Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyöngy Prémium alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A köles a korábbi évszázadokban kedvelt élelmiszer volt, a modern korban azonban valamiért jórészt feledésbe merült. Pedig érdemes lenne gyakran fogyasztani belőle, mivel nagyon gazdag tápanyagokban, és sok minden készíthető belőle.

A köles az egyik legősibb gabonaféle, már hatezer évvel ezelőtt is termesztették Mezopotámia területén. A történelem folyamán fontos szerepet játszott az emberiség táplálkozásában, azonban az utóbbi évszázadokban, nagyjából a 18. századtól viszont háttérbe szorult. Olyannyira, hogy gyakorlatilag a termesztése is megszűnt, és csak mostanság kezdik újra felfedezni az egészséges életmód hívei.

Egészségvédő tápanyagforrás

A köles tápanyagtartalmát tekintve kiemelkedik a gabonák sorából. Kiváló forrása többek között a magnéziumnak, a folsavnak, a B-vitaminoknak és a vasnak. A májbetegeknek kifejezetten ajánlják a köles fogyasztását, fehérje-összetételének köszönhetően. Telítetlen zsírsavai a szív és az érrendszer egészségét óvják, segítenek fenntartani a „jó” és a „rossz” koleszterin optimális arányát.
Rosttartalma segíti az emésztést, és sokáig gondoskodik a jóllakottság érzéséről, ezért a fogyókúrázóknak is kiváló választás. A megfelelő rostfogyasztás a puffadásra és a hasonló hasi panaszokra is jó hatással van. 

Mivel a köles gluténmentes, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Jó fehérjeforrás lehet a vegetáriánusok, vegánok számára. A lassú felszívódású szénhidrátoknak is jó forrása, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így az inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel élőknek is kiváló étel. Kisebb mennyiségben úgynevezett goitrogén anyagokat tartalmaz, ezért pajzsmirigybetegséggel élőknek érdemes dietetikus vagy orvos tanácsát kikérni a fogyaszthatóságáról.
A kölesből készíthetünk köretet, egytálételt, de akár édességet is.


A Gyöngy Patikák receptajánlata kölesből

Gyors édesség: kölespuding
Hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • 1 liter tehéntej vagy növényi ital (pl. rizsital, mandulaital stb.)
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • fél citrom reszelt héja (kezeletlen biocitromot használjunk)
  • 1 csipet só

A kölest alaposan átmossuk, majd egy lábasban felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a csipet sót, és lassú tűzön főzni kezdjük.
Amikor a gabona megába szívta a vizet, felöntjük a tejjel, hozzákeverjük az eritritet, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, és kis lángon még 5 percig főzzük, majd lefedve további 5 percig pihentetjük, hogy teljesen felszívja a tejet. Friss gyümölccsel vagy befőttel tálaljuk. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration