Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Hiába halljuk sokszor, hogy több halat kellene ennünk, az egy főre jutó halfogyasztás továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb az egész Unióban. Ezúttal dietetikus segítségével igyekszünk kedvet csinálni az uszonyosokhoz.

"Nem vagyunk tengeri ország, és hazánkban a folyami, tavi halászat sem jelentős, elég nehéz a mindennapokban megfelelő minőségű és frissességű halhoz jutni. Mivel a beszerzés nehézkes – ellentétben a többi húsféleséggel –, így a hal nehezen tud előkelőbb helyre lépni a hazai húsfogyasztás tekintetében" – magyarázza Barcza Zsuzsanna dietetikus, aki szerint, ha a magyar vásárlók naponta találkoznának a boltokban friss haláruval, biztosan többet is vásárolnának belőlük. Lássuk sorban, mi minden szól mellettük!

  • A halféléknek nagyon magas a biológiai értékű tápértéke, jó minőségű, könnyen emészthető, komplex fehérjeforrásnak számítanak.
  • A legtöbb hal húsa alacsony zsírtartalmú, így a testtömegcsökkentő diétákba remekül beilleszthetők. Az alacsony zsírtartalom miatt jó választás a tonhal, a fogas, a tőkehal, illetve a busa és a hekk is.
  • A tengeri halak kedvező zsírsav-összetételűek. Az omega-3-zsírsavaknak például számos jótékony hatásuk van: csökkentik a vérrögképződést, növelik a "hasznos" (HDL), míg csökkentik a "káros" (LDL) koleszterin szintjét, összességében pedig csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.
  • A halhús bővelkedik A- és D-vitaminban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez. A halak húsának egyéb vitamin- (pl. B-vitaminok) és ásványianyag-tartalma is kiemelkedő (szelén, vas, kalcium, fluor, jód).
  • A halak húsa gyorsan és változatosan elkészíthető. Ha előkészített halat választunk, könnyű dolgunk van: teflonban kevés vajon vagy olívaolajon pár perc alatt megsül. A tengeri halak húsa többnyire zsírszegény, ezeket inkább hirtelen süssük, pároljuk. A magyar halak közül ponty a zsírosabb, elengedhetetlen alapja a halászlének, de ízletes lehet hirtelen sütve is (pontypatkó). A busa zsírszegényebb, főzhető belőle leves, de akár filézve, hirtelen sütve is finom. Fűszerként jól illik hozzá a petrezselyem, a fokhagyma és a kapor. A harcsa zsírszegényebb, húsának íze kevésbé jellegzetes, többnyire magyarosan elkészítve (pl. harcsapaprikás) találkozhatunk vele.

Nem mellékes információk

"Halallergia esetén semmilyen formában nem ajánlott halhús és egyéb tengeri herkentyűk fogyasztása" – hangsúlyozza a szakértő. "Kisgyermekeknél egy éves kor után érdemes a halat bevezetni, ekkor az immunrendszerük már fejlettebb, és kisebb eséllyel tekinti allergénnek a halfehérjét, így megelőzhető az allergia kialakulása." Barcza Zsuzsanna arra is figyelmeztet, hogy a várandós kismamáknak oda kell figyelniük a tengeri halak fogyasztására: a halhúsban felhalmozódott metil-higany a méhlepényen áthatolva idegrendszeri károsodásokat okozhat a magzatban. Ilyenkor a következő halfajták kerülendők: tonhal – friss és konzerv formában is, osztriga, lepényhal, kardhal, süllő, csuka és mindenféle nyers halkészítmény – így a sushi és a haltatár is.”

Látható hát, hogy sokkal több érv szól a halak fogyasztása mellett, mint ellene. Ha minden héten legalább egyszer szerepel az étrendünkben, sokat teszünk egészségünkért!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration