Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A köles a korábbi évszázadokban kedvelt élelmiszer volt, a modern korban azonban valamiért jórészt feledésbe merült. Pedig érdemes lenne gyakran fogyasztani belőle, mivel nagyon gazdag tápanyagokban, és sok minden készíthető belőle.

A köles az egyik legősibb gabonaféle, már hatezer évvel ezelőtt is termesztették Mezopotámia területén. A történelem folyamán fontos szerepet játszott az emberiség táplálkozásában, azonban az utóbbi évszázadokban, nagyjából a 18. századtól viszont háttérbe szorult. Olyannyira, hogy gyakorlatilag a termesztése is megszűnt, és csak mostanság kezdik újra felfedezni az egészséges életmód hívei.

Egészségvédő tápanyagforrás

A köles tápanyagtartalmát tekintve kiemelkedik a gabonák sorából. Kiváló forrása többek között a magnéziumnak, a folsavnak, a B-vitaminoknak és a vasnak. A májbetegeknek kifejezetten ajánlják a köles fogyasztását, fehérje-összetételének köszönhetően. Telítetlen zsírsavai a szív és az érrendszer egészségét óvják, segítenek fenntartani a „jó” és a „rossz” koleszterin optimális arányát.
Rosttartalma segíti az emésztést, és sokáig gondoskodik a jóllakottság érzéséről, ezért a fogyókúrázóknak is kiváló választás. A megfelelő rostfogyasztás a puffadásra és a hasonló hasi panaszokra is jó hatással van. 

Mivel a köles gluténmentes, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Jó fehérjeforrás lehet a vegetáriánusok, vegánok számára. A lassú felszívódású szénhidrátoknak is jó forrása, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így az inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel élőknek is kiváló étel. Kisebb mennyiségben úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezért pajzsmirigybetegséggel élőknek érdemes dietetikus vagy orvos tanácsát kikérni a fogyaszthatóságáról.
A kölesből készíthetünk köretet, egytálételt, de akár édességet is.


A Gyöngy Patikák receptajánlata kölesből

Gyors édesség: kölespuding
Hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • 1 liter tehéntej vagy növényi ital (pl. rizsital, mandulaital stb.)
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • fél citrom reszelt héja (kezeletlen biocitromot használjunk)
  • 1 csipet só

A kölest alaposan átmossuk, majd egy lábasban felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a csipet sót, és lassú tűzön főzni kezdjük.
Amikor a gabona megába szívta a vizet, felöntjük a tejjel, hozzákeverjük az eritritet, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, és kis lángon még 5 percig főzzük, majd lefedve további 5 percig pihentetjük, hogy teljesen felszívja a tejet. Friss gyümölccsel vagy befőttel tálaljuk. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration