5 érv a halfogyasztás mellett
Kiss Verus 4 perc olvasás - 2020. december 15.
Hiába halljuk sokszor, hogy több halat kellene ennünk, az egy főre jutó halfogyasztás továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb az egész Unióban. Ezúttal dietetikus segítségével igyekszünk kedvet csinálni az uszonyosokhoz.
"Nem vagyunk tengeri ország, és hazánkban a folyami, tavi halászat sem jelentős, elég nehéz a mindennapokban megfelelő minőségű és frissességű halhoz jutni. Mivel a beszerzés nehézkes – ellentétben a többi húsféleséggel –, így a hal nehezen tud előkelőbb helyre lépni a hazai húsfogyasztás tekintetében" – magyarázza Barcza Zsuzsanna dietetikus, aki szerint, ha a magyar vásárlók naponta találkoznának a boltokban friss haláruval, biztosan többet is vásárolnának belőlük. Lássuk sorban, mi minden szól mellettük!
"Halallergia esetén semmilyen formában nem ajánlott halhús és egyéb tengeri herkentyűk fogyasztása" – hangsúlyozza a szakértő. "Kisgyermekeknél egy éves kor után érdemes a halat bevezetni, ekkor az immunrendszerük már fejlettebb, és kisebb eséllyel tekinti allergénnek a halfehérjét, így megelőzhető az allergia kialakulása." Barcza Zsuzsanna arra is figyelmeztet, hogy a várandós kismamáknak oda kell figyelniük a tengeri halak fogyasztására: a halhúsban felhalmozódott metil-higany a méhlepényen áthatolva idegrendszeri károsodásokat okozhat a magzatban. Ilyenkor a következő halfajták kerülendők: tonhal – friss és konzerv formában is, osztriga, lepényhal, kardhal, süllő, csuka és mindenféle nyers halkészítmény – így a sushi és a haltatár is.”
Látható hát, hogy sokkal több érv szól a halak fogyasztása mellett, mint ellene. Ha minden héten legalább egyszer szerepel az étrendünkben, sokat teszünk egészségünkért!
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.