Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Hiába halljuk sokszor, hogy több halat kellene ennünk, az egy főre jutó halfogyasztás továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb az egész Unióban. Ezúttal dietetikus segítségével igyekszünk kedvet csinálni az uszonyosokhoz.

"Nem vagyunk tengeri ország, és hazánkban a folyami, tavi halászat sem jelentős, elég nehéz a mindennapokban megfelelő minőségű és frissességű halhoz jutni. Mivel a beszerzés nehézkes – ellentétben a többi húsféleséggel –, így a hal nehezen tud előkelőbb helyre lépni a hazai húsfogyasztás tekintetében" – magyarázza Barcza Zsuzsanna dietetikus, aki szerint, ha a magyar vásárlók naponta találkoznának a boltokban friss haláruval, biztosan többet is vásárolnának belőlük. Lássuk sorban, mi minden szól mellettük!

  • A halféléknek nagyon magas a biológiai értékű tápértéke, jó minőségű, könnyen emészthető, komplex fehérjeforrásnak számítanak.
  • A legtöbb hal húsa alacsony zsírtartalmú, így a testtömegcsökkentő diétákba remekül beilleszthetők. Az alacsony zsírtartalom miatt jó választás a tonhal, a fogas, a tőkehal, illetve a busa és a hekk is.
  • A tengeri halak kedvező zsírsav-összetételűek. Az omega-3-zsírsavaknak például számos jótékony hatásuk van: csökkentik a vérrögképződést, növelik a "hasznos" (HDL), míg csökkentik a "káros" (LDL) koleszterin szintjét, összességében pedig csökkentik a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát.
  • A halhús bővelkedik A- és D-vitaminban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez. A halak húsának egyéb vitamin- (pl. B-vitaminok) és ásványianyag-tartalma is kiemelkedő (szelén, vas, kalcium, fluor, jód).
  • A halak húsa gyorsan és változatosan elkészíthető. Ha előkészített halat választunk, könnyű dolgunk van: teflonban kevés vajon vagy olívaolajon pár perc alatt megsül. A tengeri halak húsa többnyire zsírszegény, ezeket inkább hirtelen süssük, pároljuk. A magyar halak közül ponty a zsírosabb, elengedhetetlen alapja a halászlének, de ízletes lehet hirtelen sütve is (pontypatkó). A busa zsírszegényebb, főzhető belőle leves, de akár filézve, hirtelen sütve is finom. Fűszerként jól illik hozzá a petrezselyem, a fokhagyma és a kapor. A harcsa zsírszegényebb, húsának íze kevésbé jellegzetes, többnyire magyarosan elkészítve (pl. harcsapaprikás) találkozhatunk vele.

Nem mellékes információk

"Halallergia esetén semmilyen formában nem ajánlott halhús és egyéb tengeri herkentyűk fogyasztása" – hangsúlyozza a szakértő. "Kisgyermekeknél egy éves kor után érdemes a halat bevezetni, ekkor az immunrendszerük már fejlettebb, és kisebb eséllyel tekinti allergénnek a halfehérjét, így megelőzhető az allergia kialakulása." Barcza Zsuzsanna arra is figyelmeztet, hogy a várandós kismamáknak oda kell figyelniük a tengeri halak fogyasztására: a halhúsban felhalmozódott metil-higany a méhlepényen áthatolva idegrendszeri károsodásokat okozhat a magzatban. Ilyenkor a következő halfajták kerülendők: tonhal – friss és konzerv formában is, osztriga, lepényhal, kardhal, süllő, csuka és mindenféle nyers halkészítmény – így a sushi és a haltatár is.”

Látható hát, hogy sokkal több érv szól a halak fogyasztása mellett, mint ellene. Ha minden héten legalább egyszer szerepel az étrendünkben, sokat teszünk egészségünkért!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration