződés zajlik, újra kedveltebbek lettek a több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmazó barna kenyerek. Ez a trend amúgy környezettudatos is: a teljes kiőrlésű kenyerek elkészítése kevesebb energiát igényel, ráadásul tovább tarthatók el, tehát kevesebb kerül belőle a kukákba. Érdemes azonban megnézni a címkét is: a hosszan eltartható kenyérfélék jelentős része tartósítószer felhasználásával készül.

 

A kenyér a kiegyensúlyozott, egészséges étrend és a fogyókúra része is lehet. Kétségtelenül magas az energiatartalma – 200-310 kcal tíz dekánként – azonban számos fontos tápanyagot tartalmaz: szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Természetesen érdemes a teljes kiőrlésűt választani, hiszen ennek alacsonyabb a glikémiás indexe, lassabban emeli a vércukorszintet, jóval több vitamint – például B-vitaminokat, pantoténsavat – tartalmaz, és ásványi anyagokból, különösen káliumból és magnéziumból is több van benne. Mértéktelenül ez sem ajánlott, azonban sokkal kevesebb is laktató belőle, mint a fehér típusból.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration