Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

A jól funkcionáló tüdő elengedhetetlen ahhoz, hogy sejtjeink a vér közvetítésével oxigénhez jussanak és működni tudjanak, így épségének megőrzése kulcskérdés. Megnéztük, mit tehetünk azért, hogy megőrizzük egészségét, és persze azt is, hogy mivel árthatunk neki.

Bár vannak tényezők, amelyek köztudottan ártanak a tüdőnek, akadnak olyanok is, amelyekről ez kevésbé közismert. Kedvezőtlen hatású például a rossz testtartás, mert miatta a tüdőnek nincs helye kitágulni, így csökkent működés áll be. Emiatt kulcskérdés, hogy a helyes testtartásra mindig – jártunkban-keltünkben és ülőmunka közben is – figyeljünk. A legjobb, ha rendszeresen végzünk olyan gyakorlatokat, vagy űzünk olyan sportágakat is, amelyek a hátizmokat célzottan erősítik. Ez abból a szempontból is előny, mert az inaktív életmód szintén rontja a tüdőkapacitást, a rendszeres testmozgásra emiatt is fontos törekedni. Ez jelentheti az akár csak napi szintű sétát, de ideális esetben inkább valamilyen kardiológiai edzést. Érdemes foglalkozni a stresszhatásokkal is, mert a tüdő működésére annak is kihatása van. Ilyenkor a légzés teljesen átalakul – stresszhelyzetben úgymond pihegünk –, ami a tüdő szerkezetét, kapacitását is megváltoztatja. Ezt a fajta légzést sok esetben (például éles konfliktushelyzetben) észre se vesszük. A stresszlégzés azért káros, mert felületes, a tüdőt sosem tágítja ki teljesen, így az oxigénfelvétel is elégtelen lesz. A helyzetet az is nehezíti, hogy az oxigénhiány visszahat az agyra, miatta még több stresszhormon termelődik, ami csak nehezíti a lehiggadást. Ilyen helyzetekben a légzőgyakorlatok jelenthetnek segítséget, különösen akkor, ha összekapcsolják őket relaxációs, meditációs technikákkal.

Figyelni az allergiára

A tüdő egészségének és megfelelő működésének a megőrzését az is segíti, ha a légúti allergiát minden esetben komolyan vesszük, akkor is, ha tünetei nem súlyosak. Az allergének a légutakban ilyenkor is kiváltanak minimális gyulladást, ami a légzőrendszert lassan, de folyamatosan károsítja. Ez vezethet tíz-húsz év után komolyabb gondokhoz, kedvezhet például az asztmának, rizikófaktora lehet egyéb tüdőbetegségeknek is. Érdemes tudni azt is, hogy az allergiás panaszok nemcsak a levegő pollenszintjétől függnek, hanem mellette az aktuális légszennyezettségtől is. A helyzetet a száraz időszakokat követő nyári szélviharok is súlyosbíthatják, mert azok a polleneket fölkavarják. Ilyen időszakokban és helyzetekben érdemes az allergiásoknak maszkkal is védekezni a pollenek ellen. A komolyabb náthás panaszok ellen külön is fel kell lépni, az antihisztaminok mellett érdemes orrszpréket is használni. Ilyen célra a vény nélkül kapható, csak rövid ideig alkalmazható készítmények nem jók, helyettük jobb tartósan használható, szteroidos készítményt beszerezni. Ezek a szervezetet csak minimálisan terhelik, hatásuk pedig szigorúan helyi, így nem kell tartani a szteroid-mellékhatásoktól. Mellettük használhatók tengervizes orrszprék is. Egyes allergiáknál már léteznek célzott, oki terápiák – ezek az úgynevezett immunterápiák – is. Az ilyen kezelések előtt az orvosok mindig pontos diagnózist állítanak fel, egyértelműen meghatározva, hogy az allergiát mi váltja ki. Ehhez a hagyományos tesztek nem elegendők, olyan molekuláris allergiatesztet kell végezni, ami a vérből mutatja ki az allergia kiváltó okát.

Fókuszban a felépülés

Fontos az is, hogy felső légúti betegségekből, tüdőgyulladásból való felépülésnél figyeljünk arra, hogy a gyógyulás tényleg maradéktalan legyen – ez elengedhetetlen a tüdő egészségének hosszabb távú megőrzéséhez. A teljes felépülést nemcsak a terápia betartásával segíthetjük, hanem külön légzőgyakorlatokkal is. Ezekkel a tüdő átmozgatható minden területén, javítható a légzőkapacitása, oxigénfelvevő-képessége. Ha a betegségek után nem normalizálódik a légzés, nem áll helyre a tüdőkapacitás, eszközökkel is érdemes segíteni a gyógytornát. Ilyenkor a szívószálas, más néven fúvószálas légzés jelenthet segítséget, amihez otthon elég egy szívószál, amin keresztül levegőt veszünk. A belégzést és a kilégzést már ez is nehezíti, így a tüdőt is remekül erősíti. Vannak olyan megoldások is, amelyek egészen triviálisak, ilyen a lufifújás, ami szintén edzi a légzőszervet. Itt vigyázni kell arra, hogy a lufi erőssége igazodjon a tüdő állapotához, az érintettek pedig ne csak felfújják, hanem egy kis pihenés után folyamatos fújással tartsák is felfújva azt.

Vesszen a cigaretta!

Tüdőnk egyik fő ellensége a dohányzás, ami tüdőrákot és krónikus obstruktív tüdőbetegséget is okozhat, mindkettő rettegett betegség. Utóbbi a tüdő kis légútjainak krónikus gyulladásával, nehézlégzéssel, köhögéssel, váladékképződéssel és gyakori légúti megbetegedéssel jár. Megfelelő tüdőgyógyászi gondozás ellenére is halad előre, a miatta jelentkező tüdőkárosodás nem visszafordítható. Emiatt kell törekedni a megelőzésére, ami a dohányzás mellőzését jelenti (beleértve a passzív dohányzást is). Ennek első és legfontosabb eszköze az akaraterő, tehát annak elhatározása, hogy a káros szenvedély száműzéséért mindent megteszünk. Ennek érdekében tudatosítani kell, hogy a dohányzás iránti vágy lassan szűnik meg, sok hónap, vagy akár egy év után is ránk törhet. Emiatt működésképtelenek azok a módszerek, amelyek a cigaretta fokozatos elhagyását célozzák. Fontos, hogy a dohányzás helyett az érintettek találjanak valamilyen új szokást, olyat, ami nem a klasszikus nassolás. Praktikus lehet például a nyers zöldségek – például a sárgarépa és a karalábé – rágcsálása, vagy tornagyakorlatok beiktatása a mindennapokba. Ha az akaraterő önmagában kevés, akkor szükség lehet egyéb készítményekre, eszközökre is. Ezek kiválasztásához érdemes orvostól vagy gyógyszerésztől segítséget kérni, hiszen ők jól ismerik a nikotinpótló készítményeket, például tapaszokat, szopogatótablettákat és rágógumikat, nikotinmentes szereket. Az e-cigaretták és az egyéb füstmentes termékek alternatívát csak azoknak jelenthetnek, akik a cigarettát többszöri próbálkozással sem tudták letenni. Ezek maximum az ártalmakat csökkenthetik, de sem a függőséget nem szüntetik meg, sem a károkat nem nullázzák le. Mert ugyan a legnagyobb gondot a cigaretta égése közben képződő toxikus anyagok jelentik, de kisebb mértékben a nikotin is káros az egészségre.

Gázok és porok

Árt a tüdőnek – és azon keresztül az egész szervezetnek – a szennyezett levegő is, ami egyfajta civilizációs ártalom. A kipufogógázok egészségkárosító hatásának hosszabb távon az e-autók térnyerése szabhat gátat, így aki teheti, annak érdemes ilyen gépjárműre váltania, illetve előnyben részesíteni a közösségi közlekedést. Az ugyanakkor tévhit, hogy a légszennyezés csak a szmogos nagyvárosok problémája, télen ugyanis a kisebb településeken is gondot okoz a szilárd tüzelőanyagokkal való fűtés, ami komoly szennyezést eredményez. Emellett számolni kell az ipari tevékenységekből adódó légszennyezettséggel is, ami ellen egyéni szinten nem lehet tenni, csak közösségi összefogással, társadalmi szemléletváltással. A klasszikus károsanyag-kibocsátás mellett gondot okoz a tüdőnek a szálló por is, helytől függetlenül. Ez a fogalom a kisebb méretű, finomszemcsés szilárd részecskéket takarja, amelyek méretüktől függően a légutakba, akár a tüdőbe is bejuthatnak. Komoly gond, hogy a legkisebbek nem, vagy csak nagyon nehezen ürülnek a tüdőből. Ez ellen úgy lehet védekezni, ha szálló pornál – például üzemekben, vagy ha valahol tarlóégetés van, esetleg valamilyen mezőgazdasági munka miatt nagy a por – maszkot viselünk.

Mire jó a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés alapvetően a TBC-s betegek szűrését célozza, de segítheti egyéb problémák, így például tüdőgyulladás, illetve a tüdőrák kimutatását is. Utóbbinak viszont nem ez az ideális eszköze, jobb az úgynevezett alacsony dózisú CT-vizsgálat, amivel sokkal korábban fel lehet fedezni, és ilyenkor hatékonyabban lehet kezelni ezt a betegséget. Ezt ugyan jelenleg nem támogatja a társadalombiztosító, de aki dohányzik, annak ilyenre érdemes járnia.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Gyöngy Prémium fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration