Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Ha van a családban pollenallergiás, akkor a kellemetlen tünetek enyhítése nem csak rajta múlik, hanem a családtagokon is. Mire kell figyelni, hogy ne le lepjék el a lakást a pollenek?

Tavasszal megkezdődik az allergiaszezon, kültéren egyre nehezebb elkerülni a polleneket, a lakásban viszont van erre mód.Adunk néhány tanácsot, hogyan lehet csökkenteni a panaszok előfordulását az otthonunk falai között.

 

Időzített szellőztetés

Ha pollenallergiás van a családban, figyelni kell a szellőztetés kivitelezésére, időzítésére is. Erre a legjobb megoldás a korszerű házakban alkalmazott hővisszanyerős szellőztetés, ami folyamatosan friss levegőt biztosít, és pollenszűrést is biztosít – sajnos, nem túl olcsón. Megoldás lehet az is, ha utólag építünk be olyan szerkezeteket, amelyek gondoskodnak a kellő légcseréről. Ha ilyet sem szeretnénk, akkor a szellőztetés ütemezése nagyon fontos, főleg a nyári melegben: az ablakokat késő este a legjobb kitárni, majd hajnalban bezárni. A szélre mindenképp célszerű figyelni, az ugyanis hatással van a pollenek terjedésére, távolabbról is besodorhatja a lakásba a virágport. Emiatt szeles időben nem szerencsés kinyitni az ablakokat. Az eső a szellőztetés szempontjából igazi áldás, olyankor bátran be lehet engedni a friss levegőt.

 

Allergiások jó barátja: a porszívó

Fontos rendszeresen és alaposan porszívózni, méghozzá HEPA-szűrős porszívóval. Ez a típus azért jó, mert gátolja, hogy a pollenek részecskéi a levegőbe visszajussanak. A hagyományos porszívók ezt nem akadályozzák meg, azoknál ugyanis csak a nagyobb pollendarabok maradnak a porzsákban, a kisebbek a kiáramló levegővel visszakerülnek a légtérbe.

 

 

 

Jók lehetnek azok a vízszűrős porszívók is, amelyek vízen „átfuttatva” engedik ki magukból a beszívott levegőt. Ezek azért praktikusak, mert esetükben a víz megköti a beszívott port és pollent, így a légtérbe szinte semmi nem jut vissza. Ez a megoldás bizonyos szempontból praktikusabb is, mint a HEPA-szűrős változat, nem kell ugyanis rendszeresen új szűrőt venni. Ha a porszívózás nem nyújt megfelelő védelmet, akkor beszerezhetünk mobil vagy telepített légkezelő berendezéseket is, amelyek folyamatosan szűrik a beltéri levegőt.

Kitenni a stoptáblát

Az egyszerűbb takaríthatóság végett a tavaszi, nyári szezonban jobb száműzni az előszobából a szőnyegeket, kárpitozott székeket is, ezeken ugyanis könnyen megtapadhatnak a velünk érkező pollenek. A vastag, nehéz függönyök is képesek begyűjteni a polleneket, ha tudjuk, cseréljük rövid, könnyű változatra.

Szerencsés, ha a szabadban viselt ruhát – például egy-egy kirándulás után – már az előszobában levesszük, ezzel elkerülhetjük, hogy öltözetünkkel allergéneket vigyünk be a belső terekbe.  Pollenszezonban jó figyelni arra is, hogy a ruhákat ne szabadtéren szárítsuk, hanem szerezzünk inkább be egy szárítógépet, vagy minimum beltéren teregessünk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration